Innen rettentően nehéz lesz megnyerni a háborút

Szürke senkik
Vágólapra másolva!
Nagyjából száz éve robbant ki, egész Európát megrengette, és Magyarországon is mindmáig érezteti a hatását, mégis alig készült első világháborúról szóló játékfilm hazánkban. Ezt a fájó hiányt orvosolhatja az olasz fronton játszódó Szürke senkik, amelynek a hosszú előzetesét először az Origo Filmklubon nézheti meg. Egy meggyötört fiatal katona próbál túlélni egy öngyilkos küldetést, miközben a parancsnoka arról fantáziál, hogy akár még a háborút is megnyerhetik.
Vágólapra másolva!

Az előzetes egy fiatal katona (Kovács S. József) narrációjával indul, amely rögtön visszarepít minket az időben Ferenc Ferdinánd szarajevói merényletéig. Sáros, meggyötört arca legalább annyit mesél a háború borzalmairól, mint az előzetesben későbbi részében felpörgő akció.

A Szürke senkik-ben egy vegyes etnikumú osztag azt a feladatot kapja, hogy az ellenséges vonalak mögé hatolva semmisítsen meg egy olasz kommunikációs központot. A ködös, nyirkos, barátságtalan táj olyan, mintha a katonák lelkiállapotát tükrözné. A mondataikból rögtön kiderül, hogy már nem hisznek a gyors és dicsőséges győzelemben, a bizakodás helyét cinizmus vette át.

Molnár Levente a Szürke senkik című filmben Forrás: Film Positive

Az egész előzetesben Trill Zsolt volt a legnyugtalanítóbb számomra. Tisztként még belefér az, hogy az embereit figyelmezteti, főbe lövi őket, ha kétségbe vonják a parancsot, de később már a megalománia egyértelmű jeleit mutatja. A semmi közepén vannak, ő mégis arról fantáziál, hogy megnyerhetik a háborút.

A Szürke senkik-et Köbli Norbert forgatókönyvéből Kovács István rendezte. Köbli legutóbbi műve a Monarchia utolsó békeéveiben játszódó Félvilág című remek lélektani thriller volt. Most előrelépett pár évet a történelemben, és a Félvilág szobabelsőit hátrahagyva kivitte az erdőbe a hőseit. Az már most biztosra vehető, hogy a túlélőfilmekbe illő külső felvételek miatt hihetetlenül erős atmoszférája lesz a Szürke senkik-nek.

Björn Freiberg a Szürke senkik című filmben Forrás: Film Positive

Az előzetest Duszka Péter vágta, akinél senki nem tud ütősebb trailereket összerakni ebben az országban (A martfűi rém nagyon hatásos ízelítői is az ő keze munkáját dicsérik). Duszka amúgy nemcsak az előzetesnek, hanem magának a filmnek is a vágója volt, ahogy a pár éve Cannes-ban versenyző Provinciá-nak, illetve a Gólyatábor-nak is.

Ránézésre nem mondanánk meg róla, de a Félvilág-hoz hasonlóan technikailag a Szürke senkik is egy tévéfilm, az elkészültét 120 millióval támogatta a Magyar Média Mecenatúra program.

A hatvanöt perces filmet december 16-án este adja le először a Duna TV.