Tom Cruise még a halálból is visszajön A múmiában

A múmia
Vágólapra másolva!
A Brendan Fraser és Rachel Weisz nevével fémjelzett A múmia-széria – főleg az első része – élvezetesen csomagolta régi-új köntösbe az Indiana Jones-féle kalandfilmeket az ezredforduló tájékán. A Universal stúdió most ismét leporolja a gyolcsba tekert egyiptomi rémalakot, nem kisebb sztárral, mint Tom Cruise-szal eresztve össze. Az újrafazonírozott A múmia magyar szinkronos előzetesében először vethetünk pillantást az ezúttal női címszereplőre, akivel Cruise-nak nem lesz könnyű dolga.
Vágólapra másolva!

Sok mindenre mérget vettem volna A múmia előzetesével kapcsolatban: tutira bevágják az ókorból visszatérő múmiát, ízelítőt kapunk a képességeiből, esetleg láthatjuk Tom Cruise-t lélekszakadva futni, vagy valamilyen hajmeresztő kaszkadőrmutatványt végrehajtani.

Tom Cruise A múmia című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Ezek mind meg is voltak, ám a trailer tartogatott egy komoly meglepetést: nagyon úgy fest, hogy Tom Cruise maga is feltámad halottaiból. A címszereplő szarkofágját szállító repülőgépet megtámadja egy madárraj, és Cruise figurájának már nem jut ejtőernyő, így a géppel együtt földbe csapódik – majd hullazsákban tér magához. Hogy mi történt vele, az bizonyára a film egyik főbb rejtélyét fogja képezni.

Természetesen a gonosz múmia is debütál az előzetesben, akit a Kingsman és a Star Trek: Mindenen túl táncos múlttal rendelkező, akrobatikus Sofia Boutellája kelt életre. Elég hátborzongató, ahogy megkettőződik a szivárványhártyája, azt viszont sajnálnám, ha kizárólag városrombolásra, jelen esetben London elpusztítására használnák a készítők.

Sofia Boutella A múmia című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Az új A múmia egyelőre inkább fantáziátlan CGI-jal telepakolt popcornmozinak tűnik, sem mint régivágású kalandfilmnek, tartok tőle, hogy olyan idejétmúlt fiaskó sül ki belőle, mint amilyen az idei Tarzan legendája. Bizakodásra adhat okot, hogy Cruise hozta magával állandó munkatársát, Christopher McQuarrie-t, aki a Jack Reacher, A holnap határa, és a legutóbbi Mission: Impossible után ebbe a projektbe is besegített íróként.

Sok múlik A múmia sikerén: a Universal egy komplett franchise-t tervez építeni a filmre, melyben sorra feltűnnének a stúdió klasszikus, a húszas és ötvenes évek közt felvonultatott rémségei, mint például Frankenstein szörnye (őt Javier Bardem alakítaná), Drakula, vagy a Láthatatlan Ember (elvileg Johnny Depp fogja játszani). Már A múmiá-ban köszönthetünk egy régi ponyvahőst, az előzetesben is megszólaló Russell Crowe ugyanis Robert Louis Stevenson hasadt személyiségű tudósát, Dr. Henry Jekyllt alakítja.

Russell Crowe A múmia című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A film rendezője Alex Kurtzman, a re-bootolt Star Trek és a Cowboyok és űrlények társírója, és szerepet kapott még benne Annabelle Wallis, Jake Johnson és Courtney B. Vance. A hazai bemutatója 2017. június 8-án lesz.