Mit tehet az ember, ha egyedül marad Izlandon?

2017.02.01. 10:55

Egy régi, de megunhatatlan sci-fi toposszal játszik el a Bokeh című új film: mi lesz velünk, ha hirtelen az összes ember eltűnik a környezetünkből? A Legenda vagyok-ban Will Smith éldegélt egyedüli emberként New Yorkban, a Csendes Föld-ben Új-Zéland néptelenedett el titokzatos körülmények között. Az első előzetesével előrukkoló Bokeh-ben egy amerikai pár ébred arra Izlandon, hogy rajtuk kívül nem maradt más ember a szigeten.

Izlandra már eleve azzal az elképzeléssel megy az ember, hogy végre kiszakadhat a tömegből, és akár egymagában fedezheti fel a sziget látnivalóit. A film megmutatja, milyen lenne, ha tényleg egyedül maradna az ember. Az elnéptelenedett utcák, az üresen tátongó bevásárlóközpontok bejárása csak kezdetben dobja fel a Bokeh két főhősét, később egyre inkább elhatalmasodik rajtuk a depresszió, annak a riasztó gondolatnak a következtében, hogy végérvényesen egyedül maradtak.

Maika Monroe a Bokeh című filmbenForrás: Screen Media Films

Az Izlandon játszódó filmeket már önmagában a táj miatt is érdemes megnézni, de a Bokeh-nek a története is felkelti a kíváncsiságot, illetve a női főszerepet eljátszó Maika Monroe-ról tudható, hogy ő most Hollywood egyik nagy reménysége. Már a The Guest-ben is káprázatos volt, de az igazi áttörést a Valami követ című idegborzoló horror hozta el neki, majd A függetlenség napja folytatásával a szuperprodukciók világába is belekóstolt. A férfi főszereplőt Matt O’Leary formálja meg, őt a Die Hard 4-ben és A magányos lovas-ban láthatta egy-egy kisebb szerepben a hazai közönség.

A Bokeh március 24-től lesz látható Amerikában, a magyarországi forgalmazók nem hinném, hogy ráharapnának, de valamelyik hazai fesztiválra eljuthat, a Titanic és a CineFest profiljába is beleillik.