Vágólapra másolva!
Schwarzenegger brutális felfordulásba keveredik, de Shakespeare-re is máshogy nézünk ezután.
Vágólapra másolva!

Sok mindent látott már a Terminátor, de ilyen káoszt biztosan nem: villogó fények örvényében, a múltból előtörő képek sűrűjében látjuk Schwarzeneggert, a távolban gonosz morgás csendül fel, robotarca grimaszba rándul. Ha tippelnünk kéne, azt mondanánk: Hamlet, a dán királyfi tudatalattijában járunk, és persze Lichter Péter legújabb kísérleti filmjében, amelyben pszichedelikus utazásként gondolja újra Shakespeare klasszikusát.

Egy kocka a The Rub című filmből Forrás: Lichter/Máté

Nem a jól ismert történetet mondja föl újra, hanem régi filmekből összevágott képekkel, roncsolt filmszalagokkal kelt fel olyan érzeteket, amik az ő Hamlet-jéhez kapcsolódnak. A The Rub még a kísérleti filmes mezőnyben is különlegesnek számító technikával készült, Lichter és társrendezője, Máté Bori elástak régi filmnyersanyagokat, amikre a giliszták és a rohadás rajzolt rájuk sajátos mintákat, ezeket láthatjuk gyors egymásutánban felvillanni a film vadiúj előzetesében.

Lichter legutóbb a moziforgalmazásba is került Fagyott május-t (kritikánk) rendezte, amelyben több mint egy órán keresztül bolyongtunk az apokalipszis (vagyis a rendszerváltás) utáni magyar erdőben, de a The Rub még annál a nyomasztó horrornál is nézőpróbálóbb élménynek tűnik.

Szokni kell a stroboszkópszerűen villogó fényeket, de ha ezzel megvagyunk, akkor egészen érdekes tapasztalatot jelenthet ez a film, mert átrendezi a megszokott asszociációnkat, és új képzeteket, gondolatokat, hangulatokat ültet el a fejünkben.

Ugráló színfoltok a The Rub című filmben Forrás: Lichter Péter

És hát logika is van benne, csak kicsit jobban kell utána kutatni: amikor a többek közt az Ernelláék Farkaséknál-t (kritikánk) rendező, de gyakran színészkedő Hajdu Szabolcs meghitten suttogja a fülünkbe, hogy „Ég angyalai, védelmezzetek!”, egy szőke nőt látunk (talán pont Kirsten Dunst a Melankóliá-ból), ahogy kitárt karokkal áll a messzeségben.

Viszont azt illetően, hogy Schwarzenegger, illetve a The Rub-ban szintén szétroncsolt, de a trailerben még nem látott 1977-es Csillagok háborúja hogyan kerül a képbe, egyelőre nem mernénk találgatni, de kíváncsian várjuk a film jövőre ígért bemutatóját.

Lichter Péter és Máté Bori a berlini Filmmúzeumban Forrás: Lichter Péter

Ha érdekli, hogyan csócsálták szét a giliszták Schwarzenegger fejét, és szívesen olvasna további érdekességeket a pszichedelikus Hamlet-filmről, akkor ide kattintson exkluzív beszámolónkért.