Meghalt Komlós Juci színésznő

2011.04.06. 15:45

Életének 93. évében, kedden elhunyt Komlós Juci, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész - adta hírül az MTI szerdán a Nemzeti Színházra hivatkozva.

Forrás: MTI/Sándor Katalin
Komlós Juci

Komlós Juci színészcsaládba született 1919. február 10-én, Szabadkán. Apja Komlós Vilmos volt, aki a Hacsek és Sajó komikuspárosból Sajót alakította. 1935-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színészképző iskoláját, és pályáját még abban az évben elkezdte a Király Színházban. Játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettszínházban, 1947 után a Művész Színházban, a Magyar Színházban, a Vidám Színpadon, 1957-től a József Attila, 1965-től a Thália Színházban.

A Magyar Színházművészeti Lexikon szerint pályája kezdetén szubrett- és naivaszerepeket alakított, később kiváló karakterszínésznő lett; játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

Komlós Juci a Szomszédok-ban

Számos mozi- és tévéfilmben szerepelt, az 1962-es Az aranyember-ben Teréza mamát alakította, a Semmelweis-ben Semmelweis Ignác (Apáthi Imre) feleségét játszotta. Szerepelt az 1954-es Rokonok-ban, az Esős vasárnap-ban, a Mire megvénülünk-ben, a Különös házasság-ban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélő-ben és A megfelelő ember-ben. Láthattuk a Bors című 1968-as sorozatban is, a legszélesebb körű ismertségre viszont a Szomszédok című, 1987 és 1999 közt futó tévésorozatnak köszönhetően tett szert, amelyben Lenke nénit alakította. (A férjét, Taki bácsit alakító Zenthe Ferenc 2006-ban hunyt el.)

Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit halálát követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.

Férje a 2001-ben elhunyt Földessy Géza színész, színházi rendező volt, lányuk Földessy Margit színész, drámatanár. Komlós Juci búcsúztatására szűk családi és baráti körben kerül sor.

Nézd meg premier előtt!
Most
Top 12 óra