Vágólapra másolva!
67 éves korában elhunyt Bigas Luna, a Sonka, sonka rendezője, aki arról is híres, hogy ő fedezte fel Penélope Cruzt és Javier Bardemet.
Vágólapra másolva!

Pénteken, hosszú rákbetegség után elhunyt Bigas Luna, az egyik legnevesebb spanyol filmrendező, aki olyan szexuálisan túlfűtött alkotásokat jegyzett, mint a Sonka, sonka, az Aranyhere, a Mell és a Hold, valamint A meztelen Maya. Halála idején Manuel de Pedrolo A második Teremtés gépirata című regényének filmváltozatán dolgozott, amely egy a posztapokaliptikus Barcelonában játszódó sci-fi lett volna.

Forrás: [origo]
Bigas Luna

Legnépszerűbb filmje az 1992-es Sonka, sonka volt, amit a Bikácsy Gergely kritikus kiváló, gazdag jelentésű filmnek nevezett, és így méltatott: "kisrészt blöff, nagyrészt tehetséges és friss alkotás, amely egyaránt tud élni a történet-elmondás minden modern trükkjével, szemérmetlen hatásvadászattal és annak ironikus idézőjeleivel."

A Sonka, sonka amiatt is emlékezetes, mert ebben a filmben játszott először együtt Penélope Cruz és Javier Bardem, akik 15 évvel később a Vicky Cristina Barcelona forgatásán egymásba szerettek, majd összeházasodtak, és most várják a második közös gyermeküket.

A Variety idézi Bardemet, aki megemlékezésében azt írja, hogy "Bigasnak köszönhetem a nőt, akit szeretek, két lelki társat, és egy olyan karriert, amiről álmodni sem mertem volna. Ha konfliktus merült fel az életében, Bigas dráma és gyötrődés helyett mindig mosolyt, szeretetet és egy jó szelet sonkát választott inkább".

Forrás: [origo]
Sonka, sonka | Penélope Cruz, Javier Bardem

Bigas Lunának jó érzéke volt a fiatal tehetségek kiszúrásához: elsőként adott filmszerepet az akkor épp hogy csak 18 éves Penélope Cruznak (Sonka, sonka), Javier Bardemnek (Lulu korszakai, 1990) és Verónica Echeguinek (Nevem: Juani, 2006), de karrierjük korai szakaszában alkalmazta Benicio Del Torót (Aranyhere, 1993) és Francesca Nerit (Lulu korszakai, 1990) is.

Második filmje, az 1978-as Bilbao témája miatt (egy nős férfi szenvedélyesen beleszeret egy prostituáltba) felzúdulást váltott ki Spanyolországban, az 1981-es Újjászületés-ben Dennis Hopperre bízta a főszerepet, aki ebben az időben napi három gramm kokaint és harminc üveg sört fogyasztott. A Sonka, sonka után egy évvel forgatta az Aranyhere című filmet, amelynek főhőse (Javier Bardem) büszke a macsóságára, és csak egyszerre két emberrel érzi jól magát az ágyban.

Forrás: [origo]
Aranyhere | Benicio Del Toro, Elisa Touati és Javier Bardem

A 1994-es Mell és a Hold-ban kilencéves főszereplője fájlalja, hogy édesanyja már nem őt, hanem kisöccsét szoptatja, ezért egy saját, különbejáratú mellet kér a Holdtól. Ezután két kosztümös filmet készített: A Titanic szobalányá-t és A meztelen Mayá-t, ez utóbbiban ismét Penélope Cruz volt a főszereplő. Utolsó filmje a 2010-es Di Di Hollywood volt, amelyben egy spanyol lány (a magyar felmenőkkel rendelkező Elsa Pataky) próbál szerencsét Hollywoodban.

Olvasnivaló: Sonka, csecs, telihold - Bikácsy Gergely írása Bigas Luna munkásságáról