Vágólapra másolva!
Negyvenhat éves korában meghalt Philip Seymour Hoffman, Oscar-díjas színész. Hoffmanra New York-i otthonában találtak rá, a halál oka feltételezhetően drogtúladagolás.
Vágólapra másolva!

Philip Seymour Hoffman holttestét helyi idő szerint vasárnap délelőtt találták meg New York-i otthonában. A halál okát még nem állapították meg biztosan, de a hatóságok feltételezése szerint drogtúladagolás okozhatta, a CNN értesülése szerint Hoffman karjából fecskendő állt ki, amikor megtalálták. A színész tavaly tíznapos elvonókúrán vett részt heroinfüggősége miatt, akkor nyilvánosságra hozta, hogy fiatalkorában heroinfüggő volt, de visszaesése előtt több mint húsz éven keresztül nem használta a szert.

Philip Seymour Hoffman Forrás: AFP

Hoffman 1989-ben végzett a New York University drámatagozatán, filmszínészi karrierje a 90-es évek elején indult olyan filmekkel, mint az Egy asszony illata, a Nesze semmi, fogd meg jól vagy a Senki bolondja, de az igazi áttörést Paul Thomas Anderson Boogie Nights című filmje hozta el számára, amelyben egy Mark Wahlberg figurájába szerelmes pornófilmes stábtagot alakított. Anderson állandó színészévé vált: a rendező dolgozott vele A szerencse zsoldosai, Magnólia, Kótyagos szerelem és The Master című filmjében is.

Remek érzéke volt a nyugtalanító, vagy legalábbis kissé furcsa figurák megformálásához (lásd a fenti videóban Hoffman legjobb parapillanatait), emlékezetes volt többek közt A nagy Lebowski-ban mint a címszereplő hidegvérű beosztottja, a Boldogságtól ordítani-ban mint a Jane Adams figuráját perverz telefonhívással zaklató fickó, A tehetséges Mr. Ripley sznob Freddie Milesaként, a Love Liza drogfüggőjeként vagy a Hibátlanok transzvesztitájaként.

Egyik legemlékezetesebb alakítását a 2012-es The Master-ben nyújtotta, amelyben egy szekta ijesztően karizmatikus vezetőjét játszotta, aki közeli, de ambivalens kapcsolatba kerül Joaquin Phoenix kallódó figurájával.

Philip Seymour Hoffman a Capote című filmben Forrás: InterCom

Négyszer jelölték Oscar-díjra: 2006-ban meg is kapta Truman Capote megformálásáért a Capote című filmben, jelölésig jutott a Charlie Wilson háborújá-val, a Kétely-jel és a The Master-rel. A Capote alkotója, Bennett Miller később a Pénzcsináló-ban is rendezte.

Dolgozott többek közt Spike Lee-vel (Az utolsó éjjel), Cameron Crowe-val (Majdnem híres), Anthony Minghellával (Hideghegy), George Clooney-val (A hatalom árnyékában) és játszott Sidney Lumet utolsó filmjében (Mielőtt az ördög rádtalál) is.

Főképp súlyos drámai szerepeket, összetett figurákat játszott, de a könnyedebb szerepek is jól álltak neki, mint például Richard Curtis Rockhajó-jának Báró művésznevű DJ-je.

Néhány popcornfilmben is felbukkant: a Mission: Impossible 3-ban ő alakította a fegyverkereskedő rosszfiút, és szerepelt Az éhezők viadala második, Futótűz című részében. Mostanában a harmadik és negyedik részt forgatta. A Deadline blog értesülése szerint még hét munkanapja lett volna a negyedik rész forgatásán.

Philip Seymour Hoffman Az éhezők viadala: Futótűz című filmben Forrás: Fórum Hungary

A filmezés mellett színházban is játszott és rendezett. Egy nagyjátékfilmet is csinált: a 2010-es Jack csónakázni megy-et, amelyben a főszerepet ő maga játszotta.

Részt vett a januári Sundance filmfesztiválon, ahol két filmjét is bemutatták: a God's Pocket című drámát és az A Most Wanted Man című kémfilmet.

Joaquin Phoenixszel a The Master című filmben Forrás: Budapest Film

Az életben sem volt egy kifejezetten könnyed, derűs figura, hivatásáról 2011-ben úgy nyilatkozott a Guardiannek, hogy "csak azért, mert szeretsz valamit csinálni, nem biztos, hogy közben élvezed is, és ez szerintem igaz a színészetre". Fiatalkori alkoholproblémájával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy "Nem vonzott, hogy csak visszafogottan igyak, és még ma sem vonz. Az, hogy sok idő eltelt azóta, nem jelenti, hogy az csak egy életszakasz volt. Még mindig ugyanaz az ember vagyok".