Meghalt Silvana Pampanini olasz szexszimbólum

2016.01.07. 21:08

Szerdán kilencvenéves korában meghalt Silvana Pampanini olasz színésznő, az ötvenes évek neorealista filmjeinek első és egy jó darabig egyetlen szexszimbóluma. Dolgozott Vittorio De Sicával, Dino Risivel, Marcello Mastroiannival, Buster Keatonnel és Vittorio Gassmannal is.

Silvana PampaniniForrás: Mokép

Eredetileg opearénekesnek készült, azonban 1946-ban rész vett a Miss Italy szépségkirálynő-választáson (a korabeli bulvársajtóban nagy vihart kavart, hogy nem ő nyerte ezt a megmérettetést), és ott felfedezték a maguknak a filmesek.

Első nagy kasszasikere az 1951-es Bellezze in bicicletta (Biciklis szépségek) című vígjáték volt, Gassmannal az egy évvel későbbi Törvényen kívüli lovag-ban játszott együtt, és ugyanabban az évben mutatták be az Oké, Néró című vígjátékot, ami a tavaly elhunyt neves magyar színikritikusnak, Koltai Tamásnak is meghatározó fiatalkori moziélménye lehetett:

"Az Oké, Néró-ban Silvana Pampanini egy óvatlan pillanatban, amint kiszállt a medencéből, a teljes képszélességet kitöltő fehér lepedő mögött, a vászon jobb alsó sarkában, távolról és életlenül egy másodperc tört részéig ruhátlanul látszott. Emiatt többször is muszáj volt megnézni a filmet."

Silvana Pampanini az Oké, Néróban és az Egy szép lány férjet keresbenForrás: Mokép

Az 1953-ban készült Egy szép lány férjet keres című filmjei pedig az elismert filmkritikusra, Bikácsy Gergelyre volt nagy hatással: "a szép lány, Silvana Pampanini meztelen combjai közé képzeltük magunkat '56 decemberében a Mátra moziban".

Pampanini soha nem ment férjhez, és nem voltak gyerekei, viszont olyan híres férfiakkal keveredett szerelmi viszonyba, mint Fidel Castro kubai elnök, Orson Welles, Omar Sharif, illetve az utolsó egyiptomi uralkodó, Farúk király.