Meghalt Carrie Fisher

Carrie Fisher
Vágólapra másolva!
Hatvanéves korában meghalt Carrie Fisher, a Star Wars-filmek Leia hercegnője. Az amerikai színésznő a múlt héten súlyos szívrohamot kapott egy repülőúton, akkor sikerült stabilizálni az állapotát, de helyi idő szerint kedden reggel, valamivel kilenc óra előtt meghalt Los Angelesben.
Vágólapra másolva!

Meghalt Carrie Fisher amerikai színésznő, aki Leia hercegnő szerepét játszotta a Star Wars-filmekben. Fisher december 23-án, pénteken szenvedett súlyos szívinfarktust egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen. Egy, a járaton tartózkodó orvos újraélesztette, majd a földet érés után mentő szállította egy közeli kórházba.

"Az Erő a sötét oldalát mutatta ma"

Olvassa el, hogyan reagáltak Fisher halálhírére olyan kollégái, mint Harrison Ford, George Lucas, Steven Spielberg és Mark Hamill!

A halálhírét lánya, Billie Lourd a People magazinhoz eljuttatott nyilatkozatban erősítette meg: „Az egész világ szerette, és mindenkinek rettenetesen fog hiányozni. A család nevében köszönjük, hogy gondoltak rá, és imádkoztak érte.” Hatvanéves volt.

Carrie Fisher Forrás: InterCom

Carrie Fisher 1956. október 21-én született Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. Édesanyja nagy sztárnak számított az ötvenes években, ő játszotta többek között az Ének az esőben című legendás musical női főszerepét.

Fisher a show-biznisz világában nőtt fel, kétéves volt, amikor a szülei elváltak, az apja Elizabeth Taylorért hagyta el az anyját, az esettel rengeteget foglalkozott a korabeli bulvársajtó.

Debbie Reynolds, Eddie Fisher és Carrie Fisher 1956-ban Forrás: AFP

Fisher első filmszerepét a Sampon című 1975-ös filmben kapta Warren Beatty és Goldie Hawn oldalán. Mindössze tizenkilenc éves volt, amikor George Lucas kiválasztotta a Csillagok háborúja ikonikus Leia hercegnőjének szerepére.

Carrie Fisher ezért kapta meg Leia hercegnő szerepét

Nézze meg, hogyan játszotta a nagyon fiatal Carrie Fisher a legismertebb figuráját a meghallgatáson!

A figurát még négy folytatásban keltett életre: az 1980-as A Birodalom visszavág-ban, az 1983-as A Jedi visszatér-ben, illetve a 2015-ös Az ébredő Erő-ben. Utoljára a Rian Johnson által rendezett, jövő decemberben esedékes nyolcadik epizódban láthatjuk majd.

A karakán, talpraesett Leia fityiszt mutatott a megmentésre szoruló, a veszélyek láttán elaléló hercegnői archetípusnak, Fisher koraérett, szikrázó alakításával milliók számára szolgált példaképül.

Szintén legendássá vált viharos románca Han Solóval, amely a való életbe is átszüremlett: Fisher legújabb memoárjában, a The Princess Diaries-ben arról vallott, hogy viszonyt folytatott az akkor 33 éves, nős Harrison Forddal.

Carrie Fisher és Harrison Ford a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Lucasfilm/Lucasfilm

Fisher sosem tartozott azok közé a színészek közé, akik egy gigantikus népszerűségnek örvendő filmmel szereztek hírnevet, majd utólag elhatárolódtak a szereptől, amellyel a világ azonosította őket.

Lelkesen támogatta az új Star Wars-filmek elkészítését, és a rá jellemző szarkazmussal kezelte még az olyan problémás momentumokat is, mint hogy acélbikinit adtak rá A Jedi visszatér-ben: egy jövőre bemutatásra kerülő HBO-s dokumentumfilm tanúsága szerint Fisher a padlásán őrzött egy életnagyságú szexbabát a jelenetből, csak hogy időnként felmehessen, és kacaghasson egyet rajta, micsoda képtelenség az egész.

Carrie Fisher A Jedi visszatér című filmben Forrás: InterCom

A Star Wars-sorozaton kívül is kapott néhány figyelemre méltó filmszerepet. Feltűnt a Blues Brothers-ben, Tom Hanks partnere volt a Magas barna férfi felemás cipőben című 1985-ös vígjátékban, Woody Allen rendezte a Hannah és nővérei-ben, illetve fontos szerepet játszott a Harry és Sally című romantikus komédiában.

Carrie Fisher és Meg Ryan a Harry és Sally című filmben Forrás: Castle Rock

1983-ban feleségül ment Paul Simon énekeshez, de egy évvel később elváltak. 1992-ben született meg a lánya, Billie Lourd, aki pár éve színészkedni kezdett, feltűnt például a hetedik Star Wars-filmben is.

Carrie Fisher, Debbie Reynolds és Billie Lourd egy 2015-ös díjkiosztón Forrás: AFP/2015 Getty Images/Ethan Miller

Fisher mániás depresszióban szenvedett, és élete során többször küszködött drog- és alkoholproblémákkal. Beszélt arról, hogy a drog számára gyakran gyógyszerként működött, betegsége mániás szakaszaiban kábítószerrel hozta magát kiegyensúlyozott állapotba. „A drogtól éreztem normálisnak magamat” – mondta.

Három memoárt és négy regényt írt, az utóbbiak közül az önéletrajzi ihletésű Képeslapok a szakadékból címűből 1990-ben film is készült Mike Nichols rendezésében. A Fisherre emlékeztető főhősnőt Meryl Streep játszotta (alakításáért Oscar-díjra jelölték), a híres színésznő édesanyját pedig Shirley MacLaine, aki Debbie Reynoldshoz hasonlóan az ötvenes-hatvanas években sok hollywoodi musicalben szerepelt.

Carrie Fisher a Képeslapok a szakadékból című művével a kezében a 2005-ös Los Angeles-i könyvfesztiválon Forrás: AFP

Egy interjúban nyilatkozta, hogy a hetvenes évek legvégén, A Birodalom visszavág forgatása alatt is kokaint fogyasztott. „Lassan rájöttem, hogy több drogot használok, mint a körülöttem lévő emberek, és már nem vagyok ura a helyzetnek” – mondta erről az időszakról. 1985-ben, egy néhány hónapig tartó józan periódus után véletlenül túladagolta magát gyógyszerekkel, és kórházba kellett szállítani. Ebből az esetből nőtt ki a Képeslapok a szakadékból története, és amikor évekkel később egy riporter azt kérdezte Fishertől, hogy a filmváltozatban miért nem ő alakította a Suzanne névre hallgató főhőst, a színésznő így felelt: „Én már egyszer eljátszottam Suzanne-t.”

Carrie Fisher előre megírta a saját nekrológját

Egyik önéletrajzi könyvében Fisher leírta, hogyan szeretné, ha majd halála esetén búcsúztatnák, remek humorérzékről téve tanúbizonyságot. Olvassa el!

A színészkedés és a könyvírás mellett scriptdoctorként is nevet szerzett magának a kilencvenes évek elejétől. A scriptdoctor körülbelül a dramaturg hollywoodi megfelelője: a közel kész forgatókönyvön fut még kört a forgatás előtt, feljavítja a dialógusokat, rendbe rakja a történet esetleges logikátlanságait. Fisher ebben a minőségben dolgozott többek között olyan filmek forgatókönyvén, mint a Spielberg-féle Hook, a Halálos fegyver 3, az Apácashow, Az utolsó akcióhős, a Vírus, a Nászok ásza, a Mr. és Mrs. Smith és a Star Wars-előzménytrilógiából a Baljós árnyak és A Sith-ek bosszúja.

Carrie Fisher, Mark Hamill és Harrison Ford a 2015-ös Comic-Conon Forrás: AFP/2015 Getty Images/Kevin Winter