Meghalt Bill Paxton

Bill Paxton
Vágólapra másolva!
Meghalt Bill Paxton, aki négy évtizedet felölelő karrierje során olyan nagy sikerű filmekben szerepelt, mint a Titanic, A bolygó neve: Halál, a Twister, az Apollo 13 és a Terminator. A halálát műtét utáni komplikációk okozták, hatvanegy éves volt.
Vágólapra másolva!

Hatvanegy éves korában meghalt Bill Paxton amerikai színész, aki számos amerikai kasszasikerben feltűnt az elmúlt három évtizedben. Szerepelt többek között a Kommandó-ban, a Tombstone – Halott Város-ban a törvényt szolgálta és az egyik Earp-fivért alakította, az Apollo 13-ban Tom Hanksszel együtt ő is az űrben rekedt. A Twister-ben egyenesen főszerepet kapott, Helen Hunt partnereként kutatta a tornádókat.

Bill Paxton a 2015-ös Critics' Choice Television Awardson Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jason Merritt

Karrierje egyik legjobb alakítását nyújtotta Sam Raimi Szimpla ügy című thrillerében, melyben Billy Bob Thorntonnal és Bridget Fondával ötmillió dolláron próbálnak osztozni, amelyet egy repülőgép roncsai közt találtak. Az utóbbi néhány évben A holnap határá-ban és az Éjjeli féreg-ben játszott emlékezetes mellékszerepeket. Utoljára az Emma Watson és Tom Hanks főszereplésével készült A Kör című thrillerben dolgozott, ami áprilisban kerül a mozikba.

Bill Paxton és James Cameron A Titanic szellemei premierjén 2003-ban Forrás: AFP/Boris Horvat

James Cameron rendezővel öt alkalommal dolgozott együtt, utoljára A Titanic szellemei című dokumentumfilmen. Paxton felbukkant a Terminator - A halálosztó-ban, simlis autókereskedőt játszott a Két tűz között-ben, aki ráhajtott Jamie Lee Curtisre, a Titanic-ban kincsvadászként tűnt fel a film jelen idejében, egyik legemlékezetesebb szerepe pedig A bolygó neve: Halál-hoz fűződik.

Ő játszotta a nagydumás Hudson közlegényt, az ő kezével játszotta el a késes trükköt Bishop, és azon kevesek közé tartozott, akik túlélték az első csatát az alienekkel.

Michael Biehn, Sigourney Weaver és Bill Paxton A bolygó neve: Halál című filmben Forrás: InterCom

A tévében is jelentős karriert futott be, ő játszotta az öt évadot megélt Hármastársak mormon főszereplőjét, aki három feleséggel és kilenc gyerekkel élt együtt, miközben Utah állam szenátusába is bekerült. A feleségeket Jeanne Tripplehon, Chloe Sevigny és Ginnifer Goodwin formálta meg, Paxtont háromszor is Golden Globe-ra jelölték a sorozatban nyújtott alakítása miatt.

Úgy éltünk, mintha egy család lennénk

A sorozat ötödik évada alkalmából interjút készített vele az Origo. Mesélt arról, hogy mit gondol a többnejűségről a való életben, a sorozat lezárásáról, illetve a karakter és a közte lévő hasonlóságokról is vallott. A teljes interjút itt olvashatja el.

A színész műtéten esett át, komplikációk léptek fel, és ez okozta a halálát. A család által kiadott közlemény szerető férjként és apaként emlékezik meg róla.

Legismertebb filmjeiben mellékszerepeket játszott, de legjobb filmjében főszerepet kapott. Ez volt az Egy rossz lépés című zseniális neo-noir, amit 1992-ben mutattak be, és Amerika legbefolyásosabb kritikusának, Roger Ebertnek a lelkes támogatása kellett hozzá, hogy eljusson a közönséghez.

Paxton ebben a filmben egy arkansasi kisváros jóravaló seriffét alakította, akit példás családapaként ismer a közösség, de amikor két erőszakos gazember (Billy Bob Thornton és Michael Beach) és egy nő (Cynda Williams) érkezik a helységbe, a rendőr múltjának addig titokban tartott részleteire derül fény.

Bill Paxton az Egy rossz lépés című filmben Forrás: Flamex

Paxton karrierje négy évtizedet ölelt fel, először a filmek látványvilágán dolgozott, majd színészként vált ismertté. Rendezőként is kipróbálta magát, saját maga és Matthew McConaughey főszereplésével az Isten haragja című thrillert, Shia LaBeouffel pedig A golfbajnok című családi filmet forgatta le.