Ez a film halált okozhat

Vágólapra másolva!
Az [origo] filmklubban ezúttal a Thank You for Smoking című maró szatírát nézhetitek meg, amelyből  valószínűleg nem fog kiderülni ugyan, hogy végül is jó dolog-e cigizni vagy sem, viszont remekül szórakozhattok rajta. Ehhez csak annyit kell tennetek, hogy válaszoltok a cikk végén szereplő könnyű kérdésre, és ha a szerencse is mellétek szegődik, ott lehettek a film premier előtti vetítésén.
Vágólapra másolva!

A dohányipar és a dohányellenes lobbi visszásságait bemutató szatíra főszereplője Nick Naylor, egy dohánygyár éles eszű és nyelvű szóvivője, aki a legszkeptikusabb hallgatóságot is könnyedén a saját oldalára állítja. Élete csupa kihívás: miközben azon dolgozik, hogy az emberek az egészségügyi kockázatokról megfeledkezve újra menőnek tartsák a cigizést, meg kell küzdenie egy hivatástudattól duzzadó szenátorral, aki minden cigarettásdobozra "méreg" feliratot szeretne tetetni, ráadásul kiskamasz fiával is meg kell értetnie, hogy mivel foglalkozik - lehetőleg úgy, hogy ne veszítse el a gyerek tiszteletét.

A Thank You for Smoking Jason Reitman első nagyjátékfilmje; a fiatal rendező eddig még csak rövidfilmeket és reklámokat készített, viszont gyakorlatilag beleszületett a filmek világába, hiszen Ivan Reitmannak, a Szellemirtók, az Ikrek, a Hat nap, hét éjszaka és más sikerfilmek rendezőjének a fia. A film Christopher Buckley könyvén alapul, és Reitman két okkal magyarázta, hogy miért éppen ezt az anyagot választotta nagyjátékfilmes debütálásához: egyrészt hangosan röhögött a könyv olvasása közben, annyira viccesnek találta, másrészt azonosulni tudott a főhőssel és a mondanivalóval: "Olyan volt, mint a szerelem első látásra; érzelmi reakció volt. Adott ez a fickó, aki tudja magáról, hogy ő az ördög, és nem zavartatja magát emiatt. ... Nem vagyok túl aktív politikailag olyan értelemben, hogy nem érdekel a demokraták és a republikánusok közti harc, viszont nagyon is érint a politika olyan szempontból, hogy nem szeretem, ha megmondják nekem, hogy mit tegyek. Nagyon liberális vagyok azzal kapcsolatban, hogy mi az, amit az emberek megtehetnek, és mi az, amit nem. ... Ha dohányozni akarnak, dohányozzanak, ha nem akarnak dohányozni, ne dohányozzanak."

Reitmannak sikerült kis költségvetésű filmjéhez parádés szereplőgárdát toboroznia: Nicket Aaron Eckhart (Férfitársaságban, Gyere, csere!) alakítja, akitől már megszoktuk az erkölcsileg kétes figurák megformálását. Mellette játszik a filmben többek közt Robert Duvall, az Erőszakos múlt-ban Viggo Mortensen feleségét alakító Maria Bello, William H. Macy és a Narancsvidék című tévésorozat Seth Cohenjeként megismert Adam Brody is.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Robert Duvall az Apokalipszis most című filmben mondta, hogy imádja a reggeli napalm szagát.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt augusztus 9-én szerdán 20 órára a Művész mozi Chaplin termébe (1066 Budapest, Teréz körút 30.):

Bagó Péter, Barla Viktor, Bartek Bulcsú, Becző Szilvia, Bedő Kata, Bozsoki Anna-Mária, Bulzán András, Csényi Mária, Csik Hajni, Csizi Csaba, Csűrös Ádám, Dávid Attila, Dukai-Nagy Gergely, Éles Krisztina, Erdei Anikó, Fehér András, Félegyházi Tamás, Felhő Marianna, Fodor Kata, Fórizs Sándor, Gaál Péter György, Gabányi Anna, Gergely Tamás, Gerzsenyi Éva, Györgydeák Tamás, Győry Gábor, Habetler Gábor, Horváth Anna, Horváth László, Huszár József, Juhász Orsolya, Juhász Zoltán, Kádas Zsombor, Katona Anita, Katona Gábor, Kazaku Zoltán, Kiss Blanka, Kiss Mónika, Knipper Benjamin, Kokics Viktória, Komjáti Katalin, Kondákor Dóra, Konecsny Tímea, Kovács Ilona, Kunkli Zoltán, László Johanna, Lengyel Edina, Lepsényi Márton, M 0 R p h 3 U 5, Makó Zsuzsa, Marosi Balázs, Mayer Ákos, Nátzné Kékesi Katalin, Óvári Gusztáv, Pál Attila, Pékó Zsanett, Petren Anett, Pianovszky Beatrix, Rákos Csaba, Ravasz Ildikó, Salamon Melinda, Sándor Dániel, Schatz Antal, Schweitzer Márta, Stróbel Katalin, Szász Olívia, Telek Anita, Török Andrea, Turcsik Zita, Ujj Zsófia, Ur Anett, Vajda Boglárka, Vetrik Szabolcs, Vitéz László, Zombori Gergely, Zsigmond András

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne szomorkodj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!