Az indiánok és a kritikusok bírják Mel Gibsont

Vágólapra másolva!
A színész-rendező új filmmel jelentkezik: a kritikusok szerint az Apocalypto ugyanúgy tele van véres és sokkoló jelenetekkel, mint A passió, viszont legalább jó film - igaz, arra ők is felhívják a figyelmet, hogy a gyenge idegzetűek jobb, ha kihagyják.
Vágólapra másolva!

Bár az utóbbi időben alaposan megtépázta saját imidzsét, sőt voltak, akik Gibson-bojkottra szólították fel Amerika népét, a színész-rendező legújabb filmjéről, az Apocalyptó-ról egyre több pozitív kritika jelenik meg a neves szaklapokban. A maják és kultúrájuk hanyatlását bemutató film december 8-án nyit az észak-amerikai mozikban, a kritikusok pedig már most az egekbe dicsérik a hírek szerint egyébként rendkívül véres filmet.

Legutóbb Todd McCarthy, a Variety szakírója állította, hogy az Apocalypto "jelentős, figyelemre méltó film", Kirk Honeycutt a The Hollywood Reportertől pedig "brilliáns néprajzi thrillernek" nevezte Gibson legújabb korhátoros darabját. "Mel Gibson beteg, de a filmje jól profitál a gyengeségeiből", jegyzi meg Ed Gonzalez a Slanttől, Anne Thompson, a The Hollywood Reporter bloggere pedig "filmes bravúrt" emleget: "egyetlen unalmas pillanata sincs". Ez azért is figyelemre méltó, mert az Apocalypto csaknem két és félóra hosszú. Thompson figyelmezteti azokat, akik rosszul bírják a vér látványát: ez a film nem nekik való. Végül így zárja írását: "Kimondjam? Ez a film kaphatna egy-két Oscar-jelölést, talán az operatőri munkáért, mint A passió, amit szintén jelöltek a sminkért és az eredeti filmzenéért. Ha Gibson nem rendetlenkedett volna, még több jelölésre lenne most esélye."

A kritikusok külön kiemelik, hogy a rendező kizárólag indián származású, eddig teljesen ismeretlen színészeket alkalmazott, legtöbbjük közép-amerikai. Gibson döntését az amerikai indián vezetők örömmel üdvözölték. "Ez nagyon fontos. Nemcsak a film hitelességét növeli, de arra ösztönözheti az amerikai indián színészeket, hogy komolyabb szerepet vállaljanak a filmiparban" - nyilatkozta az AP-nek Bill Anoatubby, a csikaszó nép kormányzója. Gibson rajongása a holt nyelvek iránt nem csökkent A passió óta: a színészek ősi maja nyelven beszélnek, amelynek különböző változatait ma is beszélik Mexikó déli részén, Guatemalában, Hondurasban és Belize-ben.

Forrás: Budapest Film

A film bemutatóját a forgalmazó Disney eredetileg nyárra tervezte, de a Mexikóban dúló heves esőzések miatt a stábnak le kellett állnia a munkával és így fél évet csúszik a bemutató. Az előrejelzések szerint Gibson vértől csöpögő Apocalyptó-ja két igen komoly ellenfelet is kiüthet az amerikai toplistán: december 8-án mutatják be Leonardo DiCaprio új filmjét, a Blood Diamond-ot, és ekkor kerül mozikba a Holiday is, Nancy Meyers romantikus vígjátéka Cameron Diazzal, Jude Law-val, Jack Blackkel és Kate Winslettel. Úgy tűnik, a sok pozitív kritika és A passió hűséges rajongói bázisa újabb hatalmas sikert hozhat Gibsonnak: ha csak harmadannyian ülnek be az Apocalyptó-ra, mint két éve A passió-ra, a maja eposz komoly nyereséget hozhat.

Az Apocalyptó-t december 28-án mutatják be a magyar mozik.