Vágólapra másolva!
A huszonnyolc éves Sarah Polleyt eddig színésznőként ismertük, de most rendezőként is bemutatkozik Egyre távolabb című filmjével. Ha szeretnéd megnézni az idős házaspárról szóló érzelmes történetet, játssz velünk, és jegyet nyerhetsz az [origo] filmklub premier előtti vetítésére.
Vágólapra másolva!

Sarah Polley a szemünk láttára nőtt fel, a Váratlan utazás-tól kezdve az Eljövendő szép napok-on keresztül A szavak titkos életé-ig kísértük, hogy most kész rendezőként álljon elénk Egyre távolabb című első nagyjátékfilmjével. Nem éppen fiatalos témát választott: egy időskorba lépő házaspár történetét meséli el, melyben a férj a felesége egyre súlyosbodó Alzheimer-kórjával próbál megbirkózni, melynek során kapcsolatukat is újra kell értékelnie.

A film a kanadai írónő, Alice Munro The Bear Came Over the Mountain című, magyarul Oda-vissza címen megjelent novellája alapján készült. Mint egy interjúban elmondta, Polleyt az ragadta meg az írásban, hogy a legtöbb szerelmes történettel ellentétben, amelyek a szerelem kezdeti fázisát mutatják be, egy érett, igazi múlttal rendelkező párkapcsolat mélységei tárulnak fel benne.

A forgatókönyvet Polley már konkrét színészekre írta, és csoda, hogy sikerült az elképzeléseinek megfelelően megvalósítania a filmet, mert a feleség szerepére kiszemelt, legendás Julie Christie (Doktor Zsivágó) nagyon kevés felkérést fogad el, és nehezen hagyta meggyőzni magát. Polley azonban a nyakára járt, és láthatjuk, hogy megérte: Christie és a férjét alakító Gordon Pinsent nagy érzékenységgel formálják meg a több mint negyven év szimbiózis után lelkileg és fizikailag is szétszakadni kényszerülő párt.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

Sarah Polley figurája rákban szenvedett Az élet nélkülem című filmben.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt június 27-én szerdán 20 órára a Művész mozi Bunuel termébe (1066, Teréz krt. 30.):

Balogh Krisztina, Bátyi Zoltán, Berta Bianka, Bodó Miklós, Bodzai Beatrix, Bognár Attila, Doka Viktória, Falvai Éva, Fekete Katalin, Felix Melinda, Feriancz Anikó, Gergely Tamás, Gulcan Tamara, Hadnagy Csilla, Heitner Andrea, Jancsek Árpád, Járay Dénes, Kecskés Eszter, Kirilla Kitti, Kiss Zoltán, Kléri Judit, Kovács Boglárka, Kovács Tamás, Kvalla Tamara, Ludwig Ádám, Mara Ágnes, Marczali Ferenc, Marsó Sándor, Nagy Aniko Krisztina, Nagy Zoltán, Nándorfi Kálmán, Orosz László, Otterbein Ágnes, Pituk Andrea Mária, Plechl Erzsébet, Pozbai Viola, Rácz Éva, Salamon Melinda, Schlaffer Judit, Sipos Ferenc, Soós Eszter, Szanyi Gyöngyvér, Takács Szilvia, Toldy Andrea, Tóth Barbara, Váczity Andrea Ágota, Vági Rita, Vass Fanni, Veréb Géza, Veszelszki Tímea, Vincze Julianna

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!