Fliegauf Benedek Arany Leopárdot kapott Locarnóban

Vágólapra másolva!
Ma este kiosztották a 60. locarnói filmfesztivál díjait. A fő versenyszekció Arany Leopárd díját Masahiro Kobayashi nyerte Újjászületés (Ai no yokan) című filmjéért, a Napjaink filmművészei elnevezésű versenyszekció fődíját pedig Fliegauf Benedek kapta Tejút című munkájáért. A rendező a díj elnyerése kapcsán e-mailben adott villáminterjút az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Mint korábban hírt adtunk róla, a Rengeteg és a Dealer rendezőjének, Fliegauf Benedeknek a Tejút című új filmjét - melyet nem csak rendezőként, hanem forgatókönyvíróként, zeneszerzőként és jelmeztervezőként is jegyez -, a locarnói filmfesztivál "Napjaink filmművészei" elnevezésű szekciójában mutatták be. A zsűri 19 film közül választotta legjobbnak az újszerű alkotást, amelyet Fliegauf korábban sajátos, emberek főszereplésével készült természetfilmként írt le, és amelyet "ambient filmként" is emleget. A rendező e-mailben válaszolt a film fesztiválszereplése kapcsán feltett villámkérdéseinkre.

- Miről szól a Tejút egy mondatban?

- Minden másképpen egyforma, és közben egyformán másmilyen.

- Számítottál-e rá, hogy ezt a - saját nyilatkozataid szerint is - rendhagyó filmet díjazni fogja a fesztivál zsűrije?

- A kísérleti jellegű alkotásokat természetükből fakadóan értetlenség övezi, ezért az lett volna a természetes, hogy ez a film elenyészik. Váratlanul ért, hogy méltó módon díjazták.

- Láttad-e valamelyiket a szekciódban versenyző többi film közül? Ha igen: melyiket és hogy tetszett? Ha nem: van-e olyan köztük, ami érdekelne és miért?

- Majdnem mindegyik filmet szívesen megnéztem volna, de pár napot voltam csak a fesztiválon. Ezt az időt többnyire biciklizéssel töltöttem. Gyönyörű helyeken jártam, láttam például egy bambusz erdőt. Elképesztő látvány volt a svájci Alpok fenyői között.

- Mikor lesz a Tejút magyarországi mozibemutatója?

- Ez még nem tisztázott. Valószínűleg ősszel.

- Lehet-e már tudni, hogy melyik lesz a következő filmed, a tervezett fantasy vagy a szerelmesfilm?

- A konkrétumok még nem ismertek.

- Van még valami, amit elmondanál a Tejút fesztiválszereplésével kapcsolatban?

- Locarnóban hat jelentős filmfesztivál meghívást kaptunk. A Tejút emellett képzőművészeti vállalkozás is, vizuális anyagából kiállítást fogunk rendezni. Locarnóban több ajánlatott kaptunk, és ha sikerül megegyezni, nem sokára a világ nagyvárosaiban látni lehet majd a kiállítást. Remélem, egyszer Budapesten is...

+ + +

A fesztivál nemzetközi versenyének fődíját a japán Masahiro Kobayashi kapta Ai no yokan (Újjászületés) című filmjéért, amelynek férfi és női főhősét különös, tragikus kapcsolat fűzi össze: a nő lánya megölte a férfi lányát. A legjobb rendezés Ezüst Leopárd-díját a francia Philippe Ramosnak ítélték Capitaine Achab című filmjéért, amely a Moby Dick főhősének, Ahab kapitánynak a figuráján alapul. A legjobb színésznő díját a spanyol Marian Alvares vihette haza a Lo mejor de mi című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színész díját Michele Venitucci (Fuori dalle corde) és Michel Piccoli (Sous les toits de Paris) kapta megosztva.