Vágólapra másolva!
A Shortbus című filmről elöljáróban annyit muszáj tudni, hogy nagyon szókimondó és a filmtörténet legjobb szexjelenetei láthatók benne. Válaszolj egy könnyű kérdésre, és ha szerencséd lesz, megnézheted az [origo] filmklub vetítésén.
Vágólapra másolva!

Rengeteget áradoztunk már a Shortbus című, kendőzetlen szexjeleneteivel nagy port kavart filmről, amely a tavalyi cannes-i filmfesztivál egyik legnagyobb meglepetése volt, és amelyet végre - régi ígéretünket betartva - most megmutathatunk nektek. Mivel a film Magyarországon nem került moziforgalmazásba, mi is DVD-ről vetítjük, de így is érdemes szélesvásznon megnézni a zaftos jelenetektől zsúfolt, ám nagyon kedves kis darabot. Előre szólunk viszont a prűdeknek, álszenteknek és homofóboknak, hogy maradjanak otthon, ez nem az ő filmjük!

John Cameron Mitchell (Hedvig és a mérges csonk) filmje ugyanis pornófilmbe illő nyíltsággal és részletességgel mutatja meg a vásznon a kétszemélyes és csoportosan űzött hetero- és homoszexuális aktusokat és a maszturbáció különböző formáit a nemi szervét dühödten csapkodó, elélvezni nem képes nőtől a saját magát orális szexben részesíteni kívánó fiúig. A Shortbus attól zseniális, hogy miközben mindezt végignézzük, egyetlen pillanatig sem érezzük magunkat kínosan, és nem gondoljuk, hogy öncélú, amit látunk, mert a film nem pusztán a szexről szól, hanem az emberek közti kapcsolatteremtés nehézségéről, amit mindenki átérezhet.


A Shortbus-ban különböző New York-i figurák keresik az intimitáshoz vezető utat, többek közt egy orgazmusképtelen szexterapeuta lány (Sook-Yin Lee), egy meleg pár (Paul Dawson és PJ DeBoy) és egy magányos domina (Lindsay Beamish). A cím egy szexklub neve, amelyet egy lélegzetelállítóan vonzó transzvesztita (Justin Bond) vezet, aki úgy mutatja be az orgiáknak otthont adó intézményt, hogy itt minden "olyan, mint a hatvanas években, csak kevesebb a remény". Nem meglepő, hogy a Shortbus szexjelenetei teljesen életszerűek lettek: a rendező elmondta, hogy a forgatás előtt több hónapra összeköltözött a szereplőkkel egy kommunába, ahol nem csak a szövegüket gyakorolták...

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

A Szex és New York című New York-iakkal és szexszel foglalkozó tévésorozatból készül most egész estés film.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt szeptember 25-én kedden 20 óra 45 percre a Művész mozi Bunuel termébe (1066 Budapest, Teréz körút 30.):

Arató Andrea, Báthori Magdolna, Bessenyei Ágnes, Bögre Teréz, Buza Kristóf, Csabai Dorina, Csonka Veronika, Deák Ferenc, Flórián Károly, Folinusz Fatima, Fonai Bernadett, Gaál Tibor, Gergály-Kiss Tímea, Görcz Beáta, Hefty Éva, Horváth Kinga, Jámbor Viktória, Kern Anna, Kottász Kata, Kovács Vivienne, Makra Márta, Mohácsi Mónika, Németh András, Palatinus Gábor, Papp László, Rebb Annamária, Roska Orsolya, Sendula Éva, Söregi Tibor, Szmutkú Ferenc, Takács Zoltán, Török Mónika Boglárka, Vadász Éva, Vattai Katalin, Vellák György

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne lógasd az orrod, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!