Szembesülj a világ nyomorával!

Vágólapra másolva!
Idén negyedszer, november 6. és 11. közt rendezik meg a Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztivált a budapesti Toldi és Cirko-gejzír mozikban. A fesztivál ízelítőt ad a kortárs európai, ázsiai, magyar és tengerentúli dokumentumfilm-termésből. A filmek többsége a Föld szegényeit, a menekülttáborokban, polgárháborús övezetekben, betegségek sújtotta vidékeken, politikai elnyomás alatt, az emberi pusztítások, katasztrófák, nyomor és  tudatlanság közt, kitaszítottan vagy kizsákmányoltan élők világát hozza testközelbe.
Vágólapra másolva!

Idén november 6. és 11. között negyedik alkalommal találkozhatunk a világ legjobb emberi jogi dokumentumfilmjeivel a budapesti Toldi és Cirko-gejzír mozikban. A negyedik Verzió filmfesztiválra több mint 400 nevezés érkezett, amelyből 26 ország 42 filmje kerül levetítésre, közülük 34 magyarországi premier.

A vetítések mellett fotókiállítás, Diák Verzió, műhelybeszélgetések színesítik a főprogramot, továbbá válogatást láthatunk a világhírű Nick Broomfield díjnyertes dokumentumfilmjeiből. Jegyár: 550 Ft, Verzió bérlet elővételben október 27-étől november 6-áig: 3300 Ft, november 7-étől: 4300 Ft.

A fesztivál filmjei hét tematikus szekcióba sorolva kerülnek bemutatásra, melyek a következők: Hitek, Demokrácia leckék, Családi viszonyok, Munkásosztály, Közösségre lelni, Női hangon, A következő generáció. A fesztivál részletes programját az alábbiakban olvashatod, a vetítések időpontjait megtalálod a Verzió honlapján.

Hitek

1. A kolostor
Pernille Rose Gronkjaer, Dánia, 2006, 84'
A 82 éves Jorgen Lauersen Vig azzal a céllal vásárolta meg a dániai Hesbjerg kastélyát, hogy kolostorrá alakítsa. Most, 50 év elteltével a pátriárka orosz apácákat küld Dániába a fiatal Amvrosija nővér vezetésével.

2. A próféta gyermekei
Sudabeh Mortezai, Ausztria, 2006, 86'
Mohamed próféta unokája, Huszein imám mártírhalálának napja síita ünnep: körmenet, misztériumjáték, korbácsolós extázis és a mindennapi élet Teheránban.

3. Csodák kalmárjai
Gilles Remiche, Belgium, 2006, 52'
Gyógyíthatatlan betegségeket kúrálnak kézrátéttel, mobiltelefonon vagy a tévén keresztül. Reménytelen szegénységben élők, próféták, apostolok, messiások - és nagy zsák pénzek nyomában Kongóban.

4. Jézus táborában
Heidi Ewing & Rachel Grady, USA, 2006, 84'
Az Amerikai Evangéliumi Egyház észak-dakotai nyári táborában gyerekeket képeznek, Jézus katonáit. Evolúciótagadás és extázis - vallási fundamentalizmus Amerikában.

5. Jonestown
Stanley Nelson, USA, 2006, 90'
Korábban nem látott archív felvételek a Peoples Temple gyülekezetről és Jim Jones prédikátorról, aki a világ legnagyobb tömeges öngyilkosságába vitte több mint 900 fanatikus hívét 1978-ban.

6. Kabbala Kabulban
Dan Alexe, Belgium & Franciaország, 2006, 87'
Isaac és Zabulon a két utolsó afgán zsidó az elhagyott, romos kabuli zsinagógában él - szitkozódva, gyűlölve, egymást ócsárolva. Ki hányta ki az ősök sírját, ki adta el a tórát, ki jelentette föl a másikat?

7. Koriam törvényei és a halott, aki kormányoz
Gary Kildea & Andrea Simon, Ausztrália, 2005, 110'
Matong falu, Pomio, Pápua Új-Guinea: a halottkultusz találkozása a gyarmatosítók bürokráciájával.

Demokrácia leckék

8. A lista
Dir Marcel Schüpbach, Svájc, 2006, 101'
Szerbia és Horvátország is teljes együttműködéséről biztosította a délszláv háborús bűnöket vizsgáló hágai bíróságot, ám a bűnösök közül többen szabadon vannak még. Vannak-e eszközei a főügyésznek?

9. A Vezér, a sofőrje és a sofőr felesége
Nick Broomfield, Egyesült Királyság, 1990, 85'
A neonáci dél-afrikai AWB párt vezére, Eugene Terre Blanche és hívei az első szabad választások előtt: kik ők, és mire készülnek az apartheid fenntartása érdekében?

10. A vörös évek - terroristák voltunk?
Leo de Boer, Hollandia, 2005, 75'
Kik voltak és mit akartak a Vörös Hadsereg Frakció árnyékában a holland "Rode Jeugd" tagjai? Archív filmek szembesítik az egykori tagokat: nemcsak ideológiai síkon harcoltak a vietnámi háború és a kapitalizmus ellen, pokolgépet is robbantottak.

11. Az óriás Buddhák
Christian Frei, Svájc, 2005, 95'
1500 évig álltak fülkéikben Bamijanban a világ legnagyobb Buddha-szobrai, mígnem 2001 márciusában a tálibok felrobbantották őket.

12. Hazám, hazám
Laura Potras, USA, 2006, 90'
Az amerikai megszállás alatt élő irakiak mindennapjai egy amerikai filmes szemével. Középpontban egy iraki orvos, Dr. Riyadh, 6 gyerek apja, a szunnita párt képviselőjelöltje.

13. Hogyan készül?
Marcel Lozinski, Lengyelország, 2006, 90'
Bárkiből karizmatikus politikust faragok - állítja Piotr Tymochowicz politikai tanácsadó. Hároméves képzést indít a médiaguru. Hogyan készül a demagóg?

14. Még ha bűnöző volna is
Jean-Gabriel Périot, Franciaország, 2006, 10'
Archív felvételek kollázsa: Franciaország II. világháborús története egészen a felszabadulásig. Az ünneplők tömegében német katonák állítólagos "lotyóinak" köztéri megszégyenítése.

15. Őnagyfehérsége
Nick Broomfield, Egyesült Királyság, 2006, 93'
A dél-afrikai neonáci, terrorcselekményekért bebörtönzött pártvezér, Eugene Terre Blanche kedvezménnyel szabadul. Mi lett közben a pártjával?

16. Szavazz rám, légyszi!
Weijun Chen, Kína, 2006, 55'
Általános iskola Vuhanban, Kína középső részén. Nyolcéves gyerekek versengenek az osztálytitkári posztért. Szüleik egykéik sikere érdekében "besegítenek". Demokráciakísérlet Kínában.

Családi viszonyok

17. A nagycsalád
Huang Lingping & Zhu Shengwei, Kína, 2005, 82'
Négy generáció egy háztartásban, a téglagyártásból meggazdagodott, de a földművelésbe és a kölcsönök visszafizetésébe belerokkanó dédapa despotasága alatt.

18. Családi mozi
Arash T. Riahi, Ausztria, 2006, 92'
Az iszlám forradalom miatt családok ezrei emigráltak Iránból. 20 év múltán a perzsa filmrendező és szülei Ausztriából, a család többi tagja Svédországból, Amerikából és Iránból érkeznek a nagy családi összejövetelre Mekkába.

19. Japtik
Edgar Bartenev, Oroszország, 2006, 29'
Szibéria, nomád nyenyecek mindennapjai a tundrán, a "Világ Végén" - ahogy ők nevezik a földjüket. Rénszarvascsordáikat követve élnek.

20. Orvosi vizsgálat
Hélene de Crécy, Franciaország, 2006, 91'
A francia társadalom sajátos perspektívából, egy vidéki körorvos betegei szemszögéből.

21. Szuvenír
Shahar Cohen & Halil Efrat, Izrael & Hollandia, 2006, 75'
A 82 éves háborús veterán 60 év után visszatér Izraelből Hollandiába felkutatni sosem látott gyerekét. Vele tart fia, a munkanélküli filmrendező.

22. Temető klub
Tali Shemesh, Izrael, 2006, 90'
Jeruzsálem, Herzl-hegy, a temetőkertben 20 éve összejár egy csapat afféle nyugdíjas önképzőkörbe. Többségük holokauszt-túlélő, egyikük a rendezőnő nagyanyja.

Munkásosztály

23. Az esély
Trencsényi Klára, Magyarország, 2007, 57'
A rendszerváltást követően százezer számra szűntek meg a munkahelyek a nehéziparban és a bányákban. Az évek óta munka nélkül élő, megváltozott munkaképességű pécsieken segít az a projekt, amit most szintén a felszámolás fenyeget.

24. Kilenccsillagos szálloda
Ido Haar , Izrael, 2006, 78'
Palesztin illegális munkások a megszállt területeken: luxusházakat építenek nappal, összetákolt sufnikban alszanak éjszaka. Attól rettegnek, hogy a hatóságok visszatoloncolják őket.

25. Menj Louisához
Grzegorz Pacek, Lengyelország, 2005, 42'
Stach a lengyel származású üzemtulajdonos, a búr menedzser és zulu munkásaik élete tíz évvel a fajüldöző rendszer bukása után Dél-Afrikában.

26. Munkagödör
Juan Carlos Rulfo, Mexikó, 2006, 80'
Mexikóváros felett autópálya készül - immár egy évtizede. Kik és hogyan építik? Mexikói melósok és művük testközelből.

27. Vesztesek és nyertesek
Ulrike Franke & Michael Loeken, Németország, 2006, 96'
Négyszáz kínai munkás a Ruhr-vidéken a dortmundi kokszüzemet bontja darabokra, és teszi hajóra. Irány a Távol-Kelet!

Közösségre lelni

28. Dübörög a nemzeti rock
Kriza Bori, Magyarország, 2007, 70'
A magát nemzeti rockzenekarként azonosító, skinhead, neonáci Romantikus Erőszak együttes portréja. Hívószavaik: Trianon, zsidók, cigányok, Fradika, 100 százalék magyar, ria-ria-Hungária és fegyverbe. Szélsőjobbos szubkultúra Magyarországon.

29. Embervár
Gereon Wetzel, Németország, 2006, 88'
Katalónia 200 éves nemzeti sportja a toronyépítés - emberből. Városok, városnegyedek, falvak állítanak ki csapatot és versenyeznek egymással.

30. Híd a Wadi fölött
Barak Heymann & Tomer Heymann, Izrael, 2006, 57'
Arab és zsidó gyerekek közös osztályban. Egyik tanítójuk palesztin, a másik zsidó. Egymás szent helyeit meglátogatják, de mi van a nemzeti és vallási ünnepeken?

31. Max, Claire, Ida és társaik emlékei
Allan King, Kanada, 2005, 112'
Max öltönyben, nyakkendőben araszol a folyosókon, Claire dalol, Helen ordibál, mások csak jajgatnak naphosszat, nem esznek vagy rugdossák az ápolónőt. Idősek otthona, langymeleg, steril környezet és teljes magány.

Női hangon

32. Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer
Nick Broomfield, Egyesült Királyság, 2004, 90'
Florida, 1989-1990: hétszeres sorozatgyilkos prostituáltat ítélnek életfogytiglanra. A korrupt rendőrség, a védőügyvéd mind hasznot akar húzni a sztoriból, amire Hollywood is ráharap. De kicsoda Aileen Wuornos?

33. A harmadik nem: a hidzsrák Indiában
Thomas Wartmann, Németország, 2006, 80'
Laxmi tánctanár, Rambha álmodozó, Asha pedig kissé tompa alkoholista. Mumbaiban
élnek, hidzsrák: indiai eunuchok a társadalom peremén.

34. Menekülés a szerelembe
Köszegi Edit, Magyarország, 2006, 40'
Engedhet-e a szerelem vonzásának egy hétgyermekes, két kamasz fiával élő, évek óta özvegy, ötvenéves asszony, s megszülheti-e magzatát a nála jó húsz évvel fiatalabb, egy másik országban élő kedvesétől?

35. Utcaseprők
Corinne Kuenzli, Svájc, 2007, 50'
Addisz-Abeba, Etiópia fővárosa. Hogyan élnek az utcaseprő nők ebben a négymilliós nagyvárosban?

A következő generáció

36. Az elátkozottak
Petr Orozovics, Csehország, 2006, 75'
Az árva gyereket boszorkánysággal vádolni, módszeresen verni és kínozni őket Kongóban mindennapos. Ha az "ördögűzés" sem segít, utcára dobják őket. A gyerekek és a feketemágusok élete Kinshasában.

37. Az ifjúságvédelmis
Nick Broomfield, Egyesült Királyság, 1975, 97'
"A film, amit a rendőrség letartóztatott"- 22 évre. Broomfield látlelete a bűnmegelőzési szándékkal felállított ügyosztályról. Két ifjúságvédelmis tiszt mindennapi esetei Lancashire munkásnegyedében.

38. Buddha elveszett gyermekei
Mark Verkerk, Hollandia, 2006, 96'
Egykor bokszoló, ma Buddhista szerzetes: árva és elhagyott gyerekeket nevel Thaiföldön, a herointermelés központjában.

39. Előttem az élet
Groó Diána, Magyarország, 2006, 68'
Ruhát csipeszel, mos, magát szappanozza, egyedül lép, rappel, pedig nyitott gerinccel, oxigénhiánnyal született. Fogyatékkal élőket segít, tanít fáradhatatlanul és készít fel a minél önállóbb életre a Pető Intézet. A tapintatosan fényképezett film megmutatja azokat, akiket az utcán alig látni.

40. Fiatal, náci és büszke
David Modell, Egyesült Királyság, 2002, 49'
M. Collett a szélsőjobbos Brit Nemzeti Párt tagja, egyetemista, az ifjúsági csoport elnökaspiránsa. Ideálja Hitler. Gyúrópad vagy kampánykörút: a kamera ott van.

41. Gipsy Side
Gát Balázs, Magyarország, 2006, 50'
A Rap-port ifjú tagjai, Márió, Luiggi, Mr Joker és a többiek meg a "mesterek", a Weszély-s Elemek megmutatják, mitől valódi roma zene a fekete gengszter rap. Beatbox és freestyle: rapperek a nyóckerből. No meg Ponczók Gypsy Béla a Rádió C-ből.

42. Tetovált könnyek
Nick Broomfield & Joan Churchill, Egyesült Királyság, 1978, 85'
A kaliforniai fiatalkorúak börtöne, Chino és lakói szuper közelivel. Van-e visszaút?

Forrás: Verzió filmfesztivál