Jövő héten Lengyel Filmtavasz

Vágólapra másolva!
A budapesti Lengyel Intézet a Budapest Filmmel közösen immáron 14. alkalommal rendezi meg a Lengyel Filmtavaszt. A 2008. május 8-ától 11-éig tartó rendezvénynek a Művész mozi ad otthont. A fesztiválon öt nagyjátékfilm (ebből 4 vígjáték) kerül bemutatásra a legújabb lengyel filmtermésből, valamint néhány animációs rövidfilm.
Vágólapra másolva!

A rendezvény nyitófilmje Lukasz Palkowski Rezervátum (Rezerwat) című édes-keserű vígjátéka lesz, melynek bemutatójára a film egyik forgatókönyvírója és főszereplője, Marcin Kwasny Budapestre látogat. A fiatal színész a Vadászat angolokra című magyar történelemi drámában debütált 2006-ban.

A programban szerepel még Andrzej Jakimowski (a nagy sikerű Hunyd le a szemed rendezője) Cselek (Sztuczki) című, a Titanic filmfesztiválon is vetített filmje, amely számos hazai és nemzetközi díjjal büszkélkedhet. Láthatjuk még Lech Majewski Üvegszáj (Szklane usta) című filmjét, amely elég szokatlan filmélményt nyújt. A film egészének átélésében csak a zene (Józef Skrzek) és az eredeti módon felépített hangeffektusok vannak segítségünkre. A Velencében élő Majewski, aki képzőművész, költő, opera- és filmrendező, író május 9-10-én Budapestre látogat. Bemutatják még a Statiszták (Statysci, 2006) és a Hölgyválasz-ma (Lejdis, 2008) című alkotásokat. Mind a két film nagy közönségsikert aratott Lengyelországban.

Forrás: [origo]
Ewelina Walendziak a Cselek című filmben

A 14. Lengyel Filmtavasz teljes programja:

május 8., 19.00 Rezervátum, Marcin Kwaony bevezetésével
május 9., 19.00 Cselek (előtte: Szálka - 17 perces animációs film)
május 9., 21.00 Üvegszáj, Lech Majewski bevezetésével (előtte: Alter ego - 7 perces animációs film)
május 10., 19.15 Hölgyválasz-ma (előtte: Életvonal 6 perces animációs film)
május 11., 19.15 Statiszták (előtte: Bárka - 8 perces animációs film)

Forrás: Budapest Film