Nézd meg a cannes-i díjas Deltát!

Vágólapra másolva!
Szeptemberben megérkezik a mozikba Mundruczó Kornél a Filmszemlén és Cannes-ban is díjazott Delta című filmje. Olvass el mindent, amit a Deltáról tudni érdemes és játssz velünk, hogy jegyet nyerhess a film premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba.
Vágólapra másolva!

Mundruczó Kornél Delta című filmje a sikeres cannes-i szereplés után végre eljut a hazai mozikba is. A kevés párbeszédet tartalmazó, lassú, de nézőbarát módon tömörre vágott (csak másfél órás) alkotás főszerepeiben Tóth Orsit (Johanna) és Lajkó Félix hegedűművészt láthatjuk, akik egy hosszú évek után a Duna-deltában újra találkozó testvérpárt alakítanak. A meditatív hangulatú dráma csodálatos (táj)képeit Erdély Mátyás operatőrnek, a megrendítő zenei aláfestést Lajkó Félixnek köszönhetjük.

Mivel a Deltá-t a Filmklubban már a lehető legtöbb oldalról körbejártuk, a további szószaporítás helyett idegyűjtöttünk mindent, amit az elmúlt csaknem két évben megtudtunk és megosztottunk a filmről:

  • A rendezővel a Delta kapcsán először 2006 végén beszélgettünk, amikor már lehetett tudni, hogy a film Bertók Lajos halála miatt meghiúsult első, téli verziója helyett egy teljesen másik, nyári Delta születhet majd meg, amely csak alapötletében lesz azonos az eredetivel.
  • 2007 végére elkészült a film, amelyet a 2008-as Filmszemlén végre meg is nézhettünk. Kritikánkban elbűvölve dicsértük, külön kiemelve kedvenc teknősünk szívszorító alakítását.
  • Amikor a Delta megnyerte a Filmszemle fődíját, megemlékeztünk Mundruczó Frankensteines pólójáról, miközben a Filmklub történetében ritkán előforduló megosztottság jött létre a film megítélését illetően.
  • A Delta cannes-i versenyprogramba való meghívása után ismét leültünk beszélgetni Mundruczóval, akit tovább faggattunk a film megszületésének hosszú és fájdalmas folyamatáról, és arról, hogy mit jelent számára mostanában a filmkészítés.

Forrás: [origo]

  • Két héttel később elkaptuk Tóth Orsit is, aki nem arról híres, hogy csacsogós interjúalany volna, hál' istennek mégis rengeteget mesélt nekünk a Mundruczóval való közös munkáról és úgy általában az életéről. Ráadásul nagyon klassz fotókat sikerült csinálni róla.
  • Cannes-ban mi is ott voltunk a megható vörös szőnyeges bemutatón, ahol először láthattuk a Szemle óta kicsikét megkurtított, immár végleges Deltá-t. A vetítésnél már csak az azt követő party volt jobb, ahol egy idő után szinte az egész stáb fehér atlétában nyomta a táncparketten.
  • Mi végig bíztunk benne, hogy a Delta alkotói nem üres kézzel térnek haza a filmfesztiválról, Mundruczó és producere, Petrányi Viktória viszont meglepődtek a filmkritikusok díján.
  • Erdély Mátyás showreeljét nézegetve felfedeztünk egy rövid klipet a Delta el nem készült első verziójából, így végre volt ürügyünk arra, hogy a film operatőrével is dumáljunk egy kicsit. Mégpedig arról, hogy milyen, amikor minden ügyeskedést elfelejtve képeket rögzít az ember.
  • Egyelőre itt tartunk, most viszont jön a premier előtti filmklubos vetítés.

Forrás: [origo]

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

A Szép napok és a Johanna után a Delta Tóth Orsi harmadik főszerepe egy Mundruczó-filmben.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt szeptember 9-én kedden 20 órára a Művész mozi Chaplin termébe (1137 Budapest, Teréz körút 30.):

Banó Bernadett, Bárczy Éva, Benedek Marianna, Benke Boglárka, Csécsi Dávid, Csortos Orsi, Czapár János, Czumbil Réka, Debrei Bernadett, Dégen Andrea, Demkó Lilli, Dobos Tibor, Duhon Ágnes, Énekes Diána, Faragó Márti, Fehér Attila, Fekete Andi, Fekete Gabriella, Félegyházi Tamás, Friedl Eszter, Fűtő Róbert, Gál Krisztina, Galambos Dániel, Gergely Katalin, Gidai Ferenc, Grünwald Zsuzsanna, Gurúz Péter, Hajdu Anita, Hajdu János, Harmos Zsuzsa, Huszár Zsuzsanna, Ilijin Kinga, Illés Réka, Jandó Viktória, Janzsó Dóri, Kecskés Emese, Kézsmárki Bori, Kispál Krisztina, Kiss Éva, Kóczán Gerda, Konja Krisztina, Kriston Krisztina, Kurai Györgyi, Lánczi Melinda, Lea Léda, Lieszkovszky Mária, Ludányi Balázs, Majoross Bea, Makovics Ádám, Marinov Tamara, Máté Judit, Mihály Lilla, Mikle Sándor, Mühl Linda, Nagy Csilla, Nagy Helga, Pentelényi László, Plentner Katalin, Resch Tibor, Rupert Melinda, Sásdy Kata, Schwarczkopf Attila, Sebestyén Blanka, Sikonya Ágnes, Simon Gabriella, Siskovity Nevena, Somogyi Ágnes, Stumpf Péter Pál, Szemenkar Helga, Szij Péter, Tatai Zsombor, Toman Balázs, Tóth Frigyes, Tóth Tamás, Trenka Katalin, Udvarnoky Zsófia, Varga Ágnes, Vass Fanni, Zilahi Anna

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!