Ma nyílik a megújult Toldi mozi

Vágólapra másolva!
Közel négy és fél hónap után Gigor Attila közönségdíjas filmjével, A nyomozóval nyitja meg kapuit október 2-án a pincétől padlásig felújított és technikailag is modernizált Toldi. Az egykor bájosan lepusztult, kis artmozi ezennel a város egyik legkorszerűbb mozijává lép elő, például innentől kezdve már digitális formában érkező filmeket is képes lesz vetíteni, sőt kiépítették a BlueRay DVD-technikát és a legmodernebb Dolby hangrendszert is.
Vágólapra másolva!

A Toldi mozinak mindig megvolt a maga sajátos hangulata: kicsit mállott a vakolat, de a büfében lehetett Traubit kapni, és a sarokban álló régi fotelekben jól lehetett nyújtózkodni. Sorjáztak a filmes fesztiválok, és a bejárat előtt a bringák. Igazi artmozi volt a Toldi, a nyugisabb, családiasabb fajtából; éppen ezért aggódtak sokan, amikor május végén bezárt. Bár a mozira valóban ráfért a tatarozás, az ilyen mértékű átfazonírozásnál mindig félő, hogy a régi atmoszféra elvész a nagy modernizációban. Október 2-án megnézhetjük, mi lett a végeredmény, este ugyanis újra kinyitja kapuit a közkedvelt mozi.

Beruházó és a költségek

A mozit utoljára tizenöt éve újították fel, a költségeket az akkori bérlő, a Balázs Béla Stúdió finanszírozta. 1993 óta azonban elég idő telt el, hogy szükségessé váljon egy teljes körű felújítás. Főleg az utóbbi években lettek látványosak az amortizáció jelei. Az idei, négy hónapig tartó munkálatok beruházója a tulajdonos Budapest Film Zrt., amely a 170 milliós kiadást az idén eladott Kultiplex árából finanszírozta.

A rekonstrukció valóban mindenre kiterjedő: kicserélték az egész elektromos hálózatot, új hűtő-fűtő szellőzőrendszert kapott a hely, így nem kell már többé nyáron a nagyterem bádogtetejét locsolni, hogy a bent ülő filmezők ne kapjanak hőgutát, hisz végre a mozi egész területén lesz klíma.

Az előtér is megváltozik, az egész mozit akadálymentesítették, mind a termek, mind a büfé könnyen megközelíthető kerekesszékkel is. Megújul a design is, de törekedtek arra, hogy maradjon a kicsit puritán, egyszerű stílus, narancs, zöld és szürke színekkel, a régebbi, kicsit komor és valóban divatjamúlt fehér-kék színkombináció helyett. Bővül a mozi egy új kávézóval is, ahol ezen túl bárki ingyen wifizhet.


Mire számítsunk?

A Toldi monstantól a főváros egyik legkorszerűbb filmszínházává változik. Ezen túl is két teremben nézhetjük a filmeket, míg a nagyterem 200, a kisebb 60 főt tud befogadni. Kicserélik a korábbi kicsit kellemetlen székeket, és most már igazán kényelmes ülőhelyeken élvezhetjük a multiplexekben megszokott hang- és látványminőséget - csak éppen itt a kevésbé ismert alkotásokat, művész-, illetve rétegfilmeket vetítik csúcsminőségben.

A 35 mm-es vetítéstechnika mellett a Toldi mozi képes lesz különböző digitális formátumok lejátszására, az E-Cinema rendszer segítségével. Ez a rendszer lehetővé teszi például a rövidebb digitális tartalmak (filmelőzetes) szélessávú internetes kapcsolaton keresztüli továbbítását, illetve a játékfilm hosszúságú kódolt digitális tartalmak helyszíni betöltését. A Toldi mozi lesz a Budapest Film E-Cinema hálózatban indított filmjeinek a premiermozija is.

Ennek a programnak a keretében a Toldiban lesz egyedül látható Budapesten a Kultúrsokk sorozatban a művész és kommersz határmezsgyéjén lavírozó kultrendező, Takashi Miike japánokkal forgatott angol nyelvű spagetti westernje, a Sukiyaki Western Django, amiben a nagy Quentin Tarantino is feltűnik, továbbá egy 2007-es, a jövőben játszódó anime, a Vexille, vagy a Charlize Theron főszereplésével készült Sleepwalking.


Programok, látnivalók

SZITTYA SZTORI: A TOLDI 76 éve



A Toldi története 1932-ig nyúlik vissza, amikor a régi Vilmos császár útján megalakult a City mozi. Jó tíz évig semmi izgalmas nem történt, majd a II. világháború idején a mozit is megérintette a változás szele, és rövid időre átkeresztelték Szittyára. Egy ideig Úttörő néven is működött, majd City-Toldi lett, és az ötvenes években kapta mai nevét. Ekkortájt itt mutatkozott be először a háromdimenziós rendszer, de a sikert újabb pangás követte. Jó húsz év után rájöttek, másra kell koncentrálni, ha azt akarják, hogy menjen a szekér, és elkezdtek fiataloknak szóló, kultikus, kicsit művészibb filmeket vetíteni. A Toldi így az elsők közt vált artmozivá.

A nyolcvanas években nem a filmezés, hanem a Razzia nevű underground hely vonzotta az embereket a Toldiba. 1992-ben a Balázs Béla Stúdió lett az üzemeltető, s ekkor választották ketté az addigi nagy vetítőtermet. 2001 júliusától az Est Média Kft. kezdte irányítani. Egy artmozi pályázaton nyertek 50 milliót a szükséges felújításra, de valahogy meghiúsult a felújítási terv, és képtelenek voltak vállalni a kötelezettségeket, így 2004 őszétől a mozi üzemeltetési feladatait a tulajdonos Budapest Film végzi.

Október 2-án Gigor Attila A nyomozó című krimijével nyitja meg a mozi kapuit, amely jó választás a mozi nyitányának, hisz az alkotás a legutóbbi filmszemle nagy meglepetésfilmjeként debütált. A rendező besöpörte a Zöld Holló-díjat, a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést és a Moziverzum díját; a főszereplő Anger Zsolt a legjobb férfi alakításnak járó kitüntetést, Kovács Zoltán vágó pedig az Arany Olló-díjat vehette át.

A másik bemutató az ismert rock-fotós és kliprendező, Anton Corbijn első nagyjátékfilmje, a Control. Maga Corbijn nyilatkozta, hogy saját életére is nagy hatással volt a legendás együttes, a Joy Division (miattuk költözött Londonba Hollandiából), így nem annyira meglepő, hogy első filmjében őket és a tragikus sorsú frontembert, Ian Curtis-t mutatja be.

A filmbemutatók mellett a Toldi visszakapcsolódik a fesztiválok vérkeringésébe is. Október 16. és 19. közt a Toldiban rendezik meg az EDIT2008 - IV. Nemzetközi Táncfilm Fesztivált. November elején jön a Verzió5, a Nemzetközi Ember Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely mint régi törzshelyére, tér haza a Toldiba, hogy hat napon át merész, provokatív kortárs európai, tengerentúli dokumentumfilmekből mutasson válogatást. Hó végén, november 27. és 30. között pedig jön az Anilogue2008 animációs filmfesztivál.

Egyéb új dolgok a moziban

A Toldi moziba költözik a filmklik.hu is, mely Magyarország első video-on-demand szolgáltatásra szakosodott médiuma. Mit is takar ez? Tulajdonképpen egy online működő afféle videotékáról van szó, bizonyos pénz befizetése után az oldalról bárki kiválaszthatja és letöltheti, amit nézni szeretne, akár a gépén akár tévén keresztül, mindezt teljesen legálisan. Mivel ez itthon még nem divat és nincs nagy kultúrája, az üzemeltetők jobbnak látták áttenni székhelyüket a fővárosba, hogy lehetségessé váljon a közönséggel való szorosabb kapcsolattartás és a digitális forgalmazás alapjainak megismertetése.