Fassbinder újra eredeti fényében ragyog

Vágólapra másolva!
A hétvégén a legelszántabb mozimániásoknak egyedülálló élményben lehet részük: Fassbinder tizenöt órás Berlin Alexanderplatz című filmjét nézhetik meg az Uránia mozi nagytermének vásznán. Ahhoz, hogy mi most részt vehessünk ezen a kétnapos utazáson, egy teljes év munkájára, csaknem kétmillió dollárra és nagy elszántságra volt szükség azoktól, akik az 1980-ban készült film felújítását végezték.
Vágólapra másolva!

A Berlin Alexanderplatz szinte pontosan huszonnyolc éve, 1980. október 12-én került először adásba a német tévében. A monumentális, tizenhárom egyórás részből és egy kétórás epilógusból álló művet alkotója, Rainer Werner Fassbinder mindig is egy filmnek szánta, egyértelműen jelzi ezt az epizódok elején megjelenő "Ein Film von Rainer Werner Fassbinder"-felirat is.

Az Alfred Döblin regényéből készült adaptációt 156 nap alatt forgatták, és összesen 6 millió dollárba került akkori áron. 16 mm-es filmre forgott - szemben a mozifilmeknél legelterjedtebb 35 mm-essel -, ezért vetítése moziban problematikus volt és speciális vetítőgép nélkül nem mutatott jól a vásznon. A 16 mm-es filmek esetében a bevett módszer a film 35-ösre nagyítása, azonban a tizenöt órás film esetében ez olyan hatalmas költséggel járt volna (kb. 500 ezer dollár, szintén akkori áron), hogy nem került rá sor.

Az évek során szennyeződött, sérült kópia méltó prezentálását végül a digitális technika fejlődése tette lehetővé. Régebben csak rövidebb részletek, a 2000-es Ó testvér, merre visz az utad?-tól kezdve azonban teljes filmek scannelése (a filmnegatív leképezése egy ún. (digitális) internegatívra, amelyből a nullkópia, majd abból a film további kópiái készülnek) is zajlik digitális úton. A Berlin Alexanderplatz-ot az Arriscan elnevezésű rendszerrel digitalizálták, amely magas fokú színhűséget biztosít és a szennyeződések és karcolások jelentős részét is kiszűri (a maradékot manuális úton távolították el).

Forrás: [origo]
Fassbinder és Hanna Schygulla a Berlin Alexanderplatz forgatásán

Az így elkészült 2K-s felbontású digitális masterről készült a felújított film 35 mm-es, hagyományos vetítőgépen lejátszható nagyítása és a DVD-változat. A hosszadalmas felújítási folyamat körülbelül egy évet vett igénybe, 2006 elejétől 2007 elejéig tartott, és a felújított film első két része a 2007-es Berlinalén debütált a nézők előtt. Az összköltség 1,9 millió dollár volt; a felújítást a Fassbinder Alapítvány végezte, melyet Juliane Lorenz igazgat, aki Fassbinder számos filmjének vágója és utolsó éveiben élettársa volt. Lorenz a Berlin Alexanderplatz operatőrét, Xaver Schwarzenbergert kérte fel a felújítási munkálatok felügyelésére, így biztosították, hogy Fassbinder eredeti elképzelése tükröződjön az új változaton.

DVD-n Németországban 2007 februárjában, Amerikában pedig 2007 novemberében adták ki a filmet; mindkét változat tartalmazza a felújítás folyamatáról szóló dokumentumfilmet is. Néhányan bírálják a felújított verziót, mert túlságosan világosnak találják, de Schwarzenberger határozottan kiáll mellette: "Teljes szívemből kiállok a végeredmény mellett. Ha valakinek más a véleménye, ahhoz joga van, de akkor az illető elképzelésének semmi köze az általunk leforgatott és megálmodott filmhez."

A Berlin Alexanderplatz filmkópián október 11-én és 12-én nézhető meg a budapesti Uránia moziban német nyelven angol felirattal magyar szinkrontolmácsolással. DVD-n megvásárolható az Amazon német vagy amerikai oldalán.