Miyazaki új filmjével nyit az Anilogue

Vágólapra másolva!
November 27-től december 3-ig rendezik meg a hatodik Anilogue animációsfilm-fesztivált, melynek idén Budapest mellett Bécs is otthont ad. A nyitófilm a legendás Miyazaki Hayao új, Ponyo a tengerparti sziklán című animéje lesz.
Vágólapra másolva!

A Ponyo a tengerparti sziklán című, egész estés anime magyarországi premierjével veszi kezdetét a legnagyobb budapesti animációs fesztivál hatodik évada november 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A japán animáció élő klasszikusának legújabb filmje elsősorban a gyerekközönség számára készült, ám a Miyazaki-filmek felnőtt kedvelői ezúttal sem nélkülözik majd a mesterre jellemző, pazar látványvilágot és a misztikus átalakulások láncolatára épülő történetet. A filmet jövőre a Best Hollywood mutatja be a magyar mozikban.

Az Anilogue fesztivál 2008-tól nemcsak műsorában, hanem helyszínei révén is nemzetközivé válik. A november 27-től december 3-ig tartó eseménysorozat novemberre eső filmjei Budapesten, a decemberi vetítések pedig az osztrák fővárosban várják a nézőket. A programban idén is számos animációs nagyfilm premierjét találjuk, köztük az idén Cannes-ban debütált, és a Szuez Film jóvoltából a fesztiválpremier után a magyar mozikban is látható Keringő Bashirral című izraeli rajzfilmet, amely az 1982-es libanoni háború eseményeit eleveníti fel. Az Anilogue-on debütál az idén Tokióban a világ legjobb animéjének választott Evangelion 1.0: Nem vagy egyedül című japán film, a Piano Forest című anime, és a kifejezetten csak kötélidegzetűeknek szánt Holttér című animációs zombihorror is, amelynek videójáték-változatát a nézők azon nyomban ki is próbálhatják a moziban.

A premierek közül nem maradhat ki az Idióták és angyalok című amerikai animációs film, amelynek készülőben levő jeleneteit a tavalyi Anilogue-on mutatta be a budapesti közönségnek a rendező, Bill Plympton. A film egy váratlanul szárnyat növesztett nyárspolgár groteszk történetét beszéli el.

Forrás: [origo]
Kép a Ponyo a tengerparti sziklán című filmből

Az Anilogue 2008 az idei Annecy filmfesztiválon különdíjat nyert Plympton-film mellett bemutatja a világ legnagyobb rajzfilmes rendezvényének fődíjas alkotását, a Sita Sings the Blues-t is. Nina Paley filmje az indiai mitológia egyik alapművét, a Rámájaná-t dolgozza fel. A három szálon futó cselekmény különlegessége, hogy a tízfejű indiai démon és a szigetről szigetre szökellő majomkirály mellett a húszas évek amerikai blueskirálynője, Annette Hanshaw, valamint maga a rajzfilm rendezője is szerepet kap benne.

A fesztivál műsorából 2008-ban sem hiányozhat a nemzetközi versenyprogram. A stúdiók ebben az évben is több mint ötszáz animációs rövidfilmet neveztek Európa minden szögletéből. A Best of Anilogue-díjat a nemzetközi zsűri, a közönségdíjat pedig a budapesti és a bécsi nézők szavazatai alapján adják át december 3-án este, a bécsi Filmcasinóban tartott zárógálán, ahol a díjnyertes filmek mellett a Cartoon d'Or európai rajzfilmdíj öt idei jelöltje is bemutatkozik.

Forrás: [origo]
Kép az Evangelion 1.0 című filmből

A vetítések mellett három párhuzamos műhelymunka is színesíti a programot. A Mesharray stúdió munkatársai a digitális animáció titkaiba avatják be az érdeklődőket. A Képről képre elnevezésű műhely Szoboszlay Péter vezetésével a gyerekeknek mutatja be, hogyan készülnek a hagyományos rajzfilmek. A Toons and Tunes című workshop résztvevői pedig a San Franciscó-i Nick és Nancy Phelps közreműködésével ismerkedhetnek meg az animációs filmek kísérőzenéjének történetével, sőt maguk is kipróbálhatják a rajzfilmes zeneszerzés titkos receptjeit.

A fesztiválnak évek óta nélkülözhetetlen része a Világpanoráma, vagyis a 2008-as évben az animációs világban a legnagyobb sikereket elért filmek válogatása. Szintén hagyományossá vált a péntek estétől szombat hajnalig a Toldi moziban zajló, maratoni rajzfilmnézés, az Animált éj, ahol a csillagos ötöst kapott vizsgafilmektől egészen a szélsőségesen provokatív művekig több száz alkotás kerül terítékre, frissítők és (pirkadatkor) élénkítő tornagyakorlatok kíséretében.

Forrás: Anilogue