Tóth Orsi lesz a Shooting Star Berlinben

Vágólapra másolva!
A 2009-es berlini filmfesztivál Shooting Stars programjának tíz résztvevője közé választották Tóth Orsit, a Delta című film női főszereplőjét. A program célja, hogy nemzetközi bemutatkozási lehetőséget nyújtson a fiatal európai színésztehetségeknek.
Vágólapra másolva!

Az európai film ígéretes színésztehetségeit, a "Shooting Star"-okat 2009. februárjában 12. alkalommal mutatja be a European Film Promotion (EFP) a berlini nemzetközi filmfesztiválon. Az egyes országok által benevezett 29 jelöltből az európai filmszakma prominens személyiségiből álló öttagú zsűri választott ki tíz fiatal művészt, akik közé Tóth Orsi is bekerült. A zsűri a huszonhat éves színésznő kiválasztását a következőképpen indokolta: "Tóth Orsi a Delta című filmben olyan zsigeri intenzitást sugárzott, amely lenyűgözte a zsűrit. Minden új szerepében megnyilvánul egyedi színészi tehetsége és figuráit csak rá jellemző intenzitással formálja meg."

A Berlinale alkalmával február 7-9. között megrendezendő háromnapos programsorozat célja az ifjú tehetségek bemutatása a filmvilág nagyjai, a vezető színészügynökségek, és nem utolsó sorban a nemzetközi sajtó képviselői számára. Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója a rendezvénysorozat záróakkordjaként február 9-én este adja át a tíz ifjú tehetségnek a Shooting Stars-díjat a berlini fesztiválpalota színpadán.

Tóth Orsi 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, elsőéveseként tűnt fel Mundruczó Kornél Szép napok című filmjében, amely alakításáért a Magyar Filmszemle és több nemzetközi filmfesztivál is díjakkal jutalmazta. A 2005-ös Johanna című operafilm főszereplőjeként Cannes-ban mutatkozott be, ahol idén májusban is nagy sikert aratott a Delta című film női főszerepében. Filmes munkái mellett számos színházi előadásban látható itthon.

A kilenc másik Shooting Star közül a német David Kross neve csenghet a legismerősebben, aki a Kőkemény-ben tűnt fel, februárban pedig A felolvasó-ban lesz látható mint Ralph Fiennes ifjúkori verziója. A további kiválasztottak: Cyron Melville (Dánia), Samuli Vauramo (Finnország), Hafsia Herzi (Franciaország), Sarah Bolger (Írország), Alba Caterina Rohrwacher (Olaszország), Verónica Echegui (Spanyolország), Celine Bolomey (Svájc) és Carey Mulligan (Egyesült Királyság).

Magyar Filmunió/[origo]