Vágólapra másolva!
James Cameron elkészült régóta érlelődő művével, a részben élőszereplős, részben számítógépes animációval készült Avatar című sci-fivel. A filmet hagyományos és 3D-s változatban is bemutatják; ha velünk játszol, és jegyet nyersz az [origo] filmklub premier előtti vetítésére, a 3D-s változatot nézheted meg.
Vágólapra másolva!

Jönnek James Cameron kék lényei: a megszállott rendező végre a közönség elé áll Avatar című sci-fijével, amelyen tizenöt éve dolgozik.

Cameron 1994-ben írta meg a forgatókönyv első változatát, aztán közvetlenül a Titanic után, 1997-ben látott neki először, hogy megvalósítsa az álmát. A digitális technika azonban akkor még nem volt elég fejlett, és ha mégis meg lehetett volna valósítani Cameron elképzeléseit, a film kb. 400 millió dollárba került volna (mai áron 230 millióból készült el végül). A rendezőnek tehát várnia kellett, és aktívan részt venni az Avatar-hoz szükséges technika fejlesztésében. A végeredmény 2009-ben egy 40%-ban élőszereplős, 60%-ban számítógépes animációval (javarészt performance capture-technikával) készült film lett.

A történet nagy része a Pandora nevű bolygón játszódik, amely a Na'vi nevű értelmes lények otthona, akik hasonlítanak az emberekhez, de magasabbak, kékek és hosszú farkuk van. Az emberek értékes ásványokat akarnak kitermelni Pandorán, azonban a Na'vik ezt nem nézik túl jó szemmel. Főhősünk Jake Sully, egy deréktól lefelé lebénult egykori katona, aki abban a reményben vállalja a részvételt a Pandora leigázására induló hadjáratban, hogy ismét működőképes lehet a lába. Egy elhivatott tudós irányításával ugyanis létrehoznak egy avatart Sullynak: egy emberi és Na'vi DNS kombinálásával készült testet, amelyen keresztül Sully beilleszkedhet Pandorán a Na'vik közé.

Sullyt Sam Worthington alakítja, aki idén a Terminátor: Megváltás Marcusának szerepében már bizonyította, hogy elbír a hátán egy nagyszabású filmet. Sigourney Weaver játssza az állítása szerint részben James Cameronról mintázott tudósnőt. Weaver az 1986-os A bolygó neve: Halál óta most először dolgozott megint Cameronnal. Sully Pandorán beleszeret egy helyi lányba, őt Zoe Saldana formálja meg, aki szintén idén kapott kiugrási lehetőséget a Star Trek-ben.

Akinek még nem sikerült felkelteni a kíváncsiságát a film iránt, annak ajánljuk az alábbi videó megtekintését. A klipben James Cameron és a film szereplői beszélnek az Avatar vizuális világáról, elsősorban a speciális fegyverekről és közlekedési eszközökről, melyeket a filmhez terveztek. Elmondják, hogy a helikopterek és egyéb repülő alkalmatosságok tervezésénél az volt az elsődleges szempont, hogy úgy legyenek futurisztikusak, hogy közben hihetők maradnak a nézők számára, illetve külön bemutatják az "ampsuit" nevű fegyvert, egy hatalmas robotot, amelyet belebújva vezérel egy ember.

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Az Alien-filmekben Sigourney Weaver figurájának a neve Ellen Ripley volt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt december 16-án szerdán 19 órára a Cinema City Aréna mozi 14-es termébe (1087 Budapest, Kerepesi út 9.):

Babják Péter, Balázs Zoltán, Barcza Alexandra, Barnóczki Béla, Berki Dániel, Cser Adorján, Csikai György, Eszes Viktória, Faragó Tamara, Fenyvesi Gyöngyvér, Gábor Miklós, Gábri Károly, Gáspár Rita, Gerencser Ágnes, Gerstenbrein Tünde, Gőbel Ágoston, Hajdu János, Harbula Éva, Hegedűs Csilla, Helleszider Róbert, Jánossy András, Karlik Roland, Keresztes Gabriella, Király Ágnes, Kormos Szilárd, Lázár Andrea, Lukács Gábor, Maróthy László, Módos Gergely, Müller András, Nagy Fruzsina Lilla, Pásztor Attila, Pócza Kálmán, Rácz János, Reindl Linda, Révész Attila, Sáfrány-Holenár Mónika, Simon Árpád, Stéger Aliz, Steinbach Ildikó, Steinmann Janó, Szabadics Barbara, Szentpéteri Gábor, Sziklai Ádám, Táborszki Tamás, Tihanyi Attila, Torma Csaba, Tóth Dorottya, Tóth Gyula, Varga Gábor, Venczel Ádám, Veres Krisztina, Virág Gábor, Windbrechtinger Rudolf, Zoltán László

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!