Halálra izgulta magát egy férfi az Avataron

2010.01.19. 11:33

Szélütést kapott és kórházba került az Avatar című film miatt egy 42 éves Kuo nevű tajvani férfi, aki nem sokkal később meg is halt - számolt be kedden a beteget kezelő egyik orvos.

Forrás: [origo]
Egy kocka az Avatar-ból | Kritikánk a filmről

A magas vérnyomással küszködő beteg a film egyik január eleji vetítése során rosszullétre panaszkodott, ezért kórházba szállították. Mire beértek vele az intézménybe, már eszméletlen volt. A férfi agyában vérömlenyt fedeztek fel, orvosa szerint a tüneteket a film által jelentett fokozott izgalmak válthatták ki. Kuo 11 nappal később meghalt.

Filmes blogok szerint James Cameron kasszasikerének megtekintése után többen panaszkodtak hányingerre, fejfájásra, szédülésre és zavart látásra.

A brit Telegraph eközben arról ad hírt, hogy Kínában betiltják a január elején bemutatott Avatar-t, vagy legalábbis korlátozzák a film vetítését. A kínai cenzorok szerint az Avatar zavargásokhoz vezethet, mert a filmbeli Na'vik otthonának megtámadása a Kínában gyakori erőszakos kilakoltatásokra emlékeztetheti az embereket. Emellett a hatóságoknak az sem tetszik, hogy a Kínában is hallatlanul népszerű Avatar a kínai filmek elől szippantja el a nézőket. Bár a filmet nem tiltották be, de elrendelték, hogy a hagyományos, 2D-s vetítéseket be kell szüntetni, és a film csak 3D-ben vetíthető. Mivel Kínában még igen alacsony a 3D-s vetítőhelyek száma, ez majdnem egyet jelent a film betiltásával.

Olvasnivaló: Magyar fény csillog az Avatarban