Nem kérnek többé Návai Anikó szolgálataiból

2010.07.21. 16:09

Návai Anikó lett az egyik első áldozata a Magyar Mozgókép Közalapítványnál beköszöntött szűk esztendőknek: a magyar filmek pénzosztó szervezetének 7,9 milliárdos tartozást kell ledolgoznia, és a "konszolidációs intézkedési tervük" egyik első lépéseként felszámolták a Magyar Filmbizottságnak a magyar film amerikai népszerűsítésére hivatott Los Angeles-i irodáját, amelynek egyetlen alkalmazottja Návai Anikó újságíró volt. Návai a Golden Globe-díjakat odaítélő Hollywood Foreign Press Association tagja, azé a szervezeté, amelyet tagjai etikátlan és szakmailag megkérdőjelezhető magatartása miatt már számos kritika ért. A szakmailag megkérdőjelezhető magatartásra lehet példa Návainak ez az interjúja, amelyet Robert Pattinsonnal készített elvileg az Alkonyat - Napfogyatkozás-ról, valójában azonban egyetlen kérdést sem tesz fel a filmről a rövid beszélgetés alatt, ellenben átad egy tál gulyáslevest, valamint egy Kaméleon-DVD-t a fiatal színésznek.

Forrás: Kisalföld.hu
Návai Anikó, Tom Hanks, Tóth Erzsébet és Normann Gábor a tavalyi Golden Globe-díjkiosztón | Forrás: Kisalföld.hu

Az iroda felszámolásával évente 19,3 millió forintot spórol meg az MMKA, ami eddig Návai fizetésére és az iroda fenntartására ment el. Szerettük volna megtudni, hogy az MMKA miért ítélte ezt az intézményt nélkülözhetőnek, de Kőrösi Zoltán kuratóriumi elnök jelenleg szabadságát tölti, ezért nem kaptunk nyilatkozatot a szervezettől.

Forrás: Találkozások
Návai Anikó és Johnny Depp közös fotója a Találkozások magazinban


Az MMKA anyagi problémáit a Nemzeti Erőforrás Minisztérium első lépésben azzal kívánja orvosolni, hogy megvonta a szervezettől a második félévi költségvetésük 60%-át (1,5 milliárd forintot), erről Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár levélben értesítette az MMKA-t. Kőrösi a döntés felülvizsgálatát válaszlevélben kérte, amely teljes terjdelemében olvasható az MMKA ma kiküldött hírlevelében. Kőrösi részletezi a döntés várható, drámai hatásait: "A zárolás ténye, de különösen annak mértéke lehetetlen helyzetbe hozza a közalapítványt, és ezen túlmenően csődbe juttatja a magyar filmfinanszírozást, és az összes olyan projektet, amelynek finanszírozása az idén elindult. A közalapítvány a zárolás következtében kénytelen lesz hiteltörlesztéseit átütemeztetni, aminek jelentős kamatterhei lesznek, és ez a döntés a bizonytalan jövőbe odázza el a konszolidációs intézkedési terv végrehajtását. A projektek oldalán nagy valószínűséggel csődeljárások sorozata indul meg a bedőlt produkciók miatt. Azok a projektek ahol már támogatási szerződéssel rendelkeznek, az elmaradt pénzügyi teljesítések miatt perek sorát indíthatják meg a közalapítvány ellen. A filmszakma finanszírozása teljesen leáll, aminek következtében dominószerűen omlik össze a teljes magyar filmszakmai vertikum."

A hírlevélből kiderül az is, hogy az elvonás ellenére az MMKA támogatja a következő filmeket: az utómunka-fázisban levő A halálba táncoltatott leány-t, valamint a Haza és Az álom másik oldala című koprodukciós játékfilmeket, a forgatás alatt levő Sweetsixteen-t, Egill-t, Üvegtigris 3-at, Isztambul-t és A vizsga című filmet, továbbá Szabó István előkészítés alatt álló Az ajtó-ját.