Isabelle Huppert luxusprostiként jön a Mediawave-re

2011.06.01. 15:36

Idén június 2. és 11. közt 21. alkalommal rendezik meg a Mediawave film- és zenei fesztivált. A helyszín, akárcsak tavaly, idén is Szombathely lesz.

A fesztivál programjában összesen hetvenhárom film szerepel, elsősorban animációs filmek, rövidfilmek és dokumentumfilmek, de kilenc nagyjátékfilmet is bemutatnak. A nagyjátékfilmek közt szerepel Isabelle Huppert 2010-es Különleges bánásmód (Sans queue ni tete), című filmje, melyben a francia színésznő egy luxusprostituáltat alakít. A Testvér (Hermano) című film arra a kérdésre keres választ, hogy a kemény venezuelai valóságban létezik-e út a sztárfocisták világába egy hétköznapi testvérpár számára. A kisjátékfilmek közt bemutatják Zomborácz Virág Valami kék című filmjét is, amit már a Szemle idején dicsértünk, a dokumentumfilmek közt pedig szerepel Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet-e is, ami el nem készült magyar filmekről szól. A versenyprogramban szereplő összes film bemutatását itt találod.

Forrás: ecranlage
Isabelle Huppert a Különleges bánásmód című filmben

A versenyprogram mellett egy nemzetközi panoráma program is helyet kapott. Ezen belül található a "Belső világok" elnevezésű szekció, amiben a különböző, főként keleti, iráni kultúrák, szubkultúrák mai helyzetét bemutató alkotások szerepelnek. A nemzetközi panoráma összes filmjét itt találod.

A fesztiválon a közönség személyesen is találkozhat a programban szereplő filmek alkotóinak egy részével. A fesztivál vendége lesz többek közt Jeanne Labrune, a Különleges bánásmód rendezője és Marcel Rasquin, a Testvér alkotója is.

A Mediawave keretében filmes konferenciára is sor kerül "Veszélyeztetett (mű)fajok - A film mint közösségi élmény megújulási lehetőségei a XXI. században" címmel. Bruno Chatelin, a Filmfestivals.com nemzetközi fesztiválokat összefogó honlap alapítója, a fesztiválokat támogató weboldalakról és a fesztiválok szponzorációs lehetőségeiről tart előadást. A digitalizációról mint az audiovizuális ipar jelenlegi egyik kulcskérdéséről Lovas Lajos, a NEFMI digitalizációs szakosztályának vezetője beszél majd, Annelies Termeer a holland Eyefilmtől pedig az internetes újításokról számol be. A fesztivál "Teremtő nő" elnevezésű szekciójához kapcsolódóan, kerekasztal-beszélgetések formájában női alkotóművészek - rendezők, kritikusok, fesztiválszervezők - szólalnak meg. A program moderátora Monory-Mész András, filmrendező, médiaszakértő lesz.

Forrás: Mediawave