Andy Vajna először Mundruczó Kornélnak ad pénzt

Vágólapra másolva!
Az [origo] megtudta, kik azok a rendezők, akik elsőként kapnak támogatást az Andy Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalaptól. Kiderítettük azt is, hogy az MNF valószínűleg mégis befogadja a kulturális államtitkárság támogatásában részesült filmes pályázatokat is.
Vágólapra másolva!

Az Andy Vajna által alapított, jelenleg Havas Ágnes igazgatása alatt működő Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) szeptember végén kezdte meg a pályáztatást. Az elbírálás folyamatosan zajlik, és eddig kilenc benyújtott pályázatról hoztak hivatalos döntést. Ezek közül csak egy volt pozitív: Bodzsár Márk Örök béke (másik címén: Isteni műszak) című filmterve forgatókönyv-, illetve filmtervfejlesztés célú támogatásban részesült.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=8PhuPZqzscsluthm
Pilotfilm az Isteni műszak-hoz

Emellett a Mundruczó Kornél-Petrányi Viktória alkotópáros A repülő ember című filmterve is fejlesztési támogatásban részesül, tudta meg az [origo] az MNF működését jól ismerő forrástól. A filmtervet információink szerint az öttagú döntőbizottság egyhangúan támogatásra érdemesnek találta. Az alkotók valószínűleg megkapják a fejlesztésre adható maximális, 7,5 millió forintos támogatást.

A repülő ember egy korábbi szinopszis szerint arról szól, hogy "valahol messze Ázsiában, egy titkos intézetben különös gyermekeket képeznek ki csodatevőknek. Ariel, a 18 éves fiú, egy olyan képességre tesz szert, amit sohasem kért: egy kísérlet eredményeképp megtanul repülni. Váratlan tudását felhasználva megszökik, hogy nyugaton, a lehetőségek világában fedezze fel a szabad életet."

Fotó: Erdély Mátyás
Mundruczó Kornél | Fotó: Erdély Mátyás

Nagy valószínűséggel gyártási támogatásban részesül Kenyeres Bálint Tegnap című filmterve, amelyről legutóbb annak kapcsán írtunk, hogy összeállt a szereplőgárdája az élen Stellan Skarsgarddal. Kenyeres pályázatát első körben érvénytelennek minősítette az MNF, mert a film korábban már támogatásban részesült a NEFMI kulturális államtitkárságától, és az MNF Támogatási Szabályzata szerint ez kizáró ok.

Úgy tudjuk azonban, hogy mivel a kulturális államtitkárságnak 2012-ben már nem lesz filmgyártás-támogatási kerete, az MNF a szabályzat módosításán dolgozik, és valószínűleg befogadja azoknak a produkcióknak a pályázatait is, amelyek az MNF pályáztatásának megindulása előtt támogatást kaptak az államtitkárságtól. Így támogatásban részesülhet Szász János A nagy füzet című filmterve is, amelynek az államtitkárság korábban szintén támogatást ítélt meg.

Forrás: Kenyeres Bálint
Helyszínkeresés a Tegnap-hoz

A gyártási támogatásra esélyesek közt van még Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmterve is. Az MNF-hez beérkezett továbbá elbírálásra többek között Pálfi György Toldi, Császi Ádám Viharsarok, Szász Attila Zoé, Nemes Gyula Zéró, Varga Ágota Szemünk fénye 2 és Kálomista Gábor Szíven szúrt ország 2 című filmterve. Ezeket még nem bírálták el.

Információink szerint az MNF idén valószínűleg 200 és 300 millió forint közti összeget oszt ki csak filmtervfejlesztésre. A gyártási támogatások összege még függ a nyertes pályázatok költségvetésétől. Az MNF 1,6 milliárdos idei büdzséjéből megmaradó rész átvihető 2012-re, amikor az intézmény már - a hétfőn parlament elé kerülő új filmtörvény szerint - a hatos lottó játékadójából befolyó jövedelem 80%-ával is rendelkezni fog, ami kb. 4 milliárd forintos éves keretet jelent.