Most durran el a filmrajongók agya

the great gatsby
Vágólapra másolva!
Csütörtökön bejelentették a cannes-i filmfesztivál hivatalos programját. Bemutatják a Coen testvérek, Steven Soderbergh, Alexander Payne és Nicolas Winding Refn új alkotását is. Egy magyar vonatkozású film lesz a programban: az olasz Mielét Pohárnok Gergely fényképezte.
Vágólapra másolva!

Bejelentették a május 15-én kezdődő, 66. cannes-i filmfesztivál programját. Mint már korábban kihirdették, az idén Steven Spielberg lesz a zsűri elnöke, akit a fesztivál elnöke, Gilles Jacob hosszú évek óta próbált már megnyerni a feladatra. A nyitófilm Baz Luhrmann A nagy Gatsby-je lesz Leonardo DiCaprióval és Carey Mulligannel a főszerepben, a zárófilm Jérome Salle Zulu című alkotása, amelyben Orlando Bloom és Forest Whitaker fokvárosi rendőröket alakítanak az apartheid idején.

Forrás: AFP
Carey Mulligan és Leonardo DiCaprio A nagy Gatsby-ben | Nézz képeket a cannes-i filmekből!

A válogatók több mint 1800 filmből választották ki a hivatalos programba bekerült filmeket, amelyeket két szekcióban vetítenek: a versenyprogramban és az Un Certain Regard nevű válogatásban (amelyben szintén verseny van a filmek közt). Az idén a fesztivál kiemelt figyelmet fordít a századik születésnapját ünneplő indiai filmre, melyet egy Bombay Talkies című szkeccsfilmmel köszöntenek. Külön gálavetítést kap James Toback Seduced and Abandoned című dokumentumfilmje is, melyet a tavalyi cannes-i fesztiválon forgattak. Stephen Frears és Roman Polanski egy-egy dokumentumfilmje is helyet kap a különleges vetítések közt: előbbi a Muhammad Ali's Greatest Fight-tal, utóbbi az 1971-ben készült, de soha be nem mutatott, Jackie Stewartról szóló Weekend of a Champion-nal szerepel a programban.

Az Only God Forgives új előzetese | Nézz képeket a cannes-i filmekből!

A versenyprogramból 19 filmet jelentettek be, melyekhez valószínűleg a következő hetekben még hozzácsapnak néhány filmet. Tavaly meglepően erős volt az amerikai jelenlét a fesztiválon (a versenyprogramban öt amerikai és további két, amerikai színészekkel készült filmet mutattak be), és ez idén is hasonlóan alakul: A nagy Gatsby-t is beleszámítva öt amerikai alkotás lesz a versenyprogramban, plusz Nicolas Winding Refn javarészt angolul beszélő Only God Forgives-e is itt kapott helyet, amelyben a fesztiválon két évvel ezelőtt a Drive-val szereplő rendező ismét Ryan Goslinggal együtt merül el az alvilágban. Hogy az USA-ban már a fesztivál előtt egy héttel mozikba kerülő A nagy Gatsby a nyitófilm, és nem pedig egy világpremier, az önmagában is elég szokatlan, és mindez azt jelzi, hogy Cannes egyre jobban behódol Hollywoodnak.


Mint mindig, most is sok a nagy visszatérő kedvenc. A 60-as évek New Yorkjának folkzenei szcénájában játszódó, Oscar Isaac és Carey Mulligan főszereplésével készült Inside Llewyn Davis-szel érkező Coen testvéreknek ez a nyolcadik szereplésük a versenyben. Steven Soderbergh a Liberace nevű meleg zenészről szóló, Michael Douglast és Matt Damont felvonultató Behind the Candelabrá-val negyedszer versenyez, ahogy James Gray is a korábban Lowlife címet viselő The Immigrant-tel, amelyben Marion Cotillard-t, Jeremy Rennert és a rendező kedvenc színészének számító Joaquin Phoenixet láthatjuk. Paolo Sorrentino a fiatalságára emlékező idős íróról szóló La Grande Bellezzá-val immár ötödször vesz részt a versenyben.

Franciaország is a szokottnál erősebben képviselteti magát a mezőnyben. Három francia filmes alkotása került be a versenybe: Arnaud Desplechin Benicio Del Toro és Mathieu Amalric főszereplésével készült Jimmy P.-je, amely egy indián és egy pszichoterapeuta kapcsolatát meséli el egy megtörtént eset alapján, Francois Ozon egy tizenhét éves lányról szóló Jeune et Jolie-ja, és Arnaud Des Pallieres Michael Kohlhaas-adaptációja, a címszerepben Mads Mikkelsennel.

Forrás: Festival de Cannes
Marion Cotillard és Joaquin Phoenix a The Immigrant című filmben

Ugyanakkor mellettük még hat részben vagy egészben francia gyártású filmet is bemutatnak. Ezek közt lesz Roman Polanski La Venus a la Fourrure című filmje is, amelyben a felesége, Emmanuelle Seigner egy színésznőt alakít, aki megpróbál meggyőzni egy rendezőt (Mathieu Amalric), hogy a következő produkciójában adja neki a főszerepet. Szintén francia filmet csinált az iráni Asghar Farhadi, aki tavaly Nader és Simin - Egy elválás története című filmjével megnyerte az Oscar-díjat. Le passé című alkotása hasonló témával foglalkozik: egy iráni férfi és egy francia nő válásáról szól, a főszerepben Bérénice Bejóval (The Artist) és Tahar Rahimmal (A próféta). A francia és az amerikai vonalat egyszerre erősíti továbbá Guillaume Canet (Apró, kis hazugságok) versenyen kívül vetített Blood Ties című filmje, amely egy angol nyelvű, a 70-es években játszódó thriller, Clive Owen, Matthias Schoenaerts, Mila Kunis és Marion Cotillard főszereplésével.

Forrás: Festival de Cannes
Clive Owen és Mila Kunis a Blood Ties-ban | Nézz képeket a cannes-i filmekből!

Már tavaly is feltűnően alacsony volt a női rendezők száma, ez az idén is így lesz: a versenyprogramba mindössze egy női rendező, Valeria Bruni-Tedeschi alkotása került be, az Un Chateau en Italie, amelyben saját maga és Louis Garrel alakítja a főszerepet. Ugyanakkor az Un Certain Regard-válogatásban hat rendezőnő filmjét is láthatjuk majd.

Örömmel üdvözöljük azt a fejleményt, hogy az idén nem sokan érezték kötelezőnek, hogy maratoni hosszúságú filmekkel álljanak elő: a 19 versenyfilmből mindössze kettő van (La Vie d'Adele és La Grande Bellezza), amely jelentősen túllépi a kétórás játékidőt.

Az Un Certain Regard szekcióban szerepel egy magyar vonatkozású film is: Valeria Golino (ő volt Tom Cruise barátnője az Esőember-ben) Miele című rendezését Pohárnok Gergely fényképezte (nézd meg az előzetest!). James Franco, aki a Berlinalén három filmmel is jelen volt, lelőhetetlen: As I Lay Dying című filmjével szerepel a Certain Regard-ban, és itt mutatják be az idei Sundance-nyertes Fruitvale Station-t is.

Forrás: Festival de Cannes
Valeria Golino és Pohárnok Gergely a Miele forgatásán | Nézz képeket a cannes-i filmekből!

A Certain Regard-ban rendszerint nagy nevek versenyprogramba kevésbé passzoló (ami sokszor azt jelenti: kevésbé sikerült) filmjei keverednek kevésbé ismert alkotók izgalmas munkáival. Az idén viszont szinte csak a szekciót nyitó The Bling Ring-et rendező Sofia Coppola és Claire Denis húzónév, többségében (még) ismeretlen alkotók filmjeivel töltötték fel a válogatást. A Certain Regard zsűrijének elnöke az idén Thomas Vinterberg (Születésnap, A vadászat) dán rendező lesz.

A 2013-as cannes-i filmfesztivál programja:

Nyitófilm: A nagy Gatsby (Baz Luhrmann)

Zárófilm: Zulu (Jérome Salle)

- - -

Versenyprogram:

Behind the Candelabra (Steven Soderbergh)
Borgman (Alex van Warmerdam)
Grisgris (Mahamat-Saleh Haroun)
Heli (Amat Escalante)
Inside Llewyn Davis (Ethan Coen, Joel Coen)
Jeune et Jolie (Francois Ozon)
Jimmy P. (Arnaud Desplechin)
La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino)
La Venus a la Fourrure (Roman Polanski)
La vie d'Adele (Abdellatif Kechiche)
Le Passe (Asghar Farhadi)
Michael Kohlhaas (Arnaud Des Pallieres)
Nebraska (Alexander Payne)
Only God Forgives (Nicolas Winding Refn)
Soshite Chichi Ni Naru (Kore-eda Hirokazu)
The Immigrant (James Gray)
Tian Zhu Ding (Jia Zhangke)
Un Chateau en Italie (Valeria Bruni-Tedeschi)
Wara no Tate (Takasi Miike)

Un Certain Regard:

Anonymous (Mohammad Rasoulof)
As I Lay Dying (James Franco)
Bends (Flora Lau)
Death March (Adolfo Alix Jr)
Fruitvale Station (Ryan Coogler)
Grand Central (Rebecca Zlotowski)
La Jaula De Oro (Diego Quemada-Diez)
Les Salauds (Claire Denis)
L'image Manquante (Rithy Panh)
L'inconnu Du La (Alain Guiraudie)
Miele (Valeria Golino)
Norte, Hangganan Ng Kasaysayan (Lav Diaz)
Omar (Hany Abu-Assad)
Sarah Préfere La Course (Chloé Robichaud)
The Bling Ring (Sofia Coppola)

Speciális vetítések:

Muhammad Ali's Greatest Fight (Stephen Frears)
Otdat Konci (Taisia Igumentseva)
Seduced and Abandoned (James Toback)
Stop the Pounding Heart (Robero Minervini)
Weekend of a Champion (Roman Polanski)

Éjféli vetítések:

Monsson Shootou (Amit Kumar)
Blind Detective (Johnnie To)

Versenyen kívül:

All Is Lost (J.C Chandor)
Blood Ties (Guillaume Canet)