Végre láthatjuk Hitchcock holokauszt-filmjét

Vágólapra másolva!
Az 1945-ben felvett anyag Hitchcockot is megrázta, napokig kerülte miattuk a stúdiót.
Vágólapra másolva!

Bemutatják Alfred Hitchcocknak a holokausztról és a német háborús bűnösökről készített dokumentumfilmjét. Az anyag feldolgozás alatt áll, a munkálatok 2014 végére, 2015 elejére fejeződhetnek be.

A rendezőt egy barátja kérte fel 1945-ben, hogy segítsen egy német háborús bűnösökről készülő dokumentumfilmben. Az alkotók többek között a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításakor felvett képsorait használták fel. A felvételek állítólag Hitchcockot is megrázták: napokig nem ment be a stúdióba, miután először látta őket.

A dokumentumfilmet végül soha nem mutatták be, eltűnt az archívumokban, mivel a Szövetségesek taktikát változtattak, mert arra jutottak, hogy nem segítené Németország újjáépítését, ha az ott élőket kegyetlenül szembesítenék a múlttal.

Az alkotást az 1980-as években egy amerikai kutató fedezte fel. Az 1984-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén be is mutattak részleteket a filmből, de csak most restaurálták és állították össze úgy, ahogy azt állítólag Alfred Hitchcock munkatársaival elképzelte. Az alkotásban mindazonáltal nemcsak embertelen képek láthatók, hanem olyanok is, amelyeken például az egykori foglyok láthatók, amikor először lefürödhettek. Megemlékezik a film a tífusz terjedése elleni közdelemről is.