Kitoloncolhatnak Németországból egy Ezüst Medve-díjas roma színészt

iron picker
Vágólapra másolva!
Nazif Mujic a nemzetközi siker ellenére nem kapott szerepeket hazájában, továbbra is ócskavas-gyűjtőként dolgozik. Jelenleg egy német menekültszállón él feleségével és három gyerekével. 
Vágólapra másolva!

Kitoloncolás fenyegeti Németországban a Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve-díjával kitüntetett Nazif Mujic boszniai roma színészt, miután a bevándorlási hivatal elutasította novemberben benyújtott menedékkérelmét. A 42 éves színésznek a határozat alapján március 9-ig el kell hagynia az országot.

A férfi jelenleg feleségével és három gyermekével egy menekültszálláson húzza meg magát. Német lapoknak azt nyilatkozta, hogy visszaadja az Ezüst Medvét, ha cserébe maradhatnak Németországban.

Nazif Mujic és családja az Epizód egy vasgyűjtő életéből című filmben Forrás: Berlinale

Az Epizód egy vasgyűjtő életéből című film nemzetközi sikere után azt hitte, hogy megváltozik az élete, az AFP hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy csak egy rendes munkát szeretne Boszniában, nem vár ennél többet. Neve mégis hamar feledésbe merült, nem kapott újabb szerepeket, továbbra is ócskavas-gyűjtőként kellett dolgoznia, amiből csak a kenyérre és levesre valót kereste meg a családjának. A filmszerepért 1350 eurót, kapott, a díjjal pedig nem járt pénzjutalom.

Dieter Kosslick, a február 6-án kezdődő Berlinale igazgatója azt ígérte német lapoknak nyilatkozva, hogy a fesztivál "a lehetőségeihez mérten" támogatni kívánja a nehéz helyzetbe került Mujicot.

A filmben saját magát alakító Nazif Mujic azokat a napokat "éli újra" a mindössze 17 ezer euróból forgatott drámában, amikor azért harcolt, hogy felesége orvosi ellátásban részesüljön, miután magzata elhalt a méhében. Danis Tanovic Oscar-díjas bosnyák rendező filmje felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencesre szűkített idei listájára is.

Kövessenek minket a Facebookon is.