Vágólapra másolva!
Pókember tisztességtelen üzletbe bonyolódik, Ben Stiller rápörög egy fiatal párra, Al Pacino negyven éve nyávog egy nő után, Kate Winslet összekeveri a munkát és a szerelmet. A húsz legígéretesebb film a torontói filmfesztivál programjából.
Vágólapra másolva!

Megint eljött az évnek az a szép és fájdalmas pillanata, amikor kihirdetik a szeptemberi torontói filmfesztivál programját. Fájdalmas, mert Toronto nagyon messze van, szép, mert tudjuk, hogy a fesztivál bőséges és iszonyatosan csábító válogatásának darabjait előbb-utóbb majd mi is láthatjuk.

Az idei program talán még a szokásosnál is zavarba ejtőbb, annyi vonzó film szerepel benne, simán fel tudnánk sorolni legalább harmincat, amit legszívesebben azonnal megnéznénk - úgy, hogy a program egy részét már láttuk, hiszen Cannes-ban bemutatott filmeket is vetítenek a fesztiválon. De visszafogjuk magunkat: íme a húsz film, ami szerintünk a legizgalmasabban hangzik a felhozatalból.

99 Homes: Andrew Garfield kicsit kilép a Pókember-szerepből, és munkanélküli kőművesként belefolyik Michael Shannon tisztességtelen bizniszébe, melynek lényege, hogy fizetésképtelen embereket kell kitenni az utcára. A filmet Ramin Bahrani rendezte, aki a szuper Álmok az utcán-t és Mindenáron-t is csinálta.

The Humbling: Barry Levinson filmjében Al Pacino egy idősödő színészt alakít, aki viszonyba bonyolódik egy sokkal fiatalabb, nem mellesleg leszbikus nővel, akit Greta Gerwig (Frances Ha) játszik.

The Humbling Forrás: TIFF

Return to Ithaca: Erről a filmről csak annyit tudunk, hogy öt régi jó barátról szól, akik Havannában találkoznak, és az életükről, be nem teljesült álmaikról beszélgetnek, de mivel Laurent Cantet, a briliáns Az osztály rendezője csinálta, alighanem kiváló.

Cake: Erre főleg azért vagyunk kíváncsiak, mert Jennifer Aniston ritkán játszik normális filmben, olyankor viszont nagyon jó szokott lenni (Jóravaló feleség, Jóbarátnők), és ez talán egy újabb ilyen. Daniel Barnz drámájában egy traumával küzdő nőt alakít, aki úgy dönt, hogy utánajár egy másik nő (Anna Kendrick) öngyilkossága körülményeinek, és közben kapcsolatba keveredik a halott nő férjével (Sam Worthington).

Cake Forrás: TIFF

The New Girlfriend: Francois Ozonra mindig kíváncsiak vagyunk, hiába okoz néha csalódást. Új filmjének főszerepét az egyik legmenőbb fiatal francia színésznő, Anais Demoustier (Szex felsőfokon, Tékozló szív) játssza: egy olyan nőt alakít, aki rájön, hogy elhunyt barátnőjének a férje titokban transzvesztita.

Pawn Sacrifice: Tobey Maguire és Liev Schreiber kelti életre Bobby Fischer és Borisz Szpasszkij 1972-es, legendás összecsapását a sakkvilágbajnokságon. A filmet Edward Zwick (Szenvedélyek viharában, Az utolsó szamuráj) rendezte.

A Little Chaos: Az elsősorban színészként ismert, de többek közt az érzékeny Téli vendég-et is jegyző Alan Rickman kosztümös filmet készített XIV. Lajos kerttervezőjének (Kate Winslet) és építészének (Matthias Schoenaerts, a Bikanyak és a Rozsda és csont főszereplője) harcos munka- és magánéleti kapcsolatáról.

A Little Chaos Forrás: TIFF

Eden: A bájos Viszlát, első szerelem! rendezőjének, Mia Hansen-Love-nak az új filmje a 90-es évek elejének párizsi elektronikus zenei szcénájába viszi a nézőt. A nemzetközi szereposztásban felbukkan Greta Gerwig és Brady Corbet is.

The Theory of Everything: A remek Ember a magasban rendezőjének, James Marsh-nak a filmje Stephen Hawking életét meséli el az elméleti fizikus első feleségének, Jane Hawkingnak az életrajzi könyve alapján. Hawkingot Eddie Redmayne (Egy hét Marilynnel), Jane-t Felicity Jones (Like Crazy, A csodálatos Pókember 2) alakítja.

The Theory of Everything Forrás: TIFF

Hungry Hearts: Saverio Costanzo, A prímszámok magánya rendezője egy fiatal New York-i párról készített filmet, akik újszülött gyermekük sorsa fölött vívnak élet-halál harcot. A két szülőt Adam Driver és Alba Rohrwacher alakítja.

Nightcrawler: Dan Gilroy rendezői debütálásában Jake Gyllenhaal egy kétségbeesett fickót alakít, aki belecsöppen a Los Angeles-i bűnügyi újságírók titokzatos világába, és egy szabadúszó forgatócsoporttal kezdi járni az éjszakát. Rene Russo egy Gyllenhaal figurájának segítő, dörzsölt tévést játszik. Első előzetes itt.

Love & Mercy: Bill Pohlad filmje Brian Wilsonnak, a Beach Boys egyik alapítójának mentális és drogproblémákkal teli életét meséli el. A fiatal Wilsont Paul Dano (Vérző olaj), az idősebbet John Cusack játssza.

Love & Mercy Forrás: TIFF

Manglehorn: David Gordon Green a Joe-val újra színésszé tette Nicolas Cage-et, talán most sikerül neki ugyanez Al Pacinóval is, aki egy kisvárosi lakatost alakít, aki még mindig negyven éve elveszített szerelme után epekedik, amíg fel nem bukkan egy új nő (Holly Hunter) a színen.

The Imitation Game: Minap mutattuk Morten Tyldum (Fejvadászok) életrajzi filmjének előzetesét, amelyből megismertük Alan Turing (Benedict Cumberbatch) brit matematikust, aki a második világháború idején fontos szerepet játszott a németek titkos üzeneteinek megfejtésében, valamint Keira Knightley által megformált munkatársát, aki a magánéletben is közel került a homoszexuális Turinghez.

My Old Lady: Israel Horovitz filmjében egy New York-i fickó (Kevin Kline) megpróbálja eladni a párizsi lakást, amelyet elhunyt apjától örökölt, azonban összeütközésbe kerül a lakás jelenlegi lakóival, Maggie Smith-szel és a lányát alakító Kristin Scott Thomasszal.

My Old Lady Forrás: TIFF

Miss Julie: Liv Ullmann ígéretes Strindberg-adaptációjában az úri hölgyet alakító Jessica Chastain és a szolgálót játszó Colin Farrell keverednek végzetes, erotikus párharcba egyetlen nyári éjszaka leforgása alatt. Előzetes.

Men, Women and Children: A Juno rendezője, Jason Reitman remélhetőleg nem kattant meg, és a nyálas Nyárutó után valami fogyaszthatóbbal áll elő. Jennifer Garner, Adam Sandler és Emma Thompson szereplésével készült filmje sztorijáról csak annyit tudni, hogy középiskolásokról és szüleikről szól, akik próbálnak megbirkózni annak következményeivel, hogy az internet teljesen megváltoztatta kommunikációs szokásaikat.

While We're Young: Noah Baumbach (A tintahal és a bálna, Frances Ha) az a rendező, aki még sosem okozott nekünk csalódást, és a tavalyi Frances Há-ból ítélve mostanság csúcsformában van. Maradt a New York-i művészek világában: ezúttal egy középkorú rendezőről (Ben Stiller) és feleségéről (Naomi Watts) csinált filmet, akik rápörögnek egy fiatalabb művészpárra (Adam Driver és Amanda Seyfried).

While We're Young Forrás: TIFF

Ned Rifle: Hal Hartley-ról (Hihetetlen igazság, A semmi ágán) mostanság egyáltalán nem lehetett hallani, de még mindig él és alkot, ráadásul most a '97-es Henry Fool és a 2006-os Fay Grim folytatását csinálta meg. A címszereplő (Liam Aiken) Henry (Thomas Jay Ryan) és Fay (Parker Posey) fia, aki bosszút esküszik apja ellen, aki tönkretette anyja életét, ám tervének kivitelezésében hátráltatja egy szexi bajkeverő (Aubrey Plaza) felbukkanása.

Rosewater: Jon Stewartnak, a Daily Show alkotójának első rendezése megtörtént esetet dolgoz fel: a Maziar Bahari nevű iráni-kanadai újságíró történetét, akit 2009-ben öt hónapra bebörtönzött az iráni kormány, miután szerepelt a Daily Show-ban. Baharit Gael García Bernal alakítja.

Akinek ez nem elég, a fesztivál további filmjeit itt találja.