Scarlett Johansson Miskolcon meztelenkedik

Under the Skin, Scarlett Johansson
Vágólapra másolva!
A szeptember 12-én kezdődő miskolci Cinefest programját hivatalosan még nem hirdették ki, de mi hozzájutottunk a filmfesztivál versenyprogramjához. A válogatás idén is nagyon erős: a tizenkilenc egész estés film szinte mindegyike a világ legnevesebb filmfesztiváljainak valamelyikéről érkezik hozzánk.
Vágólapra másolva!

Személyes kedvencünkkel, a Cannes-ban bemutatott Whiplash című első filmmel (kritikánk) kezdjük, ami egy jazzdobosnak készülő kamasz fiú (Miles Teller) és kíméletlen zenekarvezetője (J. K. Simmons) kapcsolatát mutatja be egészen lebilincselő módon. A cannes-i versenyprogramból egy film jön: Xavier Dolan Mommy című briliáns alkotása (kritikánk), amely egy viselkedészavaros srác és szintén nem túl kiegyensúlyozott anyja viharos kapcsolatáról szól.

Miles Teller és J. K. Simmons a Whiplash című filmben Forrás: Cannes Film Festival

Az október 2-i magyar premier előtt lehet majd megnézni a fesztiválon Ruben Östlund Turist-ját (kritikánk). A cannes-i Un Certain Regard-szekció filmje egy síparadicsomban pihenő családról szól, akiket nehezen feldolgozható trauma ér vakációjuk alatt. Ugyanebből a cannes-i szekcióból érkezik a Party Girl is, amelyben egy kiöregedett sztriptíztáncosnő magánéleti problémáit ismerhetjük meg.

A Whiplash mellett a Rendezők Kéthete-szekcióból megkapjuk még a szintén remek Bande de filles-t (Girlhood) is (kritikánk), amely négy, Párizs külvárosában élő fekete tinilány életét mutatja be. És a Kritikusok Hete-szekció sem marad ki: a The Tribe című ukrajnai film egy süketnéma-iskolában játszódik, és érdekessége, hogy a jelbeszéddel kommunikáló szereplők párbeszédei nincsenek feliratozva a filmben.

Bande de filles Forrás: Quinzaine des Réalisateurs

Három magyar film is bekerült a versenybe: Reisz Gábor bájos humorú VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (kritikánk) című szakítósfilmje (a mozikban október 30-tól lesz látható), Kerékgyártó Yvonne Free Entry című alkotása, amelyben két tinilány kalandjait követjük a Sziget fesztiválon, illetve Miklósy Zoltán Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című animációs filmje.

Beválogatták a Karlovy Vary-i filmfesztivál nyitófilmjét, az I Origins című, Michael Pitt főszereplésével készült sci-fi dráma is, ami Az origó magyar címet kapta. A Berlinaléról jön A megfelelő ember (Der Anstandige) című izraeli dokumentumfilm, amely az SS vezetőjéről, Heinrich Himmlerről kísérel meg portrét adni.

Ez lesz talán az egyetlen alkalom, amikor Magyarországon nagyvásznon lehet megnézni Jonathan Glazer moziforgalmazásba nem kerülő Under the Skin-jét, amelyben Scarlett Johansson csábító űrlényként hálóz be ártatlan embereket.

Scarlett Johansson az Under the Skinben Forrás: A Company Hungary

Premier előtt vetítik Richard Linklater tíz éven át forgatott Sráckor (Boyhood) című, szeptember 18-án mozikba kerülő filmjét is, amelyben Ethan Hawke, Patricia Arquette és Ellar Coltrane játszanak egy változó problémákkal küzdő családot. A horvát Vis-a-vis című vígjáték egy közös filmen dolgozó rendezőről és színészéről szól, és azzal hirdetik, hogy büdzsé és forgatókönyv nélkül készült. Szintén filmkészítésről szóló agyeldobós filmnek ígérkezik a lengyel Heavy Mental, amelyben egy állástalan színésznek ajánlják fel a lehetőséget, hogy szerepelhet a saját életében.

Sráckor Forrás: Berlin Film Festival

Szép fesztiválkört járt már be Velencétől Karlovy Varyig a szlovén Razredni sovraznik (Class Enemy), amely egy iskolai osztálynak és új tanáruknak a feszültségteli viszonyáról szól, illetve a White Shadow című tanzániai film is, amelyben egy albínó fiú menekül a testrészeire pályázó boszorkánydoktorok elől.

A Jeg er din (I Am Yours) című film Torontóban indult, és egy szerelmet kereső pakisztáni-norvég nő történetét meséli el. Megkapjuk a Tribeca filmfesztivál győztesét, a Zero Motivation-t is, amely izraeli női katonák életéről szól. Végül a Carmen című román filmet is levetítik, amelyet Doru Nitescu rendezett, aki a tavalyi Cinefest zsűrijének elnöke volt.