Mindjárt kiderül, ölt-e a bamba Ben Affleck

Holtodiglan
Vágólapra másolva!
David Fincher nagy várakozásokkal övezett, egy házasság sötét titkaiban elmerülő Holtodiglan című thrillere nyitja a szeptember 26-án kezdődő New York-i filmfesztivált. A legnagyobb filmes szaklapok kritikusai azonban már látták a filmet - az ő írásaikból szemezgettünk. A többség majd kiugrik a bőréből, úgy lelkesedik érte, egy mesterien tálalt thrillernek tartják, még azzal együtt is, hogy nem ér fel Fincher legjobb munkáihoz. A visszafogottabb vélemények is elismerik: Ben Affleck és Rosamund Pike tökéletes választás volt egymástól elhidegült férjnek és feleségnek. 
Vágólapra másolva!

A Vulture már a kezdő jelenettől elalél, és egy "ördögien elegáns kertvárosi film-noir"-nak nevezi a Holtodiglan-t, amely egy mélyen cinikus portréját festi meg az emberi kapcsolatoknak. Átvéve a film cinizmusát, azzal búcsúzik a kritika, hogy lehetőleg mindenki a kedvesével nézze meg.

"Sebészi pontosságú, egyszerre kegyetlen és vicces, illetve a 149 perces játékideje ellenére is végig rabul ejti a nézőjét." - írja a filmről a Variety, amely szerintük "tökéletes lenyomata Fincher cinikus hozzáállásának az információs társadalomhoz, és állandó vonzalmának a felszín alatt megbúvó erőszakhoz és rettegéshez".

Holtodiglan Forrás: InterCom

A Telegraph kritikusa sem fukarkodik a dicséretekkel, "zavarbaejtőnek, sokkolónak és provokatívnak" tartja a Holtodiglan-t, amely élvezetes módon, sokáig az orránál fogva vezeti a nézőjét: két, megbízhatatlan narrátor kezdi el mesélni az egy ideig szimpla kriminek tűnő történetet, amely aztán "egy ponton zűrzavaros, fülledt káoszba csap át, olyanba, ami a húsz évvel ezelőtti Brian De Palma munkáira emlékeztet".

A Guardian szerint a film "egy háborúzó házaspár lebilincselően izgalmas története, amelyben egy párkapcsolati terapeuta legrosszabb rémálma valósul meg". A kritika felhozza Hitchcockot, az Elemi ösztön-t, A rózsák háborújá-t, és Fincher erős kezű rendezését dicséri, amely miatt nem válnak zavaróvá a cselekmény sokasodó lehetetlenségei. A kritikus a végén azért figyelmeztet, hogy ez az egész "nem több egy viharnál egy csészében", de rögtön hozzá is teszi, hogy "a csésze viszont elegáns, kínai porcelán".

Patrick Fugit és Kim Dickens a Holtodiglan című filmben Forrás: InterCom

Az Empire kritikájának kicsengése is inkább pozitív, egyedül a Holtodiglan záró harmadával nincs kibékülve, szerintük ott már veszít erejéből a film, ahelyett, hogy még jobban felpörögne. Az Indiewire-nek viszont már a film egészével gondja van. Kritikusuk azon sajnálkozik, hogy Fincher repülőtéri bestsellerek rendezőjévé vált, ennél neki erősebb alapanyaghoz kellene nyúlnia. A sikerkönyv szerzője által írt forgatókönyvet ódivatúnak, a belőle készült filmet pedig problémásnak tartja, amit gyakran megterhelő nézni.

Vannak tehát csalódott hangok a film kapcsán, Ben Affleck és Rosamund Pike alakításáról viszont egyetlen negatív megjegyzést sem találtunk. A Hollywood Reporter szerint Affleckhez még sosem illett szerep ennyire, mint ez a mostani. Megtalálta a férj eljátszásához szükséges érzékeny egyensúlyt, így egyszerre gyanakodunk rá, és szimpatizálunk vele.

Ben Affleck a Holtodiglan című filmben Forrás: InterCom

A Variety az Afflecket ért korai kritikákra emlékeztet, miszerint önelégült, hiú és hiteltelen a filmekben, és hogy miután a nyilvánosság elé lép az általa alakított főszereplő, ugyanezek a vádak érik őt is. Mintha Afflecknek találták volna ki a szerepet: a férj egyszerűen nem tud természetesen viselkedni a kamerák előtt, és ezért közutálat tárgyává válik. A Holtodiglan nem csupán egy eltűnt nő utáni nyomozásról szól, hanem a külvilág számára konstruált személyiségekről és a média torzító hatásáról is értekezik.

Pike-ról többen kiemelik, hogy túl sokáig ragadt bele a mellékszerepekbe, de ezzel a főszereppel végre alkalma nyílt megvillantani tehetségét. Screen Daily már azt vizionálja, hogy a Holtodiglan-nal megkésve ugyan, de igazi sztár is válhat a színésznőből.

Rosamund Pike a Holtodiglan című filmben Forrás: InterCom

A Telegraph egyenesen Pike eddigi legjobb munkájának nevezi a feleség megformálását. A szerző lenyűgözőnek tartja a kettősséget, ami a színésznő alakítását jellemzi: a narrációként funkcionáló, "általa felolvasott naplórészletek csordultig tele vannak érzelemmel, az arcjátéka viszont szinte semmit sem árul el". A Variety azt a típusú elegáns szőke szépséget fedezte fel benne, akivel anno Hitchcock csodákat művelt volna.

A Holtodiglan-ra már nekünk sem kell sokáig várnunk, október 3-tól vetítik a hazai mozik.