Benedict Cumberbatch krimijével indul a Zsidó Filmfesztivál

Kódjátszma
Vágólapra másolva!
Magyarországon először látható filmekkel, köztük Benedict Cumberbatch és Keira Knightley Oscar-esélyes krimijével és rendhagyó kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket november 20. és 23. között a III. Budapesti Zsidó Filmfesztivál. 
Vágólapra másolva!

Harmadszor rendezik meg a Zsidó Filmfesztivált, amelynek célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról.

A november 20-tól 23-ig tartó fesztivált György Péter nyitja meg, a megnyitó része lesz a napokban elhunyt Margitai Ági emlékének dedikált moziszék átadása. Az emléktábla és a szék a filmfesztivál ideje alatt a Művész moziban, utána pedig a Bálint Házban lesz elhelyezve.

Benedict Cumberbatch és Keira Knightley a Kódjátszma című filmben Forrás: Fórum Hungary

A fesztivál csütörtök este vetített nyitófilmje az a Kódjátszma (kritikánk), amely Alan Turing brit matematikus figuráján keresztül mutatja be a második világháború színfalak közötti küzdelmét, az angol és a német hírszerzés, illetve kódfejtők harcát. A világháború sorsát nagyban befolyásoló események Benedict Cumberbatch és Keira Knightley főszereplésével elevenednek meg; a film a téli Oscar-szezon egyik favoritja. Aki nem tud jegyet szerezni a Kódjátszma zártkörű vetítésére, annak jövő februárig kell várnia, akkor kezdik majd adni a filmet a magyar mozik.

Szintén különleges élményt kínál a Gett - Viviana Amsalem pere című film. Az alkotás központi figurája egy válni készülő izraeli nő megpróbáltatásain keresztül mutat be egy férfiak uralta világot, amelyben a társadalmi konvenciók és merev vallási szabályok lehetetlenné teszik a szabad életet. A Gett szerepelt a 2014-es cannes-i filmfesztiválon, a jeruzsálemi filmfesztiválon júliusban elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést és a közönségdíjat, Izrael ezt a filmet nevezi a jövő évi Oscarra.

A Zsidó bíboros igaz történetet mesél el egy lengyel holokauszt-túlélőről, aki felnőve a papi hívatást választja, az All In-ben gyökeres fordulatot vesz a kényszeresen nőfaló pókerjátékos élete, amikor találkozik régi szerelmével, a cseh, szlovák és lengyel koprodukcióban készült Árnyékban az ötvenes években játszódik, és egy egyszerűnek induló ékszerrablási ügy kuszálódik össze.

A fesztivál nem csak a moziban zajlik: a program része a két tematikában indított Hosszúlépés városi séta is, ahol péntektől vasárnapig szakavatott vezetéssel híres filmforgatási helyszíneket, illetve elrejtett zsinagógákat kutathatnak fel a belvárosban az érdeklődők.

A vetített filmek és egyéb programok részletes listája itt böngészhető. A fesztiválra jegyek november 10-től kaphatók a Művész moziban, illetve a mozi weboldalán.