Nemes Jeles Lászlót leigazolta egy nagy hollywoodi ügynökség

Nemes Jeles László
Vágólapra másolva!
Nemes Jeles László megtette az első lépést a hollywoodi karrier felé vezető úton: leszerződött az egyik legnagyobb ügynökséghez. A Saul fia 38 éves rendezője így olyan nagyságokkal került egy istállóba, mint Johnny Depp, Angelina Jolie és Harrison Ford, illetve Wes Anderson, Judd Apatow és a Coen testvérek.
Vágólapra másolva!

A Saul fia rendezője a Filmklub podcastban beszélt arról, hogy a cannes-i nagydíj után mind a négy nagy hollywoodi ügynökség (ICM, UTA, CAA, WMA) ajánlatokkal bombázta, de akkor még nem akarta elárulni, hogy melyikhez fog szerződni. A The Hollywood Reporter most megtudta, hogy Nemes Jeles László végül a UTA-t, azaz a United Talent Agencyt választotta.

Nemes Jeles László Fotó: Pozsonyi Janka

A United Talent Agency a világ egyik legnagyobb művészügynöksége, 1991-ben alapította Jim Berkus és a feltehetően magyar felmenőkkel rendelkező Peter Benedek, a kilencvenes évek közepén azzal vetették észre magukat, hogy ők tárgyalták le Jim Carreynek az akkor rekordnak számító, húszmillió dolláros gázsiját, amit a Kábelbarát-ért kapott.

A UTA olyan hollywoodi sztárokat képvisel, mint Angelina Jolie, Johnny Depp, Harrison Ford, Barbra Streisand, Michael Douglas és Benedict Cumberbatch,

a rendezők közül pedig többek között náluk van Wes Anderson, Alfonso Cuaron, Judd Apatow, illetve a Coen testvérek, akiket - mint tudjuk -, bármikor felhívhat László, ha jótanácsra van szüksége.

Nemes Jeles a Filmklub podcastban így foglalta össze, hogy miért érdekes ő egy amerikai ügynökség számára:

És akkor jobb, hogy ha náluk van ez az idióta, mint egy másik ügynökségnél. Nekik érdekes egy olyan európai rendező, aki tud angolul dolgozni, akinek van egy új rendezői hangja, és azt gondolják, hogy ez hozhat olyan filmeket, amikről lehet majd hallani."

A Saul fiá-t szeptember közepén vetíteni fogják a torontói filmfesztiválon (az észak-amerkai premierje állítólag pár héttel korábban lesz Telluride-ban, de az a fesztivál csak a nyitónapján jelenti be a programját), aztán a magyar film végigródsózza az őszi filmfesztiválokat, majd erőteljesen ráfordul az Oscar-kampányra.

A Saul fia amerikai forgalmazója, a Sony Pictures Classics még nem jelentette be az ottani premier dátumát, de néhány nemzetközi bemutató időpontja már ismert:

  • Belgium - november 4.
  • Franciaország - november 4.
  • Lengyelország - november 13.
  • Spanyolország - december 4.
  • Olaszország - január 27.

A Saul fia oda juthat, ahova magyar film még soha

Nagyravágyóbbak lehetünk, mint gondoltuk eddig. Külföldi újságírók már nemcsak a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára tartják esélyesnek a Saul fiát, hanem egyenesen a legjobb filmére. Ha a jóslatok igaznak bizonyulnak, a film 38 éves rendezője hirtelen oda kerülhet, ahova csak Ingmar Bergman és Michael Haneke. Nemes Jeles László történelmet írhat.