Most beleszólhat, mit nyomjanak a magyar mozik!

Scope100, Leon
Vágólapra másolva!
Aki kicsit is filmbolond, az már biztosan sokat bosszankodott azon, hogy rengeteg érdektelen film jut el a magyar mozikba, viszont sok kevésbé ismert ínyencfalat elkerüli hazánkat. Erre a problémára keres megoldást a magyarhangya Scope100 nevű kezdeményezése. Száz szerencsés magyar néző vitathatja meg, hogy a javasolt tíz film közül melyiket mutassák be a hazai mozik, és a forgalmazási stratégiák kialakításába is beleszólhatnak. A zártkörű online filmfesztiválra bárki jelentkezhet, itt a kiváló alkalom, hogy ingyen mozizzon egy hónapon át, és beleszóljon a magyar filmforgalmazásba!
Vágólapra másolva!

A jellemzően tömegfilmeket behozó hazai forgalmazók képtelenek arra, hogy lefedjék a hazai közönség egyre szerteágazóbb filmes érdeklődésének teljes spektrumát. Új forgalmazási stratégiák és a nézők aktív bevonása kell ahhoz, hogy ne érezze azt sok ember, hogy nincs miért moziba mennie, és a kedvére való rétegfilmeket csak torrenten tudja beszerezni.

Magam ura Forrás: magyarhangya

Erre a problémára nyújt megoldást a Scope100 nevű projekt, aminek a lényege, hogy

száz ember tíz filmből a magyar közönség igényeinek leginkább megfelelőt igyekszik kiválasztani.

A magyarhangya egyszer már piacra dobott egy filmet a közönség bevonásával, és a kísérletet sikeresnek ítélte meg. Egy ötvenfős csapat tíz film közül választotta ki a Magam ura című norvég vígjátékot, kísérőprogramokat szerveztek hozzá, a díszbemutatón telt házzal vetítették le a filmet az Átrium moziban.

A Magam ura vetítése az Átrium moziban Forrás: Vimola Dóra

Ha nincs ez a projekt, a Magam urá-t csak a Titanic filmfesztiválon lehetett volna elkapni, aztán pedig - nagyobb hírverés és további vetítések híján - örökre eltűnt volna a süllyesztőben.

Játssza azt, hogy ön is egy filmforgalmazó!

A Scope100 egy ingyenes, zártkörű online filmfesztivál. Száz filmbolond (Scopeközönség) választhatja ki a legjobb alkotást a hazánkban nem forgalmazott európai filmes termés legjavából. A százfős klubba jelentkezni, majd röviden pályázni kell, ám aki bekerül, annak lehetősége nyílik megnézni tíz vadonatúj európai filmet.

A Scopeközönség tehát ingyen mozizhat egy hónapon át, de közben feladatot is kap. Megvitatja a filmek hazai forgalmazási esélyeit, majd kiválasztja a legjobbat vagy a sikerre legesélyesebbet. A nézők fejével kell gondolkozni, és eldönteni, hogy a film miért érdemes a közönség figyelmére, és azt hogyan lehet hozzájuk a legügyesebben eljuttatni.

A Scope100-ba ezen a linken lehet jelentkezni. A részvételért cserébe legalább két filmről véleményt kell mondani a következők közül: A kígyó ölelése, A lecke, Dheepan, 45 év, Legújabb Testamentum.

A jelentkezési időszak 2015. október 30-tól november 30-ig tart.

Válassza ki a legjobb filmet!

A ScopeKözönség hozzáférést kap tíz, forgalmazásba még nem került európai filmhez a FestivalScope privát, online filmvetítőjében. Egy hónap áll rendelkezésre, hogy az összes filmet megtekintsék, majd visszajelzésként kitöltsenek egy-egy kérdőívet. Közös vetítéseket is szervez a magyarhangya, hogy megbeszéljék a kiválasztási folyamat során felmerült kérdéseket. Így döntik el a résztvevők, hogy a felkínált tíz film közül melyik kecsegtet a legjobb hazai eredménnyel.

A filmek kiértékelése 2015. december 4-től 2016. január 15-ig tart.

Adja el a filmet a nézőknek!

A film kiválasztásával nem ér véget a Scop100 küldetése. Az a reklámkampány valósul meg, amelyet a ScopeKözönség a leghatékonyabbnak ítél meg. A klubtagok szabadon engedhetik fantáziájukat, és különleges, a hagyományostól elrugaszkodott, váratlan megoldásokat is alkalmazhatnak, amennyiben az a megszabott költségvetésen belül marad.

A forgalmazási időszak 2016 tavaszán kezdődik.

A Scope100 projekt egy Európai Unió-s program, amelyet egyszerre hat országban valósítanak meg független filmforgalmazók. Magyarország mellett Lengyelországban, Csehországban, Norvégiában, Belgiumban és Ausztriában is filmbolondokat toboroznak, hogy ez az új, a nézők igényeit jobban kiszolgáló filmforgalmazási modell minél inkább elterjedhessen.

Bemutatásra váró európai filmek

A hat résztvevő ország forgalmazói most még egy huszonöt filmből álló listából válogatnak, amin egyedüli magyar filmként a Liza, a rókatündér is szerepel. A Scope100 segítségével tehát akár még négy további európai országban is bemutathatják Ujj Mészáros Károly nálunk több mint százhúszezer nézőt begyűjtő alkotását. (Csehország korábban már megvette a filmet.)

Evolution Forrás: Wild Bunch

A magyarhangya nagyon szeretné, ha az imádnivaló Attenberg görög rendezőjének Chevalier című új filmje, az általunk a miskolci CineFesten és a londoni filmfesztiválon is ajnározott Mediterranea vagy az Evolution benne lenne a hazai választékban. Ez utóbbi Lucile Hadzihalilovic első filmje a tizenegy évvel ezelőtti varázslatos Innocence óta.