Az amerikai rendőrök meg akarják buktatni Tarantino új filmjét

Quentin Tarantino
Vágólapra másolva!
New York, Los Angeles, Philadelphia és más amerikai városok után az országos rendőri szervezet is bojkottot hirdetett Quentin Tarantino ellen. A rendező azzal haragította magára az amerikai rendvédelmi szerveket, hogy a rendőri erőszak ellen tiltakozott egy tüntetésen, és kijelentette, hogy ő a meggyilkoltak oldalán áll. A botrány komolyan csökkentheti a decemberben debütáló Aljas nyolcas Oscar-esélyeit és a film bevételét.
Vágólapra másolva!

Újabb és újabb amerikai rendőri szervezetek szólítják fel tagjaikat és szimpatizánsaikat, hogy bojkottálják Quenntin Tarantino decemberben debütáló westernjét, az Aljas nyolcas-t. A Ponyvaregény és a Kill Bill rendezője október 24-én részt vett egy rendőri erőszak ellen tiltakozó tüntetésen. A résztvevők rendőrök által lelőtt emberek arcképeivel vonultak New York utcáin, a tüntetés útvonalát a rendőrség biztosította - írja a New York Times.

"Egy lelkiismerettel rendelkező emberi lény vagyok" - magyarázta Tarantino, hogy miért vett részt a tüntetésen. "És ha úgy gondolod, hogy embereket gyilkolnak meg, akkor fel kell kelned és tiltakoznod kell ellene. Azért vagyok itt, hogy elmondjam, én a meggyilkoltak oldalán állok."

Quentin Tarantino a rendőri erőszak ellen tüntetett október 24-én New Yorkban Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

Az egyik tüntető,Temako Williams fiát 2011-ben lőtték le. A szövetségi bíróság megállapította, hogy a rendőr túlzott erőszakot alkalmazott. A megítélt fél millió dolláros kártérítés Williams szerint nem váltja ki a valódi igazságszolgáltatást.

A rendező nyilatkozata nagy felhördülést keltett a rendőrök körében, a tüntetést napokkal az után tartották, hogy Randolph Holder New York-i rendőrtisztet lelőtték, miközben egy biciklitolvajt üldözött. Egymás után hirdettek bojkottot a New York-i, a Los Angeles-i, a philadelphiai és más amerikai városok szervezetei, múlt hét végén pedig az országos rendőri szervezet (National Association of Police Organizations) is közleményt adott ki.

Az amerikai rendőrök nem csak arra buzdítanak, hogy a továbbiakban ne nézzük meg Tarantino filmjeit, de arra kérik a kollégáikat, hogy többet ne vállaljanak munkát a rendező projektjeiben, például ne adjanak szakmai tanácsokat. "Egyértelmű üzenetet kell küldenünk, melyből kiviláglik, hogy ez a gyűlölettel teli beszédmód a rendőrök ellen elfogadhatatlan."

Quentin Tarantino: "A meggyilkoltak oldalán állok." Forrás: AFP/Kena Betancur

A NAPO-nak legalább 241 ezer tagja van, ha a bojkott tovább gyűrűzik, az már meg is látszódhat majd a díjakra és közönségsikerre egyaránt ácsingozó Aljas nyolcas bevételi eredményein. A rendező és a filmet forgalmazó Weinstein nem nyilatkozik az ügyben. Tarantino westernfilmjét december 25-én kezdik vetítetni az amerikai mozik, Magyarországra január 7-én jut el a film.