Nagyon furán reklámozzák a Saul fiát Japánban

2016.01.19. 18:58

A Saul fia folytatja világhódító útját, a hétvégén a japán moziközönség is megnézheti a Golden Globe-nyertes, Oscar-jelölt magyar filmet. A helyi forgalmazó egészen különös módon próbál kedvet csinálni Nemes Jeles László holokausztdrámájához. Mi közük van az akváriumban úszkáló halaknak a koncentrációs tábor borzalmaihoz? 

Most szombaton mutatják be Japánban a Saul fiá-t. Nemes Jeles László Golden Globe-nyertes, Oscar-jelölt filmjét január 23-tól két tokiói moziban fogják vetítetni, majd a következő hetekben a szigetország 33 különböző városában kerül a mozikba, már április közepére is vannak lekötve vetítések. 

A Saul fia japán plakátjaForrás: Fine Films

Saul fia japán forgalmazója, a Fine Films nevű cég egészen bizarr módon hirdeti a magyar filmet. Csináltak hozzá egy standee-t (kartonpapírból készült óriási promóciós eszköz, amit a mozik előterében szoktak elhelyezni), ami az auschwitzi koncentrációs tábor betonkerítését idézi meg, van rajta egy dárdaszerű vasrudakból álló kerítés, Röhrig Géza fejét ráfestették egy téglafalra, a bemutató időpontját pedig beleírták egy sárga csillag közepébe. 

A Saul fia japán standee-jének tetejeForrás: Fine Films Facebook

Ez eddig még csak meglehetősen ízléstelen, de a film kontextusában értelmezhető, azt viszont tényleg nem tudom mire vélni, hogy a monstrum közepébe beleraktak egy hangulatosan megvilágított akváriumot, amiben sárga halacskák úszkálnak. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy az akvárium a koncentrációs tábor lakóinak bezártságérzését hivatott szimbolizálni, de ha önnek van jobb ötlete, feltétlenül írja meg kommentben. 

A Saul fia japán standee-jének aljaForrás: Fine Films Facebook

Nemes Jeles László november végén járt Japánban, hogy promotálja a filmet, és ott két nap alatt több mint ötven interjút adott. A 38 éves rendező az Origónak beszélt arról, hogy a japán újságírók egészen más típusú kérdéseket tettek fel neki, mint európai vagy amerikai kollégáik, de nagyon érdekelte őket a téma, különösen azért, mert a holokauszt fogalma nagyon messze áll az ottani kultúrától. 

Nemes Jeles László JapánbanForrás: natalie.mu/

Nemes Jeles azt is elmesélte, hogy a japán forgalmazó először egy olyan előzetest vágott össze a Saul fiá-hoz, ami két és fél percben lelőtte a film összes fordulatát, ráadásul egy bántóan romantikus zenét is sikerült alárakniuk. Aztán elindult egy huzavona, és tizenöt próbálkozás után végül a japánok is visszatértek ahhoz az előzeteshez, amit maga a rendező rakott össze még a magyarországi premier idején. 

A Saul fia japán előzetese

Saul fiá-t a japán premierrel egy időben mutatják be Olaszországban és Lengyelországban is, a brazil mozikba február elején kerül, aztán jönnek a skandináv országok és Portugália, a brit mozinézők pedig április elsejétől láthatják az Oscar-jelölt magyar filmet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK