Till Attila filmjét küldi Magyarország az Oscarra

Tiszta szívvel
Vágólapra másolva!
Szerdán döntött a magyar Oscar-díjra nevező bizottság: Till Attila Tiszta szívvel című kerekesszékes gengszterfilmje képviseli hazánkat a jövő évi Oscaron a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, ahol az idén a Saul fia győzedelmeskedett.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő évi Oscar-díjak idegen nyelvű film kategóriájába minden ország nevezhet egy olyan filmet, amit 2015. október 1. - 2016. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban.

Thuróczy Szabolcs és Fenyvesi Zoltán a Tiszta szívvel című filmben Forrás: A Company Hungary

Az ebben az időszakban bemutatott tizenhat hazai film közül a magyar Oscar-díjra nevező bizottság Till Attila Tiszta szívvel című akció-vígjátékát tartotta érdemesnek arra, hogy a jövő évi Oscar-versenyben Magyarországot képviselje.

Kis magyar Oscar-történelem

Magyarország 1965 óta nevez filmeket az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájába.

Eddig kilenc alkalommal jelöltek magyar filmet Oscarra, és kétszer kaptuk meg a díjat: 1981-ben a Mephistóért, és az idén a Saul fiáért.

Szabó István az a magyar rendező, akinek a legtöbbször küldtük hadba filmjét (7 nevezés, 4 jelölés, 1 díj), a második helyezett Fábri Zoltán (4 nevezés, 2 jelölés), meglepő módon Jancsó-filmmel csak kétszer próbálkoztunk.

Ötven év alatt egyetlen alkalommal neveztünk animációs filmet, 1986-ban a Macskafogót.

A Tiszta szívvel-ben két fiatal mozgássérült srác barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal, és így a maffia szolgálatába állnak. A Tiszta szívvel a Filmalap támogatásával, az idén Oscar-díjat nyert Saul fiá-t is gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével.

Till Attila filmjét a hazai mozik április végén mutatták be, azóta közel harmincezren ültek be rá.

Till Attila a közönséghez szól a Tiszta szívvel Karlovy Vary-i premierjén Forrás: KVFF

A magyar Oscar-nevezésről idén is egy héttagú bizottság döntött, a testületben a következő filmes szakemberek foglaltak helyet:

  • Havas Ágnes (a Filmalap vezérigazgatója, producer)
  • Kálmán András (forgalmazási szakember, az InterCom volt igazgatója)
  • Kovács András Bálint (egyetemi oktató)
  • Andy Vajna (kormánybiztos, az Amerikai Filmakadémia tagja)
  • Novák Emil (a Magyar Filmakadémia elnöke, operatőr)
  • Petrányi Viktória (Mundruczó Kornél filmjeinek producere)
  • Ujj Mészáros Károly (a Liza, a rókatündér rendező-forgatókönyvírója)

Az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájába október 3-ig kell elküldeni minden országnak a nevezését, december végén az Amerikai Filmakadémia közzétesz egy tízes szűkített listát a jelölhető filmekből, ezek közül kerül majd ki a végső öt jelölt.

Az Oscar-jelöléseket 2017. január 24-én jelentik be, a díjkiosztó február 26-án lesz a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

A Tiszta szívvel nemzetközi premierje nagy siker volt júliusban a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mind a jelentős külföldi filmkritikusok, mind a közönség körében, majd a palicsi filmverseny legnépszerűbb alkotásaként elnyerte a közönségdíjat.

Till Attila jó úton van az Oscar-jelölés felé

A Tiszta szívvelt teltházas vetítéseken, ujjongó nézők előtt játszották Karlovy Varyban, és a rangos amerikai szaklapok kritikusai is oda vannak Till Attila filmjéért. Olvassa el, hogyan ajnározták az amerikai kritikusok a Tiszta szívvelt!

Az Európai Filmakadémia (EFA) nemrég nyilvánosságra hozott 50 alkotásból álló Európai Filmdíjra nevezett filmek listáján egyetlen magyar alkotásként szerepel a Tiszta szívvel.

A Tiszta szívvel stábja a Karlovy Vary-i premieren Forrás: KVFF

A Filmalap értékesítési részlege már világszerte több mint tíz területre eladta a Tiszta szívvel forgalmazási jogait, köztük Törökországba, Tajvanra és Romániába. Till Attila filmje külföldön legelőször a franciaországi mozikban lesz látható ősszel Roues Libres címmel.

Mintha befelé esett volna az eső, úgy sírtam

Mélyre kell menni, annak van értelme, vallja az ország legrecsegőbb hangú és legfoglalkoztatottabb színésze, Till Attila múzsája, az Aranyélet érző szívű maffiózója, a Tiszta szívvel focifrizurás gengsztere. Thuróczy Szabolcs mesélt az Origónak a fiáról, akit tízéves korában látott először, a bölénytípusú filmszínészekről, és arról, hogyan sprintelt öltönyben Cannes-ban. Olvassa el az interjúnkat!