Nyugdíjas futballdrukkerrel és halfejű bűvésszel tarolt a MOL

Mol, Boldogolaj
Vágólapra másolva!
Tavaly első magyar cégként az arany delfint nyerte el, idén pedig három kategória ezüst díjával tért haza a MOL az október 12. és 13. között megrendezett Cannes Corporate Media & TV Awards reklámmustráról. A futballszurkolás örömében kicsúcsosodó Öregfiúk című kisfilm a marketing kommunikáció, a teljesen elszállt Boldogolaj kisfilmsorozat a környezetvédelem, a Business Card animációs kisfilm pedig a vállalati videó kategóriában nyerte el a delfint formáló szobrocskát.
Vágólapra másolva!

A Cannes-ban megrendezett reklámverseny az egyik legnagyobb nemzetközi vállalati filmes fesztivállá nőtte ki magát, ahol olyan márkák versenyeznek egymással, mint a BMW, az Audi, a BP, vagy éppen a Heineken. Az Emmy- és Oscar-díjas tagokat is soraikban tudó zsűri ötven ország több mint 1200 pályázata közül díjazta a legjobbakat.

A MOL-nál próbálnak nyitottak lenni a formabontó, újszerű megoldásokra – ebben látja Szollár Domonkos kommunikációs vezető a sikeres szereplés kulcsát. Az Öregfiúk című kisfilmjük tényleg eltér a Eb-re időzített reklámok fősodrától, nem fiatal drukkereket látunk benne őrjöngeni, helyette egy nyugdíjas úrral és egy vizslával élhetjük át a magyar válogatott évtizedes kudarcsorozatát.

A végén persze így annál nagyobb az öröm: talán már az idős férfi sem hitt benne, hogy ez még az életében megtörténik, de végre egy világversenyen láthatta küzdeni a magyar csapatot.

Már az Öregfiúk sem volt éppen egy szokványos reklámfilm, de az igazi formabontást a használt olaj felhasználásáról szóló környezetvédelmi célt szolgáló kisfilm-sorozatukra tartogatták. A halfejű, szájából lila sugarat okádó bűvész láttán nem tudtam másra gondolni, mint hogy itt valaki tudatmódosító szerekhez nyúlt az animációs filmek felskiccelésekor.

A merész képi ötletek működnek, rögtön megnéztem még egyszer a videót, hogy megbizonyosodjak arról, tényleg egy halfejű, lila sugarat okádó bűvészt láttam-e. A sorozat második részében ufók jönnek látogatóba, a harmadikban pedig költöző madárnak hiszi magát az üvegbe töltött használt olaj.

A MOL a harmadik delfinjét szintén egy animációs kisfilmmel hozta el. A Cannes-i zsűri nagyra értékelte azt a videót, amely a MOL-csoportot mutatja be néhány percben, tetszetős infografikákkal.

A díjnyertes alkotásokat tavaly és idén is a Greenroom kreatív ügynökség, illetve Mankovits Marcell rendező készítette.