Aranyosan fotózkodott együtt Az angol beteg három sztárja

Az angol beteg
Vágólapra másolva!
Húsz évvel ezelőtt a fél világ Az angol betegen zokogott a moziban, és az ismerőseink között nehezen találtunk volna olyasvalakit, aki ne lett volna szerelmes vagy Ralph Fiennesba, vagy Kristin Scott Thomasba, vagy Juliette Binoche-ba. A kilenc Oscar-díjas romantikus kalandfilm jubileumi vetítésén ott szelfizgetett a római vörös szőnyegen mindhárom nagyszerű színész.
Vágólapra másolva!

Húsz évvel ezelőtt, 1996 októberében volt Az angol beteg világpremierje a milanói MIFED-en, a múlt hétvégén pedig a római filmfesztiválon tartottak belőle egy jubileumi vetítést, amire elment a film három főszereplője, Ralph Fiennes, Kristin Scott Stewart és Juliette Binoche. Az olaszországi helyszín már amiatt sem véletlen, mert a film nagy részét ott vették fel: forgatott a stáb Velencében, Rómában és több toszkán városban is.

Juliette Binoche, Ralph Fiennes és Kristin Scott Thomas Az angol beteg vetítése előtt a római filmfesztiválon múlt szombaton Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Michael Ondaatje 1992-es regényének filmadaptációja viszonylag gyorsan zöld utat kapott a 20th Century Fox stúdiónál. A legendás producer, Saul Zaentz az addig még csak két, jóval kisebb kaliberű filmet (Szívből, igazán, Mr. Wonderful) készítő Anthony Minghellát kérte fel rendezőnek, és ő írta a forgatókönyvet is.

Folyton visszatérő bosszúság volt az előkészítés során, hogy a stúdió legalább az egyik főszerepre egy igazán nagy hollywoodi sztárt akart: konkrétan azt szerették volna, ha Katharine Cliftont az akkoriban még éppen menőnek számító Demi Moore játssza el.

Minghella ezt nagyon nem szerette volna, ő addigra már kiválasztotta erre a szerepre Kristin Scott Thomast, akinek az elképesztően sikeres Négy esküvő és egy temetés miatt szintén nem csengett olyan rosszul a neve. A stúdió azonban nem állt kötélnek, de szerencsére felbukkant Harvey Weinstein, aki hajlandó volt biztosítani a film 30 millió dolláros költségvetését, és bevállalta Scott Thomast is női főszereplőként.

Anthony Minghella és Kristin Scott Thomas Az angol beteg forgatásán Forrás: Flamex

Döntése szerencsésnek bizonyult, Az angol beteg a világ mozipénztárait letarolva 232 milliót szedett össze 1996 őszén, a következő év elején pedig tizenkét Oscar-díjra jelölték, amiből kilencet - köztük a legjobb filmnek és rendezőnek járót - meg is kapott (érdekes megnézni, hogy kik maradtak hoppon a stábból azon az estén: Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas és Minghella forgatókönyve).

Egy emberről feltételezhetjük, hogy kimaradt a nagy ünneplésből, és az a Demi Moore, akinek egy nappal Az angol beteg Oscar-diadala előtt két alakításáért (Sztriptíz, Az esküdt) is odaítélték a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna-díjat.

Az angol beteg egy igazi világszenzáció lett, sokan többször is beültek miatta a moziba, Ondaatje regénye a bestsellerlisták élére került, és emlékszem, 1997 nyarán kábé az összes nőismerősöm Ralph Fiennesba volt szerelmes (nálunk csak hónapokkal az Oscar-gála után, májusban került a mozikba a film).

Kristin Scott Thomas és Ralph Fiennes Az angol beteg című filmben Forrás: Collection Christophel/© Miramax / Tiger Moth Productions/Miramax / Tiger Moth Productions

A látványos kosztümös romantikus dráma műfaját azért nem tudta újra divatba hozni. Ahogy teltek az évek, egyre kevesebbszer hivatkoztak rá (és ha igen, akkor nem pozitív előjellel tették ezt), a megítélése sokat romlott, és kialakult az az általános nézet, hogy a bemutatója környékén talán az indokoltnál hevesebben szeretett bele mindenki ebbe a filmbe. Mindenesetre érdekes lenne most újranézni, mert annak idején nagyon nagy hatással volt rám.

Egy film húszéves jubileumi díszbemutatója kapcsán lehet számítani arra, hogy a főszereplők közül nem mindenkivel bánt kíméletesen az idő, de Az angol beteg esetében szó sincs ilyesmiről: a római vörös szönyegre három karrierjében azóta is sikeres, kiegyenesúlyozott, remek formában lévő világsztár lépett.

Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche és Ralph Fiennes Az angol beteg vetítése előtt a római filmfesztiválon múlt szombaton Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Nagyon elburjánozna ez a cikk, ha most végigvenném azt a rengeteg nagyszerű szerepet, amit Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas és Juliette Binoche eljátszott az utóbbi húsz évben, illetve azt a rengeteg elismerést, amit bezsebeltek ebben az időszakban, de az biztos, hogy még véletlenül sincs egyiküknek sem szégyenkeznivalója.

Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas és Juliette Binoche Az angol beteg vetítése előtt a római filmfesztiválon múlt szombaton Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Elég csak ránézni ezekre a fotókra, és egyértelműen látszik, hogy ez a három ember remekül érzi magát a bőrében, ahogy az is szembetűnő, mennyire élvezik még mindig egymás társaságát.

Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas és Juliette Binoche Az angol beteg vetítése előtt a római filmfesztiválon múlt szombaton Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Kristin Scott Thomas Instagramján megtekinthetjük az egyik közös szelfit is, ami ott a római vörös szőnyegen készült.

Red carpet #fiennes #binoche #moi

Kristin Scott Thomas Official (@kristinscottthomasofficial) által közzétett fénykép,

Juliette Binoche pedig egy olyan képet posztolt, amin a vetítés utáni vacsorán mosolyog együtt Az angol beteg-béli két szereplőtársával.

In Rome for The English Patient screening at the Film Festival.

Juliette Binoche (@juliettebinoche) által közzétett fénykép,

Szavazzon!

Ön sírt, amikor először látta Az angol beteget?

Juliette Binoche elbűvölt egy teljes magyar várost

Az 52 éves Juliette Binoche ugyanolyan vagány, derűs és hiteles Miskolcon, mint a filmjeiben, vagy a cannes-i vörös szőnyegen. Kiderült, annyira akar szerepelni Tarr Béla egy filmjében, hogy kitartóan győzködi a magyar rendezőt, ne vonuljon még vissza. Fotósok előtt utál pózolni, de a rajongókkal barátságosan fotózkodott több mint fél órán át, ami ilyen szupersztártól meglepő gesztus. Az Oscar-díjas színésznő az Origónak elmondta, a meztelenségtől nem fél, mert a test is a történetet szolgálja.