Rudolf Péter megmutatja a németeknek, milyen egy magyar kiskirály

1945, Berlinale
Vágólapra másolva!
Török Ferenc 1945 című alkotásának európai premierje a rangos berlini filmfesztiválon lesz február közepén. A második világháború vége után játszódó drámában a főszerepet alakító Rudolf Péter mellett olyan neves magyar színészek tűnnek fel, mint Nagy-Kálózy Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Szirtes Ági és Szarvas József.
Vágólapra másolva!

Míg Török Ferenc a Moszkva tér-ben saját kamaszkorához nyúlt vissza, első igazán történelmi témájú filmjében, az 1945-ben a második világháború utáni, békésnek tűnő időszakba utazott vissza. A film világpremierjét Miamiban tartották január 19-én, most pedig bejelentették, hogy a rangos berlini filmfesztiválon tartják az 1945 európai bemutatóját. A Berlinale Panoráma progjamjának keretében február 15-én vetítik le, a filmet az alkotók is elkísérik.

Rudolf Péter az 1945 című filmben Forrás: Szilágyi Lenke

2007-ben a Panoráma programban mutatták be Bogdán Árpád bemutatkozó nagyjátékfilmjét, a Boldog új élet-et, legutóbb pedig 2014-ben válogattak be ide magyar filmet, Császi Ádám Viharsarok-ját.

A Berlinalén idén elég erős lesz a magyar jelenlét: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című szerelmi drámája a versenyprogramba nyert meghívást, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs kisfilmje pedig a Generation nevű szekcióba került be. Ezenkívül a Django című nyitófilmben Palya Bea, az Es war einmal in Deutschland... című német alkotásban pedig Mácsai Pál szerepel, vetíteni fogják továbbá Penélope Cruz Magyarországon forgatott vígjátékát, a Spanyolország királynőjé-t.

Képkocka az 1945 című filmből Forrás: Szilágyi Lenke

A Filmalap támogatásával készült 1945 egy forró, nyári nap eseményeit bontja ki. Egy hegyaljai falu vasútállomásán két zsidó férfi száll le, és a település felé indulnak. Hírük hamar elér a lakókhoz, akik riadtan vagy éppen feldühödve azt találgatják, vajon mi célból jön hozzájuk a két utazó. Feledni kívánják, de most attól félnek, számot kell vetniük azzal, mit is tettek akkor, amikor a falu zsidó lakosságát elhurcolták.

A település kiskirályként uralkodó jegyzőjét Rudolf Péter alakítja, aki kopaszra borotvált fejével félelmetes ember benyomását kelti a film előzetesében. Élete egyik legfontosabb eseményére, a fia esküvőjére készül, de most ő is azon mérgelődik, hogy mit akarhat ez a két férfi.

Török elsőrangú színészgárdát verbuvált össze a Szántó T. Gábor novellájából készült 1945-höz. Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelusz Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla.

Nagy-Kálozy Eszter és Sztarenki Dóra az 1945 című filmben Forrás: Szilágyi Lenke

Török Ferenc önálló filmjeiből eddig egyik sem jutott el a Berlinaléra, a Tarr Béla által gründolt Magyarország 2011-et viszont vetítették a fesztiválon, a szkeccsfilmbe tíz hazai kollégája mellett Török is rendezett egy epizódot.

Az 1945 Magyarországon először a Titanic Filmfesztiválon lesz látható április elején.