Ha Polanski nem megy vissza Amerikába, nem zárják le a liliomtiprási ügyét

2017.04.04. 11:52

Elutasította egy Los Angeles-i bíró, hogy Roman Polanski személyes jelenléte nélkül vessen véget a negyven éve Amerikán kívül élő filmrendező 1977-es liliomtiprási ügyének. Scott M. Gordon bíró az ügy lezárásával kapcsolatban számos kérést elutasított hétfőn. Egyebek mellett nem volt hajlandó közölni, hogy számíthat-e Polanski börtönbüntetésre, ha ismét visszatérne az országba.

Roman Polanski a 2014-es cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP/Valery Hache

A bíró az elutasításokat azzal indokolta, hogy a felvetett kérésekre korábban már több bíróság is megtagadta a választ. Egyebek mellett egy kaliforniai fellebbviteli bíróság ítéletére is hivatkozott, amely szerint Polanski szökevénynek számít, és vissza kell térnie Los Angelesbe, hogy ügyében ítélet születhessen.

Samantha Gailey (aki időközben Geimerre változtatta a nevét) 2013-ban a Le Grand Journal című francia tévéműsorbanForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Polanski 1977-ben vádalkut kötve elismerte, hogy törvénytelen szexuális kapcsolatot létesített a 13 éves Samantha Gailey-vel. Miután azonban a vállalt, 42 napos elzárást letöltötte, a tárgyalás előtt úgy értesült, hogy a bíró a vádalkut figyelmen kívül hagyva hosszabb börtönbüntetésre fogja ítélni, ezért külföldre szökött. Az akkor ellene kiadott elfogatási parancs máig érvényben van, ezért nem léphet az ország területére. Franciaországban él, ahonnan nem adják ki Amerikának.

A 84 éves Oscar-díjas filmrendező azóta számos alkalommal próbálta meg rendezni ügyét az amerikai igazságszolgáltatással, de erre nem kerülhetett sor, mert feltételként kötelezővé tették számára a személyes megjelenést. Ügyvédje, Harland Braun a most született bírói döntést értékelve kijelentette, hogy az sem oldotta meg az üggyel kapcsolatos korábbi bírósági eljárások szabálytalanságait.

A rendező azt szeretné, hogy szabadon beutazhasson az Egyesült Államokba, felkereshesse felesége, Sharon Tate sírját, akit 1969-ben gyilkoltak meg Charles Mason bandájának tagjai, és rendezhesse 1977-es bírósági ügyét anélkül, hogy börtönbe kelljen vonulnia.

Az elmúlt években mind Svájc, mind Lengyelország többször is elutasította az Egyesült Államok kérését Polanski kiadatására. Február közepén a filmrendező Los Angeles-i ügyvédje arra kérte Scott M. Gordont, hogy nyissa fel Polanski 1977-es vallomását, és ezen vallomás, valamint a lengyelországi és svájci bírósági döntések alapján állapítsa meg, hogy Polanski valóban vádalkut kötött, és nem kell több időt börtönben töltenie.

KAPCSOLÓDÓ CIKK