Vágólapra másolva!
Az idei velencei filmfesztivál zsűritagjaként a magyar rendező többek között Annette Beninggel és Edgar Wrighttal vitázik majd filmekről.
Vágólapra másolva!

Enyedi Ildikót, az idei Berlinalén fődíjat nyert Testről és lélekről című szerelmi dráma rendezőjét is beválasztották a nagy presztízsű velencei filmfesztivál zsűrijébe. A filmes seregszemlét augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg, és a magyar rendező többek között a Vaskabátok-at és a Nyomd, Bébi, nyomd!-ot jegyző Edgar Wright-tal és a mindig kiváló alakításokra képes, a Tolvajok városá-ból, a Vasember 3-ból vagy Az utolsó angol úriember című sorozatból ismert Rebecca Hall-lal fogja megvitatni, hogy kik kapják a díjakat. Utoljára 15 éve hívtak meg magyart a zsűribe, 2002-ben Kovács László operatőrt érte ez a megtiszteltetés.

Enyedi Ildikó Fotó: Mudra László - Origo

Idén a zsűri elnöke a négyszeres Oscar-jelölt Annette Bening lesz, 2006-ban fordult elő utoljára, hogy nő elnökölt Velencében, akkor Catherine Deneuve-t kérték fel erre a feladatra. Rajtuk kívül még Anna Mouglais francia színésznő, Michel Franco mexikói rendező és producer, David Stratton ausztrál filmkritikus, Jasmine Trinca olasz színésznő és Yonfan hongkongi rendező és fényképész került be a fesztivál idei zsűrijébe.

A versenyprogramba meghívást kapott filmeket még nem hirdették ki, jelenleg annyit lehet biztosan tudni, hogy Velencében debütál Alexander Payne legújabb filmje, a Downsizing, melyben a túlnépesedés problémáját úgy próbálják megoldani, hogy összezsugorítják az embereket. Ennek az eljárásnak veti alá magát a sci-fi két főszereplője, Matt Damon és Kristen Wiig.

Enyedi Ildikó nem először meg Velencébe, a Bűvös Vadász című filmjével versenyzett ott 1994-ben, többek között a Született gyilkosok-kal, az Eső előtt-tel és a Peter Jackson által rendezett Mennyei teremtények-kel mérkőzött meg a díjakért. Abban az évben David Lynch volt az elnök.

Enyedi Ildikó az 1994-es velencei filmfesztiválon Forrás: ©Marcello Mencarini/Leemage

Enyedi már gyakorlott zsűriző: 1992-ben Berlinbe hívták meg, 2007-ben Moszkvában döntött a díjakról, tavaly pedig a Filmalap Inkubátor programjában volt ő az egyik mentor.

Enyedi Ildikó alighanem élete egyik legsűrűbb és legizgalmasabb évét éli meg. Az egész a berlini Arany Medvével vette kezdetét, majd jött a Testről és lélekről hazai sikere, a szerelmi történetet már több mint 71 ezren látták a mozikban. Nemrég beválasztották az amerikai filmakadémia tagjai közé, illetve friss hír, hogy a palicsi filmfesztiválon közönségdíjat kapott a legújabb rendezése. Könnyen lehet, hogy az év második felében sem pihenhet majd, mire a velencei fesztivál elindul, tudni fogjuk, hogy a Testről és lélekről-t nevezi-e Magyarorszáf a jövő évi Oscar-versenyre.

Morcsányi Géza és Borbély Alexandra a Testről és lélekrőlben Forrás: Mozinet

A rendező következő alkotására szerencsére nem kell éveket várnunk, ősszel vetíti az HBO a Terápia harmadik évadát, amelyben körülbelül minden harmadik részt ő jegyzett.