Árva gyerekek kihasználásával vádolják Angelina Jolie-t

Horizontal ACTRESS PROFILE CAP VISIT REFUGEE CAMP CHILD
In this handout photo released on February 6, 2009 by United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) shows Goodwill Ambassador of the UN refugee agency Angelina Jolie shares a laugh with Karenni refugee children during a visit to Ban Mai Nai Soi camp in northern Thailand. Hollywood star couple Angelina Jolie and Brad Pitt visited Myanmar refugees in a Thai camp, including one woman who had been there for more than two decades, the UN said. AFP PHOTO/UNHCR/HO RESTRICTED TO EDITORIAL USE GETTY OUT / AFP PHOTO / UNHCR / AFP
Vágólapra másolva!
Angelina Jolie visszautasította a vádakat, melyek szerint új filmje szereplőválogatásán érzelmileg kihasználtak kambodzsai árvaházakban és nyomornegyedekben élő gyerekeket.
Vágólapra másolva!

A Vanity Fair magazin múlt héten megjelent nagy Angelina Jolie-portrécikke egy "játékról" számolt be, amelyet Jolie First They Killed My Father című dokumentumfilmjének szereplőválogatásán játszattak el a gyerekekkel Kambodzsában: a főszerepre esélyes gyerekeket arra csábították, hogy vegyenek el pénzt egy asztalról. Később "rajtakapták" őket és elvették tőlük a pénzt, közben figyelve a reakcióikat és arra kérték őket, találjanak ki egy kifogást, miért loptak.

Az újságcikk nyomán heves kritikák érték a produkciót, melyek szerint a szereplőválogatás módszere érzelmileg megalázza és kihasználja a gyerekeket.

„Minden a gyerekek biztonsága, kényelme és jó közérzete érdekében történik castingon és a forgatáson is mind a mai napig” - írta az amerikai színésznő és rendező a hétvégén a Huffington Post nevű laphoz eljuttatott közleményében.

Angelina Jolie a First They Killed my Father két gyerekszereplőjével Kambidzsában Forrás: AFP/Tang Chhin Sothy

Angelina Jolie és Rithy Panh producer - utóbbi maga is a vörös khmerek rezsimjének túlélője -, közös közleményében azt kifogásolta, hogy a Vanity Fair újságírója kiragadott szituációról írt, az ugyanis egy improvizációs teszt volt, mely a film egy későbbi jelenetére utal.

"A film célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a szörnyűségekre, amelyekkel a gyerekeknek szembe kell nézniük a háborúban" - mondta Jolie. Kiemelte: a szereplőválogatáson végig jelen voltak a szülők vagy gyámok és orvosok is. Ők garantálták azt, hogy "senki semmilyen formában ne sérüljön országa történelme ilyen fájdalmas részének felelevenítése közben".

Norodom Sihamoni kambodzsai király és Angelina Jolie a First They Killed My Father vetítésén Sziemreapben 2017. február 18-án Forrás: AFP/Str

A First They Killed My Father című film Loung Ung, a vörös khmerek 1975 és 1978 közötti rémuralmát túlélő kambodzsai emberi jogi aktivista visszaemlékezésein alapszik. A film - amit teljes egészében Kambodzsában forgattak - a tervek szerint idén lesz látható a Netfixen, miután a torontói filmfesztiválon bemutatják szeptemberben.