Ez a világsztár ejti a legaranyosabban Budapest nevét

Alexander Skarsgard
Vágólapra másolva!
A svéd színész életében fordulópontot jelentett a Magyarországon töltött fél év.
Vágólapra másolva!

A True Blood című HBO-sorozat ellenállhatatlan vámpírjaként megismert Alexander Skarsgardot eddig is kedveltük, de most még jobban belopta magát a szívünkbe. A frissen Emmy-díjas svéd színészt arról kérdezték egy interjúban, hogyan tökéletesítette az amerikai akcentusát, mire Skarsgard elárulta, hogy amerikai iskolába járt, de Budapesten, amíg édesapja, a szintén színészként ismert Stellan Skarsgard itt forgatta a Jó estét, Mr. Wallenberg! című filmet a rendszerváltás környékén.

De egy kicsit magyarul is megtanulhatott az itt töltött fél év alatt, mert nem budápesztezik, hanem szinte tökéletesen, puha s-sel ejti Budapest nevét. Azt is el tudjuk képzelni, hogy a fővárosunk kedves gyerekkori emlékeket idéz fel benne (13-14 éves lehetett a film magyarországi forgatása idején), augusztusban ugyanis megint nálunk turistáskodott.

Alexander Skarsgard korábban is beszélt már interjúkban arról, milyen fontos volt számára, hogy levetkőzze a svéd akcentusát, mert tudta, hogy az európai színészeknek gyakran csak főgonosz-karrier jut, és orosz bombakészítőként vagy gonosz náciként tehetnek keresztbe az amerikai hősnek, de ő azt szerette volna, ha amerikai focistának is el tudják képzelni.

Sikerrel járt: játszott ugyan ökoterroristát A Kelet-ben, de még az is karizmatikus volt, és olyan patrióta katasztrófafilmekbe is beválogatták, amilyen a Csatahajó - a Szalmakutyák-ban pedig levitézlett sportolóreménységet alakíthatott.

Alexander Skarsgard a Csatahajó című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Édesapja, Stellan Skarsgard az Origo Filmklubnak adott interjújában szívesen emlékezett vissza a Jó estét, Mr. Wallenberg! forgatására, főként a magyar konyha tetszett meg neki, azóta is imád borjúpörköltet főzni. „Elég jól főzök, és a legkülönfélébb nemzetek ételeit. Pont Magyarországon forgattam 1989-ben, amikor összeomlott a rendszer (a Jó estét Wallenberg úr! című filmben alakította Raoul Wallenberget - a szerk.), és beleszerettem a magyar konyhába. A keleti blokkban egyértelműen Magyarországon volt a legjobb a kaja. Érdekes élmény volt pont a rendszerváltáskor Budapesten lenni, és megtapasztalni azt a pozitív energiát, ami akkor elszabadult, és azt a kirobbanó örömöt is, amivel a nyugati világ reagált a történésekre.”

Apa és fia: Alexander és Stellan Skarsgard Forrás: AFP

A Jó estét, Mr. Wallenberg!-et a svéd Schindler listája-ként szokták emlegetni – ami egyébként három évvel Spielberg filmje előtt készült –, hazájában mindent megnyert, amit lehetett. Rendezőjét, Kjell Gredét Arany Medvére jelölték a berlini filmfesztiválon, ezt a filmet nevezték a svédek az Oscarra, a saját Oscarjukon, a Guldbaggén pedig minden fontosabb díját begyűjtött. Ám ennél sokkal érdekesebb nekünk, hogy kisebb szerepekben a magyar színjátszás legjobbjai vonulnak fel benne Székely B. Miklóstól Bálint Andráson át egészen Antal Imréig.

Közülük a legnagyobb szerep a ballonkabátos Eperjes Károlyé, aki Szamosi Lászlóként siet Raoul Wallenberg segítségére, hogy kimenekítse a nácik által üldözött embereket Budapestről, de a deportálásokat megszervező Adolf Eichmannt is egy honfitársunk, Soós László keltette életre.

Stellan Skarsgard és Eperjes Károly a Jó estét Wallenberg úr című filmben Forrás: Mokép

Wallenberg svéd diplomataként útleveleket bocsájtott ki zsidó családok számára, sokakat mentve meg így a deportálástól. De mindenkit nem tudott: Lukáts Andor például egy gyászoló apát játszik, aki a koncentrációs táborba tartó vonat mellett siratja a fiát. A stáblista Reviczky Gábor náci tisztként, Jordán Tamás zsidó tanácsosként tünteti fel, de az éles szeműek Ferenczi Gábort, Venczel Verát és Csákányi Lászlót is kiszúrhatják a filmben.

Gustav Skarsgard, Bill Skarsgard és Alexander Skarsgard az Az Los Angeles-i premierjén szeptember elején Forrás: AFP/2017 Getty Images/Neilson Barnard

Amúgy a Skarsgard családnak az utóbbi hetekben különösen fut a szekér: vasárnap este Alexander megkapta élete első Emmy-díját (és egy szájrapuszit Nicole Kidmantől) a Hatalmas kis hazugságok című HBO-sorozatban nyújtott alakításáért, tizennégy évvel fiatalabb öccse, Bill pedig épp letarolja a világot az Az című horrorfilmmel, amiben ő játssza a főgonoszt, a Pennywise nevű sötétlelkű bohócot.

Megremeg a lábad, ha csak rád néz

Ha azt halljuk, skandináv férfiszépség, ő jelenik meg a lelki szemeink előtt: közel kétméteres, szobortestű szőke isten, akinek a zöldeskék szeme kettéhasít. A legtöbben élvezetesen gonosz vámpírként ismerték meg a True Blood-sorozatban, a héten a Csatahajóban száll szembe az űrlényekkel. Bemutatjuk a csodálatos Alexander Skarsgardot.