Michael Caine: Mindig is nagy szerencsém volt

Vágólapra másolva!
Michael Caine Batman hű komornyikját, Alfredet alakítja a Batman: Kezdődik! című filmben, amely ma jelenik meg DVD-n. Kikértük a hetvenes éveiben járó angol színészlegenda véleményét a fiatal rendezőkről és színészekről, faggattuk az ügyben, hogy vodka és cigi helyett manapság milyen szenvedélyeknek hódol, és végül azt is megtudtuk, hogy mostanában melyik film tetszett neki a legjobban. Az [origo] filmklub interjúja.
Vágólapra másolva!

- Mi vonzotta Alfred szerepében? A rendező, Christopher Nolan személye szerepelt az okok között, amiért elvállalta?

- Fején találta a szöget, ez volt az elsődleges szempont. Láttam az utolsó két filmjét, a Mementó-t és az Álmatlanság-ot, és izgalmasnak találtam, hogy két "kis" film után lehetőséget kapott arra, hogy megrendezzen egy ilyen nagy költségvetésű produkciót. Christian Bale személye is szerepet játszott a döntésemben. Szerintem remek színész, és ez nagyon jó szereplehetőség volt számára, mivel a korábbi Batman filmek mind a negatív hősökre koncentráltak, de most az ő figurája hátterének a feltárása állt a középpontban.

A komornyik szerepe is érdekes, sokkal összetettebb annál, mint hogy közli, hogy "A vacsora tálalva". Alfred veterán katona, aki a hadseregben konyhán dolgozott, így képes gondoskodni Bruce-ról, aki mellette nőtt fel.

- Az Ön filmes tapasztalatával milyen érzés egy fiatal rendezővel dolgozni? Nem volt furcsa az utasításait követni?

- Sok fiatal rendezővel dolgoztam már, megszoktam ezt a helyzetet. A film alapvetően a rendező terepe, ha jó a szereposztás, akkor nem kell sokat instruálnia. Christopher nem adott nekem sok instrukciót. Végeredményben nincs nagy különbség fiatal és idős rendezők közt, jó és rossz rendezők közt van óriási különbség.

- Hogy ment a közös munka Christian Bale-lel?

- Korábban nem ismertem, de nagyon profi színész és abszolút két lábbal áll a földön. Csak meg kell nézni, hogy micsoda testépítést vállalt a szerep miatt, úgy fest, mint Arnold Schwarzenegger! Ebből is látszik az elhivatottsága.

- Mi a véleménye a mai fiatal angol és amerikai férfiszínészekről? Kinek a munkáját értékeli nagyra?

- Hamarosan Alfonso Cuarónnal fogok forgatni egy filmet, amelynek The Children of Men lesz a címe, és Clive Owen is szerepel benne. Sok filmben láttam már, legutóbb a Közelebb! címűben, remek színész. Sok nagyon jó fiatal színész van, például Daniel Craig vagy Jude Law.

Forrás: [origo]
Batman és komornyika

- Milyen érzés, hogy a klasszikus filmjeit sorban remake-elik? Nem érinti kellemetlenül, hogy a fiatalok valószínűleg már csak a remake-eket nézik meg, és az eredeti filmeket nem?

- Számomra hízelgő, hogy újra el akarják készíteni őket. Mindig azt mondom, hogy nem azokat a filmeket kell remake-elni, amelyek sikeresek voltak, hanem azokat, amelyek megbuktak, akkor már nem lehet velük nagyot bukni. Ilyen volt például a Dajkamesék hölgyeknek (egy hatvanas évekbeli vígjáték Marlon Brandóval és David Nivennel a főszerepben - a szerk.), amelyet Riviéra vadorzói címmel újraforgattunk, és hatalmas siker lett. Vagy hasonlóképpen A csendes amerikai.

Nem igaz, hogy ma már nem nézik meg az emberek az eredeti filmeket, nekem például úgy tűnik, hogy a régi Olasz meló-t nagyjából ugyanolyan gyakran leadja a tévé, mint az újat.

Most azt tervezzük, hogy remake-eljük A mesterdetektív-et. Jude Law játszaná a főszerepet, Harold Pinter dolgozik a forgatókönyvön. Egyelőre nem lehet tudni, hogy tényleg megvalósul-e.

- Azt olvastam, hogy a hatvanas években literszámra itta a vodkát és kartonszámra szívta a cigarettát, de már feladta ezeket. Manapság vannak még hasonló szenvedélyei?

A vörösbor és a jó ételek. Nagyon jól főzök ám! Ezen kívül állandóan túrom a kertünket és átépítem a házunkat. A feleségemnek már az agyára megyek ezzel.

- Előfordult, hogy utólag megbánta, hogy egy szerepet elfogadott, mert a film nem sikerült túl jól?

- Miért bántam volna meg? A lényeg az, hogy az ember mindig a magától telhető legtöbbet adja bele egy szerepbe. Hetvenöt filmben szerepeltem, nem várhattam, hogy mindegyik sikerfilm legyen, bele kell férjen néhány bukás is.

- Voltak-e olyan szerepek, amelyeket nagyon szeretett volna eljátszani, de nem került rá sor, és valószínűleg már nem is fog?

- Nincsenek ilyenek, teljesen elégedett vagyok. Mindig is nagy szerencsém volt, mindig azt csinálhattam, amit akartam, és most pontosan ott vagyok, ahol lenni szeretnék. Miközben ezt mondom, lekopogom, komolyan! Itthon vagyok a családommal, ennél jobb nem is lehetne.

- Végül még azt szeretném megkérdezni, hogy látott-e valami jó filmet mostanában?

- A bukás-t láttam nemrég DVD-n, ami nagyon tetszett. Szerintem hű képet ad Hitlerről.

Bujdosó Bori