hirdetés

[origo] filmklub

Szombat este kiosztották a 71. velencei filmfesztivál díjait. Az Alexandre Desplat francia zeneszerző vezette zsűri az Arany Oroszlán-díjat a svéd Roy Andersson Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence) című filmjének adta, amelyet két magyar operatőr, Borbás István és Pálos Gergely (interjúnk) fényképezett.

A zsűri nagydíját Joshua Oppenheimer The Look Of Silence című dokumentfilmje kapta, amely a két évvel ezelőtti Az ölés aktusa folytatása. A korábbi film a hatvanas évek indonéz népirtásában részt vett katonai vezetőkre koncentrált, az új pedig az áldozatokat vizsgálja.

Egy kocka az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmből

Forrás: Roy Andersson Filmproduktion AB

A legjobb rendezőnek járó díjat a Tango és Cash-t is jegyző 77 éves Andrej Koncsalovszkijnak ítélték oda a The Postman’s White Nights című filmjéért. A legjobb színész a Csajok című HBO-sorozatból ismert Adam Driver lett, a legjobb színésznő pedig A primszámok magányá-ban is remekül játszó Alba Rohrwacher - mindketten a Hungry Hearts című filmben nyújtották a díjazott alakításukat.

A 71. VELENCEI FILMFESZTIVÁL DÍJAI

Arany Oroszlán: A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence

Ezüst Oroszlán (Legjobb rendező): Andrej Koncsalovszkij (The Postman’s White Nights)

A zsűri nagydíja: The Look Of Silence

Legjobb színésznő: Alba Rohrwacher (Hungry Hearts)

Legjobb színész: Adam Driver (Hungry Hearts)

Marcello Mastroianni-díj (Legjobb fiatal színész): Romain Paul (Le Dernier Coup De Marteau)

Legjobb forgatókönyv: Ghesseha (Rakshan Banietemad)

A zsűri különdíja: Sivas (Kaan Mujdeci)

Luigi de Laurentiis-díj (Legjobb elsőfilm): Court (Chaitanya Tamhane)

Annak ellenére, hogy már hetek óta forgatják a Mission: Impossible ötödik részét, még csak most választották ki a film főgonoszát. A szerepet a 48 éves brit színésznek, Sean Harrisnek ajánlották fel, akinél nyugtalanítóbb jelenség kevés van a szakmában.

Harris először a zseniális Non-stop party arcok-ban vetette észre magát, ahol a Joy Division fiatalon elhunyt énekesét, Ian Curtist alakította, de ismerős lehet a Prometheus-ból, az Távozz tőlem, Sátán! című idei horrorból, vagy a Magyarországon forgatott Borgiák című tévésorozatból is.

Sean Harris a Prometheus című filmben

Forrás: InterCom

Nagyon jó hír, hogy egy ilyen markáns figura fog borsot törni Tom Cruise orra alá az új Mission: Impossible-ben, mert az egyébként kiváló negyedik rész talán egyetlen béna eleme az erőtlen, tésztaképű főgonosz (Michael Nyqvist a svéd A tetovált lány-filmekből) volt. Megkockáztatom, hogy sokan próbálják feledni azt a röhejes jelenetet, amelyben Cruise és Nyqvist valami parkolóházban szerencsétlenkedtek végső összecsapás gyanánt.

A Mission: Impossible 5-öt az a Christopher McQuarrie rendezi, aki legutóbb a pokolian szórakoztató Jack Reacher-ben instruálta Cruise-t, a film bemutatója jövő karácsonykor lesz.

5SZE
A rossz ízlés menőbb, mint valaha
Onozó RóbertLétrehozás dátuma: 2014. 09. 05., 18:59

Másnak is feltűnt, hogy John Waters-reneszánsz van? Noha a rossz ízlés pápája tíz éve, a Szégyen és gyalázat óta nem készített filmet, nincs olyan évszak, hogy a világ menő nagyvárosai közül valamelyikben ne lenne filmjeiből retrospektív. Most éppen New Yorkban tűzik újra műsorra az összes eddigi filmjét, köztük az ötven éve, harminc dollárból készült Hag in a Black Leather Jacket-et (A fekete bőrdzsekis maca) is. Londonban pedig csodálatos szagosfilmjét, a Poliészter-t vették elő, amely idén májusban a cannes-i filmfesztivál tengerparti vetítései között is helyet kapott, továbbá még egy rakás országban vetítik a mázsás transzvesztita múzsájáról, Divine-ról szóló remek dokumentumfilmet, az I am Divine-t.

Nálunk csak Hajlakk és a Cry Baby utáni, némileg konszolidáltabb művei elérhetők, pedig semmihez nem hasonlítható érzés moziban látni a Rózsaszín flamingók-at, a Female Trouble-t, vagy a Desperate Living-et. Waters korai filmjei persze féktelen gusztustalanságuk miatt hírhedtek, de a 68 éves rendező időközben érzékenységéről is tanúbizonyságot tett; két legutóbbi könyve (Role Models, Carsick) például a hajmeresztő humor mellett kifejezetten megható pillanatokat is tartogat.

John Waters

Forrás: AFP

Az idén nyáron megjelent Carsick, amely arról szól, hogy keresztülstoppol Amerikán (pontosabban az első részben elképzeli, hogy mi lehet a lehető legjobb, a másodikban a lehető legrosszabb stoppolós élmény, a harmadikban pedig a tényleg megtörténteket írja le) letehetetlen könyv és nagyobb sikert ért el, mint filmjei bármikor.

A New York-i retrospektív miatt most rengeteg interjút lehet olvasni a mesterrel (itt például a New York Times és a Rolling Stone cikke) és azt állítja, hogy bár íróként most sokkal jobban megy a szekere, még nem adta fel végleg a filmkészítést.

Nem valószínű, hogy sokan várták volna lélegzetvisszafojtva, hogy mikor készül végre egy film a kilencvenes évek francia elektronikus tánczenei színteréről, de most, húsz évvel később, amikor már a nagyszüleinket is láttuk lagziban a Get Lucky-ra táncolni, érdekes lehet megnézni, hogy miből lett a Daft Punk, az Air, a Cassius és a Justice.

Főleg, hogy mindezt nem egy VH1-dokumentumfilm dolgozza fel, hanem az elképesztően tehetséges Mia Hansen-Løve, aki harminc éves kora előtt már két ötcsillagos remekművet is letett az asztalra, Gyermekeim apja és Viszlát, első szerelem! címmel.

Az Eden előzetese több, mint ígéretes és hangulatában Hansen-Løve élettársának, Olivier Assayasnak a szintén zseniális Május után című filmjét idézi. Szóval a Május után azt mutatta be, hogy milyen volt a hetvenes években irtó menő francia fiatalnak lenni, az Eden pedig ugyanezt a kilencvenes években. Ráadás, hogy amikor a francia house-őrület eléri Amerikát, Greta Gerwig is feltűnik a szereplők között. Az Eden európai premierje októberben lesz a londoni filmfesztiválon.

Ben Affleck három izgalmas színésznőt választott következő rendezéséhez: Zoe Saldana (Avatar), Sienna Miller (Alfie) és Elle Fanning (Demóna) is csatlakozott a Dennis Lehane regénye alapján készülő Live by Night színészgárdájához. Affleck pillanatnyilag még Batman-jelmezben búslakodik valahol - állítólag rémesen komoly lesz a Batman v Superman: Dawn of Justice hangvétele -, de utána ismét a kamera mögé áll.

Semmi bajunk Batmannel, de Affleck munkáiból azokat várjuk igazán, amelyeket ő rendez. A Hideg nyomon, a Tolvajok városa és az Oscar-díjakkal megszórt Az Argo-akció egy olyan szédületesen erős széria, amelyre az összes hollywoodi rendező méltán lehet irigy. A Hideg nyomon után megint egy Lehane-regényt adaptál Affleck, és a Live by Night-ban ismét visszatér Bostonba, hogy aztán Floridába és Kubába kalandozzon tovább.

Elle Fanning, Sienna Miller és Zoe Saldana

Forrás: UIP Dunafilm

A történet a szesztilalom idején játszódik, a rendőrcsaládból származó, de a szervezett bűnözésbe belekeveredő főhős szerepét magára osztotta Affleck. Miller játssza a maffiafőnök szeretőjét, akibe a főszereplő beleszeret a történet elején, Saldana a floridai epizódban tűnik fel, Fanning pedig a seriff lányát alakítja, aki színésznő akar lenni, és akit valószínűleg a naivitással párosuló ambíciója sodor majd bajba.

A premier még odébb van, a Live by Night-ot 2016. október 26-tól kezdik majd játszani az amerikai mozik. Ben Afflecket legközelebb október 2-től láthatjuk a magyar mozikban David Fincher Holtodiglan című thrillerjének főszerepében.

A The Humbling előzetese alapján világos lett, miért vette meg Al Pacino Philip Roth azonos című regényének megfilmesítési jogát, és miért bújt az öregedéssel küzdő, egykor nagy sikereket aratott színházi színész bőrébe. Valószínű, hogy a regényt olvasva a saját kételyeire, érzéseire ismert rá.

A film főhőse, Simon Axler elvesztette színészi képességeit, és ettől mély depresszióba zuhan. A gyógyulást egy életvidám és izgalmas nővel (Greta Gerwig) való találkozás indítja el benne, aki akár a lánya is lehetne, és aki emellett leszbikus. Sok év után ez az első olyan film Pacinótól, amely méltónak tűnik a tehetségéhez.

Igencsak felpörgött mostanság a Keresztapa-filmek és A sebhelyesarcú 74 éves sztárja: a jelenleg is zajló velencei filmfesztiválon a The Humbling mellett a Manglehorn-nal is képviselteti magát. David Gordon Green filmjében egy texasi lakatost játszik, aki nem tud elszakadni régi szerelme emlékétől. Akik már látták a filmet, azokból többen karrierjének időskori csúcspontjaként értékelik az alakítását. Még az is lehet, hogy az utóbbi évek nagyrészt gyengécske filmjei után ez a két szerep jelenti majd a nagy visszatérést Pacino számára.

Csütörtökön egy New York-i kórházban egészséges lánygyermeknek adott életet Scarlett Johansson. A kislányt Rose Dorothynak nevezték el, a középső nevét Johansson nagymamájáról kapta. A 29 éves színésznőt tavaly szeptemberben jegyezte el Romain Dauriac francia újságíró és reklámügynökség-tulajdonos, mindkettőjüknek ez az első gyereke. "Az anya és a lánya jól vannak" - közölte az Associated Press hírügynökséggel a pár sajtósa.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a szülők szeretnék távol tartani gyermeküket a nyilvánosságtól. Johansson legutóbb a Lucy című remek akciófilmben szerepelt, amit jelenleg is sikerrel játszanak a mozik, legközelebb A séf című vígjátékban láthatjuk októberben.

Scarlett Johansson és Romain Dauriac

Forrás: AFP//Martin Bureau

 

Benicio Del Toro, mint Pablo Escobar? Nem láttuk még a kolumbiai drogbáróról szóló Paradise Lost-ot, de az új előzetes alapján már most azt mondjuk a szereposztásra, hogy ez bizony hibátlan. Del Toro Steven Soderbergh kétrészes életrajzi filmjében már eljátszotta Che Gueverát, most pedig egy másik legendás latin-amerikai fickót pipált ki a listáról. Az előzetes egyik pillanatában Robinson Crusoe-t is megszégyeníti az arcszőrzetével, egy másikban pedig olyan ronda pulóverben feszít, amit utoljára a kilencvenes évek elején láthattunk fizikatanárokon. Az ilyen nagyívű szerepekért díjakat szoktak osztogatni.

Bár Az éhezők viadala rajongóit biztos inkább az az információ hozza lázba, hogy a film másik főszerepét Peeta Mellark, vagyis Josh Hutcherson játssza. Egy kanadai szörfös srácot alakít, aki anélkül szeret bele egy kolumbiai lányba, hogy kellően feltérképezte volna a rokonságot. A lány nagybácsija nem más, mint a hírhedt drogbáró, Pablo Escobar.

A Paradise Lost-ot az eddig színészként ismert olasz Andrea Di Stefano (Ízek, imák, szerelmek, Pi élete) rendezte, az amerikai mozikba november 26-án kerül, magyarországi bemutatóról eddig nem érkezett hír.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ridley Scott az év végétől a jordániai Wadi Rum sivatag mellett Magyarországon fogja forgatni a The Martian című sci-fijét. Azt is tudni lehetett, hogy Matt Damon játsza majd az űrhajóst, akit társai halottnak hisznek és hátra hagynak a vörös bolygón, ezért kénytelen vizet keresni és megpróbálkozni a növénytermesztéssel.

Most kiderült, hogy Damonon kívül azért más színészek is felbukkannak a The Martian-ban: a munkamániás, ezzel együtt szerepeit jó ízléssel válogató (Zero Dark Thirty, Az élet fája) Jessica Chastainnal tárgyal a produkció, illetve Kristen Wiig (Koszorúslányok, Walter Mitty titkos élete) is szóba jött egyik női főszerepre. Jessica Chastain nem először forgatna Magyarországon: Az adósság című 2010-es thrillerje egy részét is Budapesten vették fel

Jessica Chastain

Forrás: AFP

Hiába okozott csalódást sokunknak a Prometheus, egy Ridley Scott (A nyolcadik utas: a Halál, Szárnyas fejvadász) által rendezett sci-fire mindig érdemes odafigyelni, és ha ilyen szépen alakul a szereposztás, akkor az egy újabb nyomós érv lesz amellett, hogy izgatottan várjuk a The Martian-t.

A film Andy Weir magyarul A marsi címmel pont ma megjelent regényén alapszik, és az előzetes tervek szerint 2015. november 25-én mutatják be a Amerikában. Scott Exodus: Istenek és királyok című, Mózes Egyiptomból való kivonulásáról szóló bibliai eposzát december 11-től vetítik a magyar mozik, Jessica Chastainnel pedig már idén fogunk találkozni egy sci-fiben: Christopher Nolan Csillagok között című filmjének november 6-án lesz a hazai premierje.

Miután kiszivárgott a forgatókönyv, a feldühödött Tarantino sokáig azzal hergelte rajongóit, hogy nem fogja leforgatni a The Hateful Eight című westernjét. Aztán előbb egy színházi előadáson láthatta néhány szerencsés néző a vadnyugati történetet, majd a rendező eldöntötte, hogy mégis ez lesz a következő filmje. Néhány hete már a film teaser előzetesét vetítik az amerikai mozikban a Sin City: Ölni tudnál érte előtt.

Most újabb konkrét információk láttak napvilágot a The Hateful Eight-ről. Az Oscar-gyáros Weinstein-testvérek stúdiója közleményben tudatta, hogy Tarantinónak a legújabb filmjét is ők fogják forgalmazni, a forgatás jövő januárban kezdődik, a film pedig 2015 őszén már az amerikai mozikba is kerül.

A The Hateful Eight plakátja

Forrás: Weinstein Company

Több monumentális történelmi drámához és a 2013-as The Master-hez hasonlóan a The Hateful Eight is 70 mm-es filmre fog forogni, és a tervek szerint minél több helyen szeretnék majd ebben a formátumban vetíteni. Kérdéses viszont, hogy a hazai mozikba ez a nem mindennapi látvánnyal kecsegtető verzió el fog-e jutni.

A szereposztással kapcsolatosan még csak találgatások vannak, annyi tudunk, hogy a felolvasóesten Samuel L Jackson, Kurt Russell, Bruce Dern és Tim Roth is szerepelt vállalt, valamint pletyka szintjén Jennifer Lawrence, Evan Rachel Wood, Geena Davis és Hilary Swank neve is felröppent már.

 

Nézd meg premier előtt!
Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat