hirdetés

[origo] filmklub

26JÚN
Rooney Marát majdnem halálra kínozzák
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 06. 26., 11:36
CÍMKÉK: Rooney Mara

Rooney Mara lesz a főszereplője az A House in the Sky című memoár alapján készülő filmnek, amely Amanda Lindhout hátborzongató történetét meséli el: a 27 éves kanadai nő 2008 augusztusában viszonylag tapasztalatlan, szabadúszó újságíróként Szomáliába ment tudósítani, ahol Nigel Brennan fotóssal és másokkal együtt elrabolták, és 15 hónapon keresztül fogva tartották embertelen körülmények közt.

Rooney Mara

Forrás: AFP

Lindhout egy sötét szobában, láncra verve töltötte ezt az időt, iszlám fundamentalista fogva tartói rendszeresen megkínozták és megerőszakolták, enni pedig alig kapott. Végül váltságdíj ellenében elengedték. Az átélt borzalmakról szóló önéletrajzi könyve tavaly jelent meg, a megfilmesítési jogát az Annapurna Pictures vásárolta meg, amely eddig olyan remek független filmeket gyártott, mint Paul Thomas Anderson The Master-e, vagy az idei cannes-i filmfesztiválon bemutatott Foxcatcher. Arról egyelőre nincs hír, hogy ki rendezi a filmet.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt a legendás hollywoodi kaszkadőr, Terry Richards, akire mindenki emlékszik Az elveszett frigyláda fosztogatói legviccesebb jelenetéből: ő játszotta az arab harcost, aki a kardjával (pontosabban: handzsárjával) hadonászva párbajra invitálta Indiana Jonest, de a régészprofesszor inkább egy pisztolylövéssel zárta rövidre az ügyet.

Richards négy évtizedes karrierje alatt olyan világhírű filmekben dolgozott kaszkadőrként, mint A Birodalom visszavág, A piszkos tizenkettő, Az emlékmás és a Robin Hood, a tolvajok fejedelme. Összesen kilenc James Bond-filmben is akciózott, először az 1963-as Oroszországból szeretettel-ben, és végül harminchat évvel később A világ nem elég-ben. "Verekedett Indiana Jonesszal, James Bonddal, Luke Skywalkerrel és Rambóval is. Ezt nem sok ember mondhatja el magáról" - mondta róla a BBC-nek a fia, Terry Richards Jr.

Az elveszett frigyláda fosztogatói híres jelenete a forgatókönyvben még egészen máshogy festett. Indy az ostorát használva hosszasan küzdött az arab fickóval, erre bonyolult koreográfiát dolgoztak ki, és egy részét le is forgatták (ezt meg lehet nézni az alábbi werkfilmben). Viszont Harrison Ford és a stáb nagy része éppen vérhassal küzdött, ezért érthető módon nehezen haladt a munka aznap. Ekkor Ford azt javasolta Spielbergnek, hogy "inkább csak lőjjük le a ürgét". Spielberg belement, és így született meg a film egyik legemlékezetesebb jelenete.

 

Megérkezett az első, bő egyperces teaser Az éhezők viadala: A kiválasztott első részéhez, amelyben Snow elnök (Donald Sutherland) hófehér ruhában és környezetben Panem nagyságáról beszél, de arra is figyelmezteti láthatatlan hallgatóságát, hogy aki ellenáll a rendszernek, az pórul jár. Mellette Peeta (Josh Hutcherson) áll szótlanul, szintén talpig fehérben, Jennifer Lawrence még nem bukkan fel. A film november 20-án kerül a magyar mozikba, folytatása pedig egy évvel később érkezik majd.

 

A Coen testvérek Hail Caesar! című filmjének szereposztása egyre jobban hangzik: George Clooney-hoz és Josh Brolinhoz most Tilda Swinton, Ralph Fiennes és Channing Tatum is csatlakozott. A Hollywood Reporter friss híréből végre kicsit részletesebben kiderül a sztori is: Clooney - akiről eddig is tudni lehetett, hogy egy sztárok ügyes-bajos dolgait elsimító "fixer"-t alakít - Eddie Mannixt játssza, aki a 20-as évektől kezdve az MGM stúdiónál dolgozott, és azért felelt, hogy eltussolja a sztárok különböző botrányait, például drogfüggőségüket vagy házasságon kívül született gyermekük létét.

Tilda Swinton

Forrás: AFP

Brolin figurájáról még nincs hír, azt viszont tudni, hogy az 50-es években játszódó komédiában Tatum egy Gene Kelly-típusú sztárt alakít, Ralph Fiennes egy stúdiófőnököt játszik, Tilda Swinton pedig egy hollywoodi pletykarovat újságírója lesz.

Pálfi György (Hukkle, Taxidermia) filmrendező interjút adott a VS.hu-nak, amelyből megdöbbentő dolgok derülnek ki a rendező régóta tervezett Toldi-adaptációjáról, amelynek forgatása egyre csak húzódik annak ellenére, hogy a Filmalap megítélt rá 900 millió forintos gyártási támogatást. Januárban, Szabadesés című kisköltségvetésű filmje forgatásán Pálfi azt mondta nekünk, hogy tavaly ősszel már készen állt arra, hogy elkezdje forgatni a Toldi-t, azonban a Filmalap akkor nem hagyta jóvá a végleges költségvetést.

Pohárnok Gergely operatőr és Pálfi György a Szabadesés forgatásán

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Szavaiból most az derül ki, az igazi probléma nem is az, hogy a nagyszabású, látványos akciójeleneteket és sok CGI-t is felvonultató Toldi összesen kb. kétmilliárd forintba kerülne, hanem, hogy "Vajna nem tart profinak, és inkább mással rendeztetné meg. Egyébként Andy Vajna egyik jó barátját, aki egy nagynevű kaszkadőr, ültetnék a helyemre. Ő csinálná a second unitot, azaz az akciójeleneteket. Pont azokat a jeleneteket vennék így el tőlem, amiért én ezt a filmet meg akarom csinálni". Információink szerint Vajna említett barátja Piroch Gábor, aki valóban neves kaszkadőr és kaszkadőrszakértő, azonban még egyetlen filmben sem rendezett second unitot vagy akciójelenetet, ezért a nemzetközileg is elismert Pálfi lecserélése Pirochra elképesztően dilettáns ötletnek tűnik.

Pálfi azt mondja, még azt is felajánlotta a Filmalapnak, hogy "inkább jöjjön valaki a main unitra, azaz a fő stábra. Találok én nagyon jó rendezőt, aki a forgatókönyv alapján a színészeket leinstruálja, de amit én akarok csinálni, az a kardozás, a lovaglás, minden, ami igazán élvezet egy ilyen filmben. Mégis azt mondják, hogy amíg nem engedem el ezeket a részeket, addig nem is fog elindulni a forgatás." A rendező arról számol be, hogy a Filmalap legújabb ötlete, hogy "szeretne látni egy jelenetet a filmből, amihez majdnem az egész filmet elő kell készítenünk, hiszen szereplők és ruhák kapcsolódnak hozzá, hogy aztán megvágjuk, utómunkázzuk, és amennyiben tetszik a Filmalapnak, és meggyőződnek végre, hogy tudok filmet rendezni, az egész film gyártását elkezdjük elölről".

Hangulatfotó a Toldihoz

Forrás: KMH Film

Pálfi a Toldi kapcsán általánosságban is bírálja a Filmalap működését, amely a hatos lottó nyereményadójából évenként rendelkezésére álló kb. 6 milliárd forintnak eddig mindig csak a töredékét osztotta szét támogatásként. A rendező szerint "nem kultúratámogatás van, hanem egy óriási nagy szívatás". Felhívja a figyelmet arra is, hogy egy olyan kicsi országban, mint a mienk, irreális elvárás, hogy a filmek anyagilag sikeresek legyenek, és nemcsak egy 2 milliárd forintból készült film nem hoz hasznot, hanem "Vajnának egyetlen filmje sem lesz nyereséges Magyarországon, ami magyar nyelven beszél".

Pálfi szerint anyagilag sikeres filmet legfeljebb úgy lehet csinálni ebben az országban, ha maximum tizenötmillió forintot raknak bele, és a résztvevők szívességből dolgoznak. Ugyanakkor ez nem egy fenntartható modell, mert a "szívességet egyébként ki lehet használni egyszer, mint amit Novák Erik csinált a Fekete leves esetében. Meg lehet csinálni kétszer, mint ahogy én már kétszer megcsináltam a Nem vagyok a barátod és a mostani Szabadesés című filmemben, de harmadik alkalommal már nagyon nehezen mondom az embereknek, hogy 'figyi, gyertek hozzám, és inkább ne menjetek el abba az amerikai sorozatba dolgozni, ahol még pénzt is kaptok'." A Szabadesés európai premierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon lesz július 10-én, a magyar mozikban szeptember 25-én mutatják be.

Megkértük a Filmalapot, hogy reagáljanak Pálfi állításaira, amennyiben kapunk tőlük választ, ezzel később bővítjük cikkünket.

25JÚN
Megint előszedik a Ragadozót
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 06. 25., 11:34

Új Ragadozó-film készül, adta hírül a Hollywood Reporter. Ettől nem feltétlenül lennénk feldobva, de az rendező személye biztató: a Durr, durr és csók és a Vasember 3 alkotója, Shane Black csinálja a filmet. Black játszotta a Hawkins nevű figurát az 1987-es eredeti filmben, de a szerepet csak azért kapta, mert a stúdió rá akarta venni, hogy fusson egy kört a nem elég jónak ítélt forgatókönyvön (Black akkoriban már keresett forgatókönyvíró volt a The Monster Squad és a Halálos fegyver miatt). Black már többször lerázta őket, mire megkapta a szerepet, de amikor a forgatási helyszínre érkezett, és újra megkérték, hogy nézzen rá a könyvre, kijelentette, hogy továbbra sem hajlandó foglalkozni vele. A reboot forgatókönyvét Fred Dekkerrel írja, aki régi barátja és a The Monster Squad rendezője volt.

Shane Black a Ragadozó főcímében

Forrás: InterCom

A Ragadozó-franchise-t legutóbb 2010-ben próbálták feléleszteni, akkor Antal Nimród rendezte a Robert Rodriguez produceri irányítása alatt megvalósuló filmet. A mostani változat gyártását John Davis felügyeli, aki az eredeti egyik producere is volt. Azt még nem tudni, hogy a film mikor foroghat, mert Black idén elvileg a The Nice Guys-t csinálja Ryan Goslinggal és Russell Crowe-val, és egy Doc Savage-filmet is tervez.

Kijött a hosszú előzetes David Ayer (Az utca királyai, Az utolsó műszak) Fury című második világháborús filmjéhez, amelyben Brad Pitt egy tank legénységének vezetője a háború végnapjaiban. A szűk helyen Pitt mellett Shia LaBeouf, Michael Pena, Jon Bernthal és az Egy különc srác feljegyzései-ből ismert Logan Lerman osztozik, utóbbi egy ijedős újoncot alakít, aki még életében nem ült tankban. A katonák egybehangzóan kijelentik, hogy ez életük legjobb melója, de amikor öten háromszáz némettel találják szembe magukat, lehet, hogy megváltozik a véleményük.

Az USA-ban novemberben mozikba kerülő filmhez egy szép plakátot is kiadtak, amelyen Pitt búsul a tank csövére támaszkodva:

Fury plakát

Forrás: Sony Pictures

 

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Eli Wallach legendás hollywoodi karakterszínész, A jó, a rossz és a csúf Tucója, A hét mesterlövész mexikói banditája, A keresztapa III. Don Altobellója. Az ötvenes évek elején kezdte a pályát, és egészen 2010-ig dolgozott.

 

24JÚN
Nézd, egy póni!
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 06. 24., 13:12

Zomborácz Virág Utóélet című első nagyjátékfilmjét a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatják be, ahol július 5-én ez lesz az első- és második filmesek munkáit bemutató East of the West-szekció nyitófilmje. Az Utóélet leginkább fekete komédiának nevezhető: egy lelkész apáról (Gálffi László) és fiáról (Kristóf Márton) szól, akik nem jöttek ki túl jól, amíg az apa élt, de mivel halála után szellemként visszajár, kapnak még egy utolsó lehetőséget, hogy közel kerüljenek egymáshoz. Eközben pedig a fiú mellesleg szerelmes is lesz, egy Petrik Andrea által megformált lányba.

A filmhez készült egy pónilovat és színes lufikat is felvonultató, szerintünk mégis inkább szomorkás plakát, melyet a főszereplő Kristóf Márton bátyja, Kristóf Krisztián képzőművész tervezett. A művész munkái a filmben is felbukkannak: ő tervezte az apát ábrázoló festményeket, a családi fotóalbum képeit, és egy szellemidézéshez használt háztartási kekszes krémtúró csomagolását. Kristóf Krisztián más izgalmas alkotásai a tumblrén nézegethetők.

Az Utóélet című film plakátja

Forrás: Vertigo Media

Egy olyan werkvideó is van már a filmhez, ami a zene készülését mutatja be: a klipben Balázs Ádám zeneszerző és társai próbálják a film kedvesen bohókásnak tűnő zenéjét. Balázs korábban dolgozott a Terápia és a Hacktion című tévésorozatok zenéjén is. Mint a rendező elmondta, itt "az volt a cél, hogy a zene - a filmhez igazodva - ne vegye magát túl komolyan. Legyen esetleges, játékos, néhol akár még "rontott" is". Az Utóélet-re a magyar nézőknek őszig kell várniuk: október 30-án érkezik a magyar mozikba.

 

24JÚN
Csúszhat a Star Wars 7 forgatása
Bujdosó BoriLétrehozás dátuma: 2014. 06. 24., 11:16

A legutóbbi hivatalos hírek szerint Harrison Ford a bokasérülése miatt ugyan nyolc hétig nem dolgozhat a Star Wars 7 forgatásán, de ez nem érinti a film 2015. december 18-ára kitűzött premierjét. A friss pletykák szerint viszont a színésznek lehet, hogy még több időre lesz szüksége a felépüléshez, a Hollywood.com például úgy értesült, hogy a lábadozás akár hat hónapig is eltarthat, és Ford Angliából hazautazik Amerikába, ahol fizikoterápián vesz majd részt. A Jedi News nevű site szerint a film alkotói tegnap tartottak egy meetinget, amelyen a forgatás elhalasztásáról volt szó. Arról, hogy mindez - ha igaz - befolyásolná-e a film tervezett premierdátumát, még pletykaszinten sem esett szó.

Harrison Ford A Birodalom visszavág című filmben

Forrás: InterCom

Egy másik, sokkal kevésbé hihető pletyka szerint a Star Wars 7-ben esetleg Tom Cruise is felbukkanhat. Ezt arra alapozzák a hír terjesztői, hogy Cruise nemrég Londonban járt, ahol a film forog, azonban a sokkal valószínűbb magyarázat erre az, hogy a színész mindössze meglátogatta a forgatáson J. J. Abramst, akivel együtt dolgozott a Mission: Impossible 3-on és a Mission: Impossible - Fantom protokoll-on.

Nézd meg premier előtt!
Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat