hirdetés

[origo] filmklub

13OKT
A magyarok elözönlötték a mozikat
Varga DénesLétrehozás dátuma: 2014. 10. 13., 15:20

A hétvégén olcsón lehetett nézni a filmeket az ország legnagyobb mozihálózatában, és ez meg is látszik a nézettségi adatokon. A toplistán helyet szerző tíz filmből nyolcat többen néztek meg most, mint az előző hétvégén, a Holtodiglan-ra egyenesen tízezerrel többen ültek be. Összesen negyvenezer fővel nőtt a mozik látogatottsága a múlt hétvégéhez képest.  

A friss premierek azonban a November Man kivételével leszerepeltek. Sőt, még Pierce Brosnan kémthrillerjének is meg kellett elégednie az ötödik hellyel és 15 701 nézővel.  Ha eltekintünk a November Man-től, akkor azt látjuk, hogy megállt az idő a magyar mozikban. Az első négy megtartotta a múlt heti helyezéseit, és a toplista alsó felében is olyan örökzöldeket találunk, mint A galaxis őrzői vagy a Lucy.

Pierce Brosnan a November Man című filmben

Forrás: Freeman Film

A hétvége legnagyobb vesztese kétségkívül a Kétarcú január. Hiába szerepel benne Kirsten Dunst és Viggo Mortensen, csak 407-en voltak rá kíváncsiak. Ez bődületesen gyenge eredmény, amit még az sem magyaráz meg, hogy csak tíz moziban vetítik. A hét harmadik amerikai premierjére, a Jobb, ha hallgatsz! című újságírós drámára 3 974-en vettek jegyet, ezzel a számmal sem lehet dicsekedni.

A tízes magyarországi nézettségi toplista (zárójelben a hétvégi országos nézettség és az eddigi össznézettség): 

1. Holtodiglan (37 987 / 75 807)
2. A védelmező (18 119 / 73 341)
3. Kamuzsaruk (17 987 / 100 707)
4. Az útvesztő (15 701 / 76 375)
5. November Man (15 505 / 15 505)
6. A galaxis őrzői (9 879 / 267 755)
7. Delfines kaland 2 (6 606 / 24 660)
8. A séf  (5 359 / 13 770)
9. Lucy (5 151 / 212 117)
10. 22 Jump Street - A túlkoros osztag (4 691 / 109 685)

Az évek óta készülő harmadik Bridget Jones-film elveszítette az egyik legfontosabb szereplőjét. Hugh Grant egy brit rádiónak mondta el, hogy kiszállt a sorozatból. Az első két részben ő játszotta Daniel Cleavert, az önimádó playboyt. Grant szerint nélküle is el fog készülni a folytatás.

Először 2009-ben jelentették be, hogy lesz harmadik rész. Két évvel később, már azt is lehetett tudni, hogy Bridget Jones teherbe esik benne Danieltől. De aztán csak nem jöttek hírek forgatásról, helyette kiderült, hogy a szereplők elégedetlenek a Helen Fielding által írt forgatókönyvvel. 2013-ban tovább bonyolódott a helyzet, kijött a harmadik Bridget Jones-regény, amelynek azonban teljesen más története van, mint a sokak által leszólt, Bridget Jones' Baby című forgatókönyvnek.

Renée Zellweger és Hugh Grant a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök című filmben

Forrás: UIP Dunafilm

A Bolondulásig - Bridget Jones naplója 3 tizennyolc évvel játszódik a második kötet cselekménye után, a továbbra is hebrencs főszereplő ebben már nem bonyolódik romantikus kapcsolatba Daniellel, hanem férje tragikus halála után egyedülálló anyaként neveli két gyermekét. Daniel azért feltűnik a könyvben, ő a keresztapja a két gyereknek.

A stúdiót nem izgatta fel különösebben a megjelent regény, inkább a forgatókönyvet foltozgatták tovább, hiszen abban Colin Firthnek és Hugh Grantnek nagyobb szerep jut a könyvhöz képest. Ezt az egy helyben topogást unhatta meg Grant. A legújabb hír most az, hogy Emma Thompsont kérték fel, hogy rázza gatyába a forgatókönyvet. Nem fogadnánk nagyobb összegben arra, hogy ez a harmadik rész a közeljövőben elkészül.

Több kihívója is akadt a Holtodiglan-nak az amerikai mozikban, de egyik sem tudta befogni Fincher párkapcsolati krimijét. Már 78 millió dollárnál jár a film, és ami még ennél is szebb teljesítmény, csak 28,6 százalékkal csökkent a hétvégi bevétele a múlt hétvégihez képest. Ugyanezt már nem lehet elmondani a múlt hét másik fontos premierjéről, az Annabelle című játékbabás horrorról: több mint felére zsugorodott össze a hétvégi bevétele, és ezzel a negyedik helyre esett vissza. A stúdió így is boldog, hiszen összesen 62 milliót termelt a film, vagyis már rég visszahozta a gyártási költségeit.

A hét premierjei közül Az ismeretlen Drakula szerepelt a legjobban, várakozásokon felül teljesített, 23,5 milliót kalapozott össze, és ezzel a második helyet szerezte meg. A film az erdélyi vérszívó gróf történetét meséli el kicsit máshogyan: itt azért válik vámpírrá, hogy szembeszállhasson a törökökkel. Hozzánk október 23-án érkezik Az ismeretlen Drakula, és ha továbbra is ilyen szépen termeli a dollármilliókat, akkor ebből is franchise lesz.

Robert Downey Jr. és Robert Duvall A bíró című filmben

Forrás: InterCom

Akik könnyed szórakozást akartak a hétvégén, azok az Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day című Disney-vígjátékra mentek el. Ez azért nagy meglepetés, mert Robert Downey Jr. is jelentkezett egy életigenlőnek szánt filmmel, de A bíró című tárgyalótermi dráma csak 13,3 milliót ért el. Ez pocsék eredmény Hollywood egyik legnagyobb férfisztárjától.

A Marvel-filmekkel nem lenne fair összevetni A bíró-t, de például a 2010-es Terhes társaság című vígjátékkal a mostani számnak több mint a kétszeresét (32,7 millió) zsebelte be Downey a nyitóhétvégén. Mi túlontúl sziruposnak találtuk a film előzetesét, lehet hogy az amerikaiak is így voltak vele, de valószínűbb, hogy hiába szerepel benne az egyik legnagyobb nézőmágnes, a tárgyalótermekről még így is az unalom jutott az emberek eszébe. A bíró is október 23-án jön Magyarországra.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Holtodiglan ($26,8/$78,3)
2. Az ismeretlen Drakula ($23,5/$23,5)
3. Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day ($19,1/$19,1)
4. Annabelle ($16,37/$62,2)
5. A bíró ($13,3/$13,3)
6. A védelmező ($9,7/$79,9)
7. Addicted ($7,6/$7,6)
8. Az útvesztő ($7,5/$83,8)
9. Doboztrollok ($6,7/$41)
10. Left Behind ($2,9/$10,9)

Megérkezett az első előzetes a Focus című szélhámosfilmhez, amelyben Will Smith a mester, Margot Robbie (DiCaprio második felesége A Wall Street farkasá-ban) pedig a tanítvány. A szőke szépség gazdag embereket elcsábító és kizsebelő bűnözőnek készül, de ehhez még sokat kell tanulnia. Legalábbis Smith-t az elején még nem győzi meg a szexinek szánt pillantásaival. Később viszont pont abból lesz a gond, hogy a szélhámoskirály beleszeret a tanítványába.

Hiába csap át komolyba az előzetes a végére, és hiába mondja el benne Smith, hogy az emberek két csoportra oszthatók (kalapácsokra és szögekre), azért ez a film így is inkább egy könnyed vígjátéknak tűnik.

A Focus-t Glenn Ficarra és John Requa írta és rendezte, ők jegyzik az Őrült, dilis szerelem és az I Love You Phillip Morris című filmeket is. A film jövő februárban debütál Amerikában, hozzánk is biztos, hogy el fog jutni.

 

Csütörtökön írtam George Clooney legújabb sci-fijéről, a párhuzamos világok közötti utazásról szóló Tomorrowland-ről. Kiadtak pár képet belőle, és néhány részletet közöltek a történetből, és annyira tetszett, amit láttam és olvastam, hogy rögtön új információk után kezdtem éhezni. Erre egy nappal később már itt is van a film első előzetese. Így teljesüljön minden kívánságom, bár sok újdonságot azért nem tudtam meg belőle.

A Britt Robertson (A Búra alatt) által játszott főhősről annyi azért kiderül, hogy valami balhé miatt a rendőrségen kötött ki, és ott a holmija közé keveredik egy kitűző. És most már arról is van fogalmunk, hogyan is működik ez a mágikus kitűző a gyakorlatban. Aki megérinti, máris sokkal kellemesebb helyen találja magát, mint mondjuk egy rendőrkapitányság váróterme. Clooney lesz az, aki beavatja a lányt az utazás rejtelmeibe.

A Tomorrowland nevű párhuzamos világból alig látunk valamit, de azt például igen, hogy ott már jetpackkel is lehet közlekedni. Az előzetesben nem mutatják, de a Dr. House-ként ismert Hugh Laurie is szerepel a filmben, és egy Walt Disney-hez hasonló fickót alakít benne.

A Tomorrowland-et Brad Bird (Mission: Impossible 4, A hihetetlen család) rendezi, a forgatókönyvét Damon Lindelof (Lost, Prometheus) írta, a film 2015 május 28-án kerül a magyar mozikba.

10OKT
Tarantino megtalálta a nőt
Varga DénesLétrehozás dátuma: 2014. 10. 10., 11:32

Közeleg a coloradói forgatás kezdete, és most már azt is tudjuk, hogy ki játssza a női foglyot Quentin Tarantino The Hateful Eight westernjében. Jennifer Jason Leigh lett a kiválasztott, akit az Egyedülálló nő megosztaná-ból, A kárhozat útjá-ból vagy A gépész-ből ismerhetünk, de az utóbbi időben mintha elkerülték volna a főszerepek.

A vadnyugatba illő, kemény nőt alakít, akit két fejvadász kísér egy postakocsiban, később pedig több más gyanús alak társaságában egy fogadóban ragadnak, mivel kint vihar tombol. A szerepért nagy vetélkedés folyt Hollywoodban, pletyka szintjén Jennifer Lawrence neve is felmerült, de állítólag Michelle Williams, Hilary Swank, Robin Wright és Demi Moore is szívesen eljátszotta volna a foglyot.

Jennifer Jason Leigh

Forrás: Flamex

Jason Leigh utastársai Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Michael Madsen, Walton Goggins és Bruce Dern lesznek a The Hatetful Eight-ben, amelyet jövő ősszel láthatunk majd a mozikban.

10OKT
Kiderült Ryan Gosling lányának neve
Varga FerencLétrehozás dátuma: 2014. 10. 10., 10:36

Normális esetben nem foglalkoznánk sztárbabák nevével, de Ryan Gosling mégis csak Ryan Gosling. A Drive főszereplője és barátnője, a szintén színész Eva Mendes a hollywoodi sztárpároktól szokatlan diszkrécióval kezelte első gyereke születését, egyetlen fotó nem látott napvilágot a gömbölyödő pocakú kismamáról, és a gyermek születését sem kürtölték világgá közleményben. Ám most a TMZ megszerezte a születési anyakönyvi kivonatot, és nyilvánosságra hozta a baba nevét.

A szeptember közepén született kislányt Esmeralda Amada Goslingnak hívják, és a bulvárportál rögtön elkezdett kombinálni azon, hogy miért kaphatta pont ezt a nevet a gyermek. A cikk szerzője feltételezi, hogy az Esmeralda A Notre Dame-i toronyőr táncoslányáról jutott a szülők eszébe (bár azt sem zárhatjuk ki, hogy Goslingék nagy rajongói az egykoron itthon is óriási népszerűségnek örvendő mexikói szappanoperának), illetve előásta, hogy Amadának hívták Mendes figuráját a 2007-es Az éjszaka urai című filmben.

Ryan Gosling és Eva Mendes a Túl a fenyvesen című filmben

Forrás: MediaPro

A 33 éves színész és a 40 éves színésznő 2011-ben jöttek össze, miután együtt játszottak a Túl a fenyvesen (kritikánk) című filmben, mindkettőjüknek Esmeralda az első gyereke. 

10OKT
Megvan az új Bond-lány
Varga FerencLétrehozás dátuma: 2014. 10. 10., 07:17

Az Adele életé-ből ismert Léa Seydoux kapta a női főszerepet a 24. James Bond-filmben. A hírt robbantó Daily Mail "femme fatale"-ként írja le a 29 éves színésznő által játszott karaktert. Seydoux, akit legutóbb A szépség és a szörnyeteg új változatában láthattunk a magyar mozikban, néhány év alatt az egyik legfelkapottabb francia színésznővé tornázta fel magát, de már több hollywoodi produkcióban is dolgozott: először a Ridley Scott-féle Robin Hood-ban, majd Tarantino Becstelen brigantyk-jában, szexi bérgyilkosnőt alakított a Mission: Impossible negyedik részében, de rendezte őt Woody Allen (Éjfélkor Párizsban) és Wes Anderson (A Grand Budapest Hotel) is.

Korábban Penélope Cruz neve is felmerült Bond-lányként, de eléggé valószínűtlen, hogy Seydoux mellett egy Cruz-kaliberű színésznő is szerepelni fog az új filmben (egy Bond-filmben általában egy relatíve ismert és egy teljesen ismeretlen színésznő szokott feltűnni - bár ez alól is van kivétel, lásd. Sophie Marceau és Denise Richards A világ nem elég-ben).

Léa Seydoux a Mission: Impossible - Fantom protokoll című filmben

Forrás: UIP Dunafilm

A Sam Mendes által rendezett filmet hat hét múlva kezdik forgatni, James Bond szerepében visszatér Daniel Craig, a mozipremier 2015. november 6-án lesz.

Olvasnivaló: Vetkőztessük le a Mission: Impossible 4 színésznőit!

Sokszor van ilyen, hiszen ezért gyártják az előzeteseket, de akkor is tök jó dolog beleszeretni egy még nem látott filmbe a belőle összevágott másfél perc alapján. Most is ez történt, és az érzés csak tovább erősödött, amikor utánaolvastam a Phoenix című német filmnek. A főszereplője egy holokauszt-túlélő bárénekesnő (Nina Hoss), akinek a felismerhetetlenségig megváltozik az arca egy plasztikai műtét következtében.

A háború után visszatér Berlinbe felkutatni a férjét, aki nem ismeri fel őt, és a nő nem is árulja el neki, ki ő valójában. Nem hagyja nyugodni ugyanis a gyanú, hogy a férje tehet a deportálásáról.

A torontói filmfesztiválon mutatták be szeptember elején, a kritikusok mind megvesztek érte, engem a The Hollywood Reporter rövid jellemzése fogott meg a legjobban, miszerint a Phoenix "egy erős allegória a háború utáni újrakezdésről, de felcserélt személyazonossággal operáló hitchcocki történetként is működik". Christian Petzold rendező Barbara című legutóbbi filmjét tavalyelőtt beválasztottuk az év legjobbjai közé.

A Phoenix szeptember 25. óta fut a német mozikban, a magyarországi bemutató időpontja egyelőre nem ismert.

Kijött egy jópofa előzetes a Dear White People című vígjátékhoz, amelyben egy tematikus bulit dobnak össze Amerika egyik legnevesebb egyetemének legnépszerűbb diákjai. A hiphop bulihoz dresszkód is van, a fiúknak minimum XXXL-es pólót ajánljanak, a lányoknak meg szűk miniruhákat, nagy fülbevalókat, és hosszú műkörmöt. Ez a sztereotípiákra ráerősítő öltözködési útmutató több fekete diáknál is kiveri a biztosítékot.

A Dear White People a különböző etnikumokhoz, népcsoportokhoz társított leegyszerűsített és hazug viselkedési normákon humorizál, és egy fehérek dominálta, elit közösségben élő afroamerikaiak a főszereplői. Az állóvizet egy harcias diákaktivista kavarja fel, aki rádióműsorában a fehér diákokat szólítja meg provokatív üzeneteivel. Szerinte a fehéreknek nem kellene táncolniuk, és arra is felhívja a figyelmet, hogy bizony az is rasszizmus egyik formája, ha valaki csak azért randizgat fekete sráccal, mert így akarja bosszantani a szüleit.

A Dear White People-t az elsőfilmes Justin Simien rendezte, a főszerepet a Mindenki utálja Christ című tévésorozatból ismert Tyler James Williams alakítja. Idén januárban mutatták be a Sundance filmfesztiválon, az amerikai mozikba október 17-én kerül.

Nézd meg premier előtt!
Most
Top 12 óra
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat