Vidámak a magyar filmesek Karlovy Varyban

Vágólapra másolva!
A nyomozó című thriller alkotói tegnap este felsétáltak a Karlovy Vary filmfesztivál zöldszínű vörös szőnyegén. A versenyprogramban részt vevő film rendezőjével, Gigor Attilával és főszereplőjével, Anger Zsolttal öröm volt ma délelőtt telefonon beszélgetni: mindketten virágos jókedvükben voltak a remekül sikerült bemutató másnapján.
Vágólapra másolva!

Attila először arról mesélt, mi minden történt tegnap a bemutató előtt: "Reggel volt a sajtóvetítés, de előre figyelmeztettek, hogy nehogy odamenjek, mert egy rendezőnek szenvedés azt látni, hogy az újságírók ki-be mászkálnak a filmjéről. Utólag viszont azt hallottam, hogy bent maradt a közönség, sőt, tapsoltak a végén." A vetítés után sajtótájékoztatót tartottak (itt nézheted meg), melyen Attila mellett jelen volt a film producere, Pusztai Ferenc és két főszereplője, Anger Zsolt és Rezes Judit is. "Nagyon jópofa volt, nem jöttek el túl sokan, de azok lelkesek voltak és érdekeseket kérdeztek. Ott volt egy csoport elsőéves egyetemista is az ELTE filmelmélet szakáról, rögtön kiderült, hol ülnek, mert tolmács fordította a sajtótájékoztatót, de ők már a magyar szövegnél nevettek."

Az esti díszbemutatón - ahova a rendező zakót igen, de nyakkendőt nem volt hajlandó felvenni - rögtön kiderült, hogy a vörös szőnyeg zöld, és hogy Anger Zsoltot idézve "szürreális, amikor az ember egyszer csak ott áll a vörös szőnyegen és ezer vaku villan az arcába, mint egy tengerentúli filmben". Attila számára a vetítést megelőző ideges várakozás volt a legrosszabb, amikor "öt perc alatt hatszor mentem el pisilni", de Zsolt szerint a színpadra lépés után már minden rendben ment: "Elhatároztuk, hogy bemegyünk, bemutatkozunk és kijövünk, de aztán megláttuk azt a hatalmas mozit, ami az utolsó székig megtelt, és Attila nagyon jó hangulatot csinált a beszédével, úgyhogy ott ragadtunk és végignéztük újra a filmet. Annyira jó érzés volt, hogy a közönség nagyon 'rajtavolt' a filmen, érzékenyen reagáltak rá. Mi nem is annyira a filmet néztük, hanem csak hagytuk, hadd sodorjon minket ez a csodálatos érzés, hogy ezerkétszáz vadidegen, mindenféle nációjú ember arra a 100 percre ugyanazt érzi. A végén kisebbfajta ováció tört ki, szívdobogtató érzés volt."

Attila ezt kiegészítette még azzal, hogy ő a vetítés előtt bizony tartott tőle, hogy a poénok, amik a Szemlén jól működtek, a fordításban esetleg elvesznek. A vetítés nagy része elmesélése szerint valóban csöndesebben zajlott, mint itthon, de a film vége felé az a jelenet, amely Magyarországon is hatalmas röhögést váltott ki (nem akarunk lelőni semmilyen poént, ezért nem írjuk le, mi történik benne - a szerk.), most is nagy nevetést provokált, és "akkor éreztem, hogy megvették. Még a főcím előtt beletapsoltak kétszer, utána bravóztak. Nekem nincs összehasonlítási alapom, de mások mondták, hogy ilyen lelkes reakciót idén még nem kapott egyik versenyfilm sem".

Forrás: [origo]
Gigor Attila, Rezes Judit, Anger Zsolt és Pusztai Ferenc Karlovy Varyban

Hogy A nyomozó csapata nem túloz a lelkes reakciókat illetően, arra bizonyítékul szolgál a filmfesztivál honlapja, ahol folyamatosan nyomon követhető a közönségszavazás eredménye. E mondat írásának pillanatában A nyomozó 178 filmből a harmadik helyen áll, csak az itthon már bemutatott Paris, valamint A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik című bolgár film előzi meg (utóbbi egyébként részben magyar pénzből készült, és Gryllus Dorka is szerepel benne). A holnap esti díjátadón derül majd ki, hogy a közönség és a Kristályglóbusz odaítéléséről döntő zsűri ízlése találkozott-e. A héttagú nemzetközi zsűrinek tagja Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr is, aki Attila elmesélése szerint megdicsérte Herbai Máténak, A nyomozó operatőrének munkáját. Mivel Zsigmond zsűritag, hosszan nem beszélgethetett a rendezővel, de Attilának már az is nagy élmény volt, hogy "azzal a kezével rázott velem kezet, amivel az Oscar-díjat is átvette!"

A fesztivál hangulata Attila szerint nagyon otthonos és barátságos, "egyetemisták heverésznek a hátizsákjukon, laza az egész, a város pedig egy ékszerdoboz". Zsolt pedig az esemény pörgősségét emelte ki: "kábé 48 órája vagyunk itt, de annyi minden történt és annyi embert megismertünk, hogy átlagos napokból kitenne fél évet is." Az utazás kettejük számára egyébként nem ér véget a szombati fesztiválzáráskor: holnap bevágják magukat Zsolt autójába és hazatérés előtt még kalandoznak egyet Prágában is.

A jelenlegi tervek szerint A nyomozó szeptember 25-én kerül a magyar mozikba.